Innholdet på denne siden er markedsføring
Innholdet på denne siden er markedsføring
KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Våre beste sparetips

Mange er flinke til å spare, men er usikre på hvilken spareform som er den lureste. Her er våre beste tips.

Hvordan du bør spare avhenger av hva du sparer til, om du har gjeld eller ikke, og hvor lenge du skal spare. Sett deg mål for sparingen- og tenk på hvor lang tid det vil ta å nå sparemålet ditt.

Opprett en bufferkonto

En bufferkonto er en sparekonto som du bruker til å dekke uforutsette utgifter og hendelser. Ved å ha en bufferkonto slipper du å ty til dyre kredittkort eller forbrukslån. Det gir deg også en trygghet i hverdagen fordi du vet at du har penger når du trenger det. Hvor stor bufferkonto du trenger avhenger av din inntekt, utgifter og livssituasjon. Men en god tommelfingerregel er å alltid ha minst 1 til 2 måneders lønn på bufferkontoen. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare litt hele tiden. Det er derfor lurt å opprette en fast overføring fra lønnskontoen til bufferkontoen. Velger du å la den faste overføringen gå samme dag som du får lønn – merker du det kanskje ikke en gang.

Hos oss får du sparekonto med god innskuddsrente og uten begrensninger på uttak.

Les mer om vår Sparekonto

Kortsiktig sparing

Skal du for eksempel spare til ferie, ny bil eller oppussing? Da kan det være lurt å sette pengene på en konto som gir god rente, men som fortsatt gir deg fleksibilitet til å enkelt ta ut pengene når målet er nådd. Har du for eksempel over 100.000 kroner og kan klare deg med fire uttak i året, da passer kanskje vår Høyrentekonto med 4,20 prosent rente for deg.

Les mer om Høyrentekonto

Sparing lenger enn 5 år

Skal du spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning. Det finnes mange typer fond, og er du ikke så kjent med fondssparing, kan indeksfond være et godt sted å starte. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Det er mer risiko å spare i fond enn i banken, men skal spare over flere år har indeksfond historisk vært en god investering. Du kan spare ved å sette inn engangsbeløp eller ha månedlige trekk. 

Les mer om våre indeksfond

Langsiktig sparing i bank

Er du mest komfortabel med å spare langsiktig uten risiko for at pengene svinger i verdi? Da bør du velge den sparekontoen som gir deg høyest mulig rente og du vet alltid hvor mye penger du har tilgjengelig. Både KLP Banken og andre norske banker er medlem av Bankenes sikringsfond. Det betyr at du er sikret for innskudd opptil to millioner per kundeforhold. Med sparekontoen Plasseringskonto 31 dager får du innskuddsrente på 4,55 prosent, og når du trenger pengene, varsler du oss bare 31 dager før – enkelt og greit. Kan du binde pengene dine over lengre tid, passer kanskje fastrenteinnskudd for deg. Vi tilbyr 6 måneders binding til en rente på 5,10 prosent. 

Les mer om Plasseringskonto 31 dager 

Les mer om Fastrenteinnskudd

Nedbetale boliglån eller spare?

En måte å styrke din økonomiske situasjon på er å kombinere nedbetaling av gjeld med aktiv sparing. Dette vil gi deg mer økonomisk fleksibilitet og sikkerhet i fremtiden. Husk å tenke langsiktig. Selv om du har en god pensjonsordning som offentlig ansatt, er det lurt å ta høyde for at du får lavere inntekt når du blir pensjonist.

Her kan du lese mer om nedbetaling av lån

Spar til egen bolig

Er du under 34 og ikke eier egen bolig? Da er sparing på BSU-konto en veldig god måte spare til egenkapital på. Har du jobb med pensjon KLP får du 5,80 prosent rente. Du kan spare opptil 27.500 kroner i året, og  300.000 kroner totalt. Sparer du full pott ett år, får du 2 750 kroner i skattefradrag. Beregn hvor mye du kan sette av til formålet hver måned, og opprett en fast overføring til en BSU-konto hver måned.

Les mer om boligsparing for ungdom

Spar penger på å ha riktige forsikringer

Det er smart og lønnsomt å ta en gjennomgang av forsikringene dine med jevne mellomrom. Både for å forsikre deg om at du betaler riktig pris og har dekning til ditt behov. Kanskje livssituasjonen din har endret seg siden forrige gjennomgang? Det kan for eksempel ha kommet til nye familiemedlemmer med to eller fire ben, eller kanskje du bruker bilen mye mindre enn før?

Les mer om alle forsikringer vi tilbyr

Spare litt ekstra til pensjon

Har du tenkt å spare litt ekstra til pensjon kan IPS (individuell pensjonssparing) være en måte å spare på. Du kan spare opptil 15 000 kroner i året, og få opptil 3300 kroner i utsatt skatt. Vær oppmerksom på at du låser pengene til pensjon, og ikke kan ta de ut før du har fylt 62.  

Les mer om IPS

Vi håper disse tipsene inspirerer til sparing, så har du litt ekstra til dagene som kommer.

Bli kvitt dyr gjeld

Har du kredittkortgjeld, forbruksgjeld og boliglån? Da er det viktig å nedbetale og kvitte deg med den dyreste gjelden først. Jo raskere du kvitter deg med gjeld med høy rente, jo lavere blir rentekostnadene dine. Har du ikke boliglån, er det vel så viktig å prioritere nedbetaling av kredittkortgjeld eller forbruksgjeld, slik at du kan komme i gang med sparingen.

Les flere tips om hvordan få oversikt over økonomien

Andre leser også

Monica Stransmoe, Spesialkonsulent i KLP Banken beroliger: – Å bytte bank har blitt mye enklere enn folk tror! Foto: Privat
Monica Stransmoe, Spesialkonsulent i KLP Banken beroliger: – Å bytte bank har blitt mye enklere enn folk tror! Foto: Privat

Spar penger på å bytte bank

27.02.24

Lar du være å bytte bank fordi du ikke orker tanken på å flytte lån, få ny lønnskonto, ny PIN-kode og ny nett- og mobilbank?

Kundefavoritt banken 2023

KLP Banken kåret til kundenes favoritt i 2023

05.02.24

De mest fornøyde bankkundene finner du i KLP Banken, ifølge Bytt.no. For første gang kan KLP Banken smykke seg med tittelen «Kundefavoritt» - og det er vi selvfølgelig veldig stolte av!

Jorunn Ygre Storjohann

Gode lånebetingelser – enten du velger fast eller flytende rente

10.01.24

Hyppige renteøkninger merkes godt for alle med boliglån. Nå er det spesielt viktig å sjekke om du kan få bedre lånerente. KLP Banken tilbyr gode lånebetingelser til KLP-medlemmer, enten du velger fast eller flytende rente.