Offentlig tjenestepensjon: Trygge pensjonspenger

Offentlig tjenestepensjon er tilpasset de som jobber i de mest vanlige yrkene i offentlig sektor og det er lagt stor vekt på å gi trygghet og forutsigbarhet, både i gode og dårlige tider.

Du visste kanskje at pensjonspenger vanligvis spares i fond og aksjer. Men hva skjer da med pensjonssparingen din når aksjemarkedene går dårligere? For å svare på det, må vi snakke om noen forskjeller på privat og offentlig tjenestepensjon.

Ulike typer sparegriser 

Pensjonen man får fra arbeidsgivere i privat sektor er en slags "sparegris" hvor arbeidsgiver setter av minimum 2% av lønnen til pensjonssparing. Pengene blir som oftest satt i fond, og det er ment at pengene skal vokse ut fra avkastning i markedet. Det er arbeidstaker som har alt ansvar for pensjonspengene sine og må velge hvilken type risiko på fondet, og må ta alle tap helt på egen hånd, men får også all gevinst. 

Offentlig tjenestepensjon er også en sparegris, men den fungerer på en annen måte. Den er tilpasset de som jobber i de mest vanlige yrkene i offentlig sektor og det er lagt stor vekt på å gi trygghet og forutsigbarhet, både i gode og dårlige tider. Du blir trukket 2% av lønnen din og arbeidsgiver betaler inn i snitt mellom 12-16%. Det gir deg en viss andel av sluttlønnen din justert for blant annet hvor mye du har jobbet og hvor mye du har tjent. Du slipper å bære risiko for at pengene krymper om aksjemarkedet stuper, men du får ikke de største gevinstene heller. 

Utbetaling resten av livet 

En annen viktig forskjell er at den private tjenestepensjonen får du som regel utbetalt i 10 år, mens den offentlige tjenestepensjonen får du utbetalt fra du går av og resten av livet. 

Trygghet i vanskelige dager 

Jobber du i det offentlige og blir syk, kan du ha rett på uførepensjon i KLP og med et tillegg dersom du har barn under 18 år. Etterlater du deg ektefelle og evt. barn under 20 år når du dør så får de utbetalt en etterlattepensjon. I det private er det opp til den enkelte arbeidsgiver å tilby denne typen goder. 

Jobber du i det offentlige og er bekymra for hvordan det går med pensjons-pengene dine?

En ferdig pakke 

Pensjon i privat sektor er forskjellig fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, mens offentlig tjenestepensjon er en ferdig pakke med både pensjon, uføre- og etterlattepensjon. Denne pakken er blitt til etter forhandlinger mellom partene i arbeidslivet gjennom mange år. 

Alle i Norge får alderspensjon fra folketrygden som utbetales av Nav. Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg. Jobber du i offentlig sektor har du offentlig tjenestepensjon. 

Viktige valg å tenke over  

Pensjonssystemet er bygget opp slik at dine valg om jobb og penger gjennom livet, påvirker hva du får utbetalt i pensjon. Hovedsakelig betyr det at jo mer du jobber og jo mer du tjener, jo mer pensjon får du. Vi anbefaler deg å lese denne artikkelen, så du får en oversikt over valgsituasjonene du bør være obs på.  

Interessert i offentlig tjenestepensjons-systemet? 

I denne artikkelen har vi forsøkt å forklare offentlig tjenestepensjon med tanke på hva du som jobber i det offentlige bør vite, for å kunne ta mer informerte valg, om jobb og penger gjennom livet. Den er kraftig forenklet og generalisert. Offentlig tjenestepensjon er et godt, men veldig komplekst system og det finnes massevis av unntak, blant annet ulike regler og ordninger for ulike alderskull, når du er innmeldt og ikke, og andre regler og forbehold. Du som er interessert i å vite mer om selve systemet kan lese mer her

 

Nysgjerrig på hva du får i pensjon?

Har du jobb med pensjon fra KLP kan du se hvor mye du kan få i pensjon i Pensjonsveilederen vår. Den finner du når du logger deg inn på Min side. Er du fremdeles ung og lovende er usikkerheten om fremtiden stor, men det går fort å ta en titt, så ser du hvordan du ligger an. I pensjonsveilederen ser du hva du kan få i pensjon fra KLP, folketrygden og andre pensjonsordninger.

Logg inn

Bli klokere på pensjon

Bruk 5 minutter og vi forklarer kort hva pensjon er og hvordan du selv kan påvirke din økonomiske fremtid. 

Ta lynkurset i pensjon

En feil har oppstått

Vennligst prøv igjen senere

Meld deg på nyhetsbrev

Fødselsnummer består av eksakt 11 siffer.
Vi trenger ditt fødselsnummer for å sjekke om du er registrert i vårt medlemsregister, da nyhetsbrev er forbeholdt våre medlemmer. Dataene sendes kryptert, så det er helt trygt å oppgi fødselsnummer.

Du er registrert som medlem i KLP!

Oppgi din e-postadresse:

Ikke gyldig epost
Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev samtykker du i at selskapene i KLP-konsernet kan sende deg gode råd og tilbud om pensjon, forsikring, bank og fondssparing på e-post / SMS. Du vil alltid ha anledning til å senere kunne reservere deg mot å få nyhetsbrev. Dette gjør du ved å bruke lenken nederst i mailen du får fra oss eller ved å oppdatere ditt samtykke på Min Side på klp.no.

Takk for din påmelding

Vi holder deg oppdatert!

Du er ikke registrert som medlem i KLP

Mer om pensjon

Besteforeldre med barnebarn i parken.

Offentlig tjenestepensjon for nybegynnere

Det folk flest forbinder med offentlig tjenestepensjon er en avtale som skal gi deg 66 prosent av lønnen i pensjon inkludert folketrygden. Tjenestepensjon + folketrygd = 66% av sluttlønn.

25.06.20

Eldre kvinne sammen med hund i skogen

Seks tips som kan gi bedre pensjon

Det er vanskelig å motivere seg til å sette seg inn pensjonssystemet. Spesielt som ung, hvor pensjonisttilværelsen virker lysår unna.

29.10.19

Familiebilde av to stolte mammer med sitt barn

Pensjonsråd for ulike livsfaser

Er du ny i arbeidslivet? Er du midt i etableringsfasen eller nærmer du deg pensjonsalder? Grepene du bør tar avhenger av hvor du er i livet.

17.06.19