Mannlig sykepleier sjekker refleks i kneet til gutt

Vet du hva pensjonspengene dine driver med?

Du som jobber i kommune- og helse-Norge gjør en viktig jobb for samfunnet. Mens pensjonspengene dine vokser til den dagen du trenger dem, så bidrar de til en positiv samfunnsutvikling. Jobben vår i KLP er å være flinke med penger. Og målet vårt er å ta vare på det som er viktigere. Her er hvordan vi gjør det.

Pensjonspengene jobber for at du skal gå en trygg fremtid i møte

Du som jobber i kommune- og helsesektoren har en trygg og god pensjonsordning. Jobben vår er å sørge for at pengene vokser mens du jobber og at du får utbetalt pensjon fra den dagen du slutter å jobbe og resten av livet.

Les om offentlig tjenestepensjon her.

 

Pensjonspengene har klare regler for hva de blir med på

Pensjonspengene dine er investert i mer enn 9000 virksomheter i Norge og verden. Vi har forpliktet oss til å passe på at pengene investeres ansvarlig og i tråd med internasjonale konvensjoner og standarder for menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, antikorrupsjon og forretningsetikk.

Lær om reglene til pensjonspengene dine

Pensjonspengene stemmer for en bedre samfunnsutvikling

Vi er investert i mange selskaper og stemmer årlig på omtrent 7000 generalforsamlinger i selskaper rundt omkring i verden. Vi stemmer for forslag som tar selskapene i en mer bærekraftig og ansvarlig retning. Det kan for eksempel være tiltak for å redusere lønnsgapet for kvinner og minoriteter, eller tiltak for økt åpenhet om lobbyvirksomhet.

Finn ut hva pensjonspengene dine stemmer for

Pensjonspengene er med på å bygge Norge

En stadig større andel av pensjonspengene investeres i Norge. Det bidrar til å utvikle lokalsamfunn og norsk næringsliv. Blant annet et vi medeier i ni kommunale kraftselskap og investerer i såkornfond som hjelper norske grûnderbedrifter, helt fra den spede begynnelsen. Vi gir også gunstige lån til kommuner og har de siste tre årene finansiert 45 idrettsanlegg rundt i landet.

Pensjonspengene bygger Norge

Pensjonspengene heier på selskapene som driver bærekraftig

Vi investerer ekstra pensjonspenger i selskaper som driver bærekraftig. I dag er 30 milliarder kroner investert i fornybar energi og klimavennlige løsninger. Hvert år øker vi med 6 nye milliarder.

Finn ut hvem flere pensjonspengene dine heier på

Pensjonspengene kjemper for spilleregler som hjelper selskapene til å drive ansvarlig og bærekraftig

Vi er en aktiv pådriver for innføring av bransjestandarder og regler som hjelper selskaper og bransjer, til å løfte seg i en bærekraftig retning. Det kan være skatteregler eller krav om rapportering av hvordan selskapet driver virksomheten sin.

Lær om spillereglene pensjonspengene dine kjemper for

Pensjonspengene holder seg unna enkelte bransjer

Det finnes bransjer vi mener ikke bidrar til en positiv samfunnsutvikling og som vi derfor holder oss unna. Miljøverstinger og bransjer som tjener penger på avhengighet er ekskludert fra våre investeringer.

Lær om hva pensjonspengene dine IKKE driver med

Pensjonspengene blir strenge når de må - og trekker seg ut når nok er nok

Årlig har vi dialog med 200 selskaper, for å følge opp konkrete hendelser, eller brudd på våre retningslinjer. Vi går ut av selskaper som driver med systematisk eller grove brudd på disse.

Slik blir vi strenge

Interessante artikler

Isfjell som smelter i havet.

KLP best på temaet åpenhet og ansvar

04.06.19

Etisk bankguide ble lansert i dag, og KLP havnet på en tredjeplass. Cultura Bank og Storebrand er foran på lista.

KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær under FNs klimakonferanse i Polen.
KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær under FNs klimakonferanse i Polen.

KLP blant topper på klimatoppmøte

13.02.20

FNs klimakonferanse i Polen er i full gang. KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær om hvilke muligheter investorer har til å ta grep om klimavennlige investeringer.