Pensjonspengene jobber for at du skal gå en trygg fremtid i møte

Du som jobber i kommune- og helsesektoren har en trygg og god pensjonsordning. Jobben vår er å sørge for at pengene vokser mens du jobber og at du får utbetalt pensjon fra den dagen du slutter å jobbe og resten av livet.

Les om offentlig tjenestepensjon her.

 

Pensjonspengene har klare regler for hva de blir med på

En er at barns rettigheter må respekteres. Vi vet at barnearbeid skjer, for eksempel på kakaoplantasjer. Noen av pensjonspengene er investert i store internasjonale sjokoladeprodusenter, som Lindt og Nestle. Derfor snakker vi med dem om hvordan de sikrer seg mot at barn utnyttes på kakaoplantasjene som de får råvarene til sjokoladen sin fra.

Lær om reglene til pensjonspengene dine

Pensjonspengene heier på selskapene som driver bærekraftig

For eksempel er pensjonspengene investert i det norske selskapet Otovo. Otovo startet i 2016, har allerede etablert seg i Sverige, Frankrike og Spania, og pensjonspengene hjelper selskapet mot målet om å bli Europas ledende solcelleselskap.

Finn ut hvem flere pensjonspengene dine heier på

Pensjonspengene stemmer for en bedre samfunnsutvikling

De stemmer årlig på 7000 generalforsamlinger i selskaper rundt omkring i verden. På Amazon sin generalforsamling stemte vi for åpenhet rundt lønnsgapet for kvinner og minoriteter, og for at selskapet skal være åpne om hvor mye penger de bruker på lobbyvirksomhet.

Finn ut hva pensjonspengene dine stemmer for

Pensjonspengene kjemper for spilleregler som hjelper selskapene til å drive ansvarlig og bærekraftig

Noe av det viktigste samfunnsansvaret et selskap har er å betale skatt. Vi er pådriver for regler som sikrer at selskaper betaler skatt til landene de tjener penger i, og vi utfordrer selskaper som vi har investert pensjonspenger i, som Facebook og Google til å gjøre nettopp det.

Lær om spillereglene pensjonspengene dine kjemper for

Pensjonspengene er ikke investert i avhengighetsskapende bransjer

Vi investerer ikke i pengespill, tobakk og produksjon av alkohol. Misbruk og avhengighet rammer sårbare grupper av befolkningen og skaper store kostnader for fellesskapet. 

Lær om hva pensjonspengene dine IKKE driver med

Pensjonspengene blir strenge når de må

Skipene som frakter alle verdens varer jorden rundt ender som oftest sine dager på strendene i Bangladesh, Pakistan og India. Der hugges de opp, for hånd, i sanden og med minimalt med beskyttelsesutstyr. Noen av pensjonspengene er investert i rederier som Maersk og Evergreen og derfor snakker vi med dem om forsvarlig resirkulering av skip.

Slik blir de strenge

Pensjonspengene trekker seg ut, når nok er nok

I 2015 opplevde gruveselskapet Vale en tragisk dødsulykke i en gruve i Brasil. Noen av pensjonspengene var investert i Vale. Vi snakket med dem for å sikre at en slik ulykke aldri skulle skje igjen. Men i januar 2019 skjedde nok en ulykke og mange arbeidere mistet livet. Da trakk vi pensjonspengene ut av selskapet. Nok er nok.

Finn ut når pensjonspengene går ut

Interessante artikler

Isfjell som smelter i havet.

KLP best på temaet åpenhet og ansvar

04.06.19

Etisk bankguide ble lansert i dag, og KLP havnet på en tredjeplass. Cultura Bank og Storebrand er foran på lista.

KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær under FNs klimakonferanse i Polen.
KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær under FNs klimakonferanse i Polen.

KLP blant topper på klimatoppmøte

13.02.20

FNs klimakonferanse i Polen er i full gang. KLPs Håvard Gulbrandsen deltar i debatt med blant annet OECDs generalsekretær om hvilke muligheter investorer har til å ta grep om klimavennlige investeringer.