Barnehender presser blomster

Våre beste sparetips

Lurer du på hvordan du bør spare nå som renten er rekordlav? Svaret avhenger av hva du sparer til, og hvor lenge du skal spare. For selv om renten er lav, bør du ikke tømme kontoen og sette alt i aksjemarkedet. Sett deg mål for sparingen og tenk på hvor lenge du skal spare for å nå målet ditt. Her er våre beste sparetips!

 

Så mye påvirker renten sparepengene dine 

Hva renten er gjør en forskjell. Her er en oversikt over hvor mye renten påvirker sparepengene dine om du setter av 1000 kr i måneden. 

Rentenivå etter 3 år etter 5 år etter 10 år
0,5% 36 278 60 767 123 068
 2,0% 37 121 63 123 132 816
5,0% 38 847 68 090 154 992

 

En bufferkonto for usikre dager 

Penger til uforutsette utgifter er det første du bør spare til. Vaskemaskinen ryker alltid på verst tenkelig tidspunkt, og tannlegeregningen kan bli større enn du så for deg. Da er det fint med en bufferkonto som sikrer at du har litt ekstra lett tilgjengelig når uforutsette ting skjer. Et godt råd er å spare opp et beløp tilsvarende to månedslønner på en egen konto, da har du nok til å dekke ekstra utgifter. Tenk igjennom hva du kan sette av i måneden, om det bare er noen få hundre kroner, og gi kontoen et navn som tydelig forteller hva den skal brukes til, for eksempel krisekonto. Dette gjør du enkelt i nettbanken din.
Les mer om enkel småsparing

Sparing til bolig

Er du under 34 og ikke eier egen bolig, er BSU en veldig god måte å spare på. Du kan spare opptil 25 000 kroner i året, og opptil 300 000 kroner totalt. I tillegg til en meget gunstig sparerente på 3,10 % for medlemmer i KLP, får du en veldig god skattefordel! Har du spart opp 25 000 kroner på ett år, får du skattefradrag på 5 000 kroner. Husk oså at pengene på BSU-konto er låst til boligformål.
Les mer om BSU

Kortsiktig sparing

Skal du spare kortsiktig til for eksempel en reise eller oppussing, er det lurt å spare trygt i banken.  Da har du god kontroll over hvor mye penger du har til enhver tid. Opprett en egen sparekonto i nettbank eller mobilbank, slik at du får en høyere rente. Legger du inn en fast overføring til sparekontoen hver måned, for eksempel på lønningsdagen, går sparingen av seg selv. 

Sparing lenger enn 5 år 

Skal du spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning for deg. Det finnes mange typer fond, men er du ny på sparing i fond kan indeksfond være et godt sted å starte. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Det er større risiko knyttet til å spare i slike fond enn i banken, men har du tenkt å spare over flere år, og har nok is i magen til å se markedet gå litt opp og ned, har indeksfond historisk vært en god investering. Du kan sette inn større beløp eller ha månedlige trekk.
Les mer om våre indeksfond

Sparing til pensjon igjennom IPS 

IPS, individuell pensjonssparing, er en skattegunstig måte å spare til pensjon på. Du kan spare opp til 40 000 kroner i året, og få opp til 8800 kroner i redusert skatt. Selv om det er mange fordeler med IPS, er det også lurt å være obs på at du låser pengene til pensjon, og ikke kan ta de ut før du har fylt 62.
Les mer om IPS
 

Vi håper disse tipsene inspirerer til sparing, så har du litt ekstra til dagene som kommer.