Smilende far og datter i vinterklær som klemmer hverandre med boligblokker i bakgrunnen

Har du de riktige forsikringene?

Tilbudet av forsikringer er stort – men hvilke bør du egentlig vurdere? Det kan godt være at du har flere forsikringer enn nødvendig. Eller at du mangler de forsikringene du bør ha. 

– Ta en ekstra titt på forsikringene dine med jevne mellomrom, spesielt hvis livssituasjonen din endrer seg. Dette er noe mange er sløve på, sier Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring. – Mange selskaper har en tendens til å sette opp prisene over tid. Her er det mye å spare om du følger med.

Ønsker du å kutte kostnader, kan du vurdere å justere på forsikringsdekningene. Har du for eksempel en eldre bil, kan du revurdere om du fortsatt har behov for en kaskodekning. Og betaler du forsikringene en gang i året, kan det kanskje hjelpe på å ha lavere, månedlige innbetalinger. Har du forsikringer hos oss, kan du endre dem på Min Side (krever innlogging).

Har du bil, må du minimum ha ansvarsforsikring

Denne forsikringen er du påbudt å ha ved lov. Du får ikke registrert bilen din uten at den er ansvarsforsikret. Det betyr at du er forsikret mot skade som bilen din påfører andre, men du må betale for eventuell skade på egen bil selv. Du må selv vurdere hvilke dekninger du trenger.

Sjekk ansvarsforsikringen og andre dekninger i hurtigprisberegneren

Har du hus, bør du vurdere boligforsikring

Boligforsikringen dekker bygningen. Siden leiligheter normalt forsikres gjennom sameie eller borettslag, er boligforsikring først og fremst aktuelt for eneboliger og rekkehus. Uansett, en slik forsikring bør du vurdere om du har egen bolig. Har du huslån med pant i boligen, krever banken at du har en forsikring på huset.

Har du hus, sjekk boligforsikring

Innboforsikring kan være lurt, enten du eier eller leier

En innboforsikring dekker alt fra brann og vannskader til tyveri og hærverk på innbo og løsøre (klær, servise, glass, bilder o.l.) i boligen, enten du eier eller leier.
Men husk å sjekke hvor mye du er forsikret for. Dersom livssituasjonen din endrer seg ved at du for eksempel blir alene eller at noen flytter inn hos deg, kan det være at du bør justere på forsikringen. Behovet for innboforsikring øker jo mer du har og om husstanden skulle øke i antall.

Vær oppmerksom på at dersom du har en kollektiv innboforsikring, så dekker den bare primærboligen din. Du bør derfor ordne en egen innboforsikring på hytta. 

Trenger du innboforsikring

Personforsikringer gir økonomisk trygghet

Enten du har familie eller bor alene, gir personforsikringer deg og dine nærmeste en økonomisk trygghet hvis du skulle bli syk, få redusert evne til å jobbe eller ved dødsfall. Om noe uforutsett skulle skje, er økonomien det siste du burde bekymre deg for! 

Sjekk på få sekunder hvilke personforsikringer du kan ha behov for, og hva det vil koste.

Reiseforsikring gjelder fra du går hjemmefra

Har du en god reiseforsikring gjennom jobben som også dekker familien, trenger du kanskje ikke noe mer hvis du skal ut og reise. Vær oppmerksom på at etter fylte 20 år, må ungdom kjøpe egen reiseforsikring, da dekkes de ikke lenger av foreldrenes reiseforsikring.

Det er store forskjeller på dekningene. Det aller viktigste du må sjekke, er hva som skjer om du blir syk på ferie, og om både du og eventuelt familien din er dekket av forsikringen. Blir du syk i utlandet, kan det koste deg veldig mye hvis du ikke er godt nok forsikret. Har du en reiseforsikring, får du medisinsk hjelp på godkjente sykehus som gir deg korrekt behandling, og du blir transportert hjem til Norge om det er nødvendig.

Reiseforsikring får du kjøpt her

Få behandlingsutgifter dekket med dyreforsikring

Har du et firbeint familiemedlem, bør du vurdere forsikring. Behandlingsutgiftene, spesielt for hund, kan fort komme opp i høye beløp, ofte over 10.000 kroner. Summen på behandlingsutgifter bestemmer du selv, det kan være fornuftig at beløpet ikke er lavere enn 50.000 kroner for hund og 15.000 for katt.

Her kan du sjekke pris og egenandel på hunde- og katteforsikring.

Forsikring for elsparkesykkel er påbudt

Elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy er klassifisert som kjøretøy med forsikringsplikt. Det betyr at du etter loven plikter å ha en egen ansvarforsikring som gjelder hele året, og som dekker skade på fører, andre personer og andres ting.

Sjekk pris og bestill forsikring for elsparkesykkel.

Få full oversikt over alle forsikringene vi har

Disse forsikringene trenger du kanskje ikke

Kjøpsforsikring/Trygghetsforsikring

Har butikken tilbudt deg kjøpsforsikring på mobil, strykejern, TV, ski eller sportsutstyr?

-La være å bite på agnet, så fremt du ikke tåler det økonomisk om det skulle skje noe med gjenstanden du har kjøpt som ikke dekkes på innbo- eller reiseforsikringen, råder Wulff-Nilsen.

Avbestillingsforsikring

Reiseselskaper vil selge deg avbestillingsforsikring hver gang du bestiller en reise.

– Du bør vurdere å kjøpe en helårs reiseforsikring i stedet, da er avbestillingsforsikring i nesten alle tilfeller inkludert, råder Wulff-Nilsen og legger til at det er sjelden man må avbestille en tur fordi man er syk. Og hvis man må det, er en reiseforsikring god å ha.

Helseforsikring

Dette er en forsikring stadig flere kjøper, men som du bør vurdere om du egentlig trenger. Sjekk først om du har en slik forsikring via arbeidsgiver, råder Wulff-Nilsen.

– I Norge får du gratis sykehusopphold for alle livstruende sykdommer og skader, og trenger du behandling, får du det. Helsekøene er ikke så lange. Er det kø for behandling der du bor, har du rett til å fritt velge et sykehus hvor køen er kortere gjennom fritt sykehusvalg, sier han. Men har du en helseforsikring kommer du raskere gjennom køen.

Nyttig å vite

Familiebilde 2 mødre og barn

Forsikringer for deg som har boliglån

17.01.24

Har du kjøpt bolig og deler gjeld med noen, eller har du familie? Da vil personforsikringer sikre deg og familien din en stabil økonomi dersom uhellet skulle være ute, du blir alvorlig syk eller faller fra. Har du lån med pant i boligen, vil en husforsikring også være aktuell. 

Far leser for barnet sitt 2

Derfor er personforsikringene viktige nå

04.01.24

Med høyere rente og økte priser, prøver de fleste av oss å kutte i utgiftene våre. Kanskje har du vurdert å si opp eller nedjustere på forsikringene dine? Sier du opp personforsikringene, kan det fort bli tøft for økonomien dersom noe uventet skulle skje.

KLP_mann_bil

10 tips for godt bilhold

13.12.23

Det å eie bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stort ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Vi har samlet ti gode tips til deg som har bil, som kan gjøre både vedlikeholdet og økonomien litt lettere.