Barnehender presser blomster

Våre beste sparetips

24.08.21

En undersøkelse KLP har gjort blant medlemmene viser at 4 av 5 har sparemål, og at en buffer til uforutsette hendelser og trygghet for fremtiden er det viktigste argumentet for å spare. Mange er flinke til å sette av penger til en regnværsdag, men vil gjerne ha mer kunnskap om hvordan de egentlig bør spare. Her er våre tips.  

Så mye vokser 1000-lappen

Undersøkelsen vår viser at mange som jobber i kommune- og helse-Norge setter sparepengene sine i banken. Det er trygt når man sparer kortsiktig. Men har du en lang sparehorisont på 5 år eller mer har fond gitt en bedre avkastning de siste tiårene. 

Her er en oversikt over hvor mye renten påvirker sparepengene dine om du setter av 1000 kr i måneden.

Se utvikling over tid

Rentenivå etter 3 år etter 5 år etter 10 år
0,5% 36 278 60 767 123 068
 2,0% 37 121 63 123 132 816
5,0% 38 847 68 090 154 992

Hvordan du bør spare avhenger av hva du sparer til, om du har gjeld eller ikke, og hvor lenge du skal spare. Sett deg mål for sparingen og tenk på hvor lenge du skal spare for å nå målet ditt.

Betal ned dyr gjeld

Hvis du har kredittkortgjeld og forbruksgjeld, er det viktig å prioritere denne gjelden først. Jo raskere du kvitter deg med gjeld med høy rente, jo lavere blir rentekostnadene dine, og du kan komme raskere i gang med sparingen din.

En bufferkonto for regnværsdager 

Det er lurt å sette av penger til uforutsette utgifter, slik at du kan betale disse med oppsparte midler og ikke kredittkort eller forbrukslån. Vaskemaskinen ryker alltid på verst tenkelig tidspunkt, og tannlegeregningen kan bli større enn du så for deg.  Sett deg mål om å spare et beløp tilsvarende 1 til 2 månedslønninger på en sparekonto, så har du midler dersom uhellet skulle være ute. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare jevnlig. Sett av et fast beløp og opprett fast overføring fra lønnskonto til bufferkontoen på lønningsdag hver måned.  Spar det du har anledning til å sette av hver måned, om det bare er noen få hundre kroner. Gi kontoen et navn som tydelig forteller hva den skal brukes til, for eksempel «krisekonto». Dette gjør du enkelt i nettbanken din.  

Sparing til bolig

Det er kostbart å kjøpe bolig her til lands, og for de aller fleste av oss er gode sparevaner nødvendig for å lykkes. Beregn hvor mye du kan sette av til formålet hver måned, og opprett en fast overføring til sparekonto for boligsparing hver måned. Er du under 34 og ikke eier egen bolig? Da er BSU en veldig god måte å spare på. Med BSU kan du spare opptil 27.500 kroner i året, og opptil 300.000 kroner totalt. I tillegg til en meget gunstig sparerente for medlemmer i KLP, får du en veldig god skattefordel! Har du spart opp 27.500 kroner på ett år, får du skattefradrag på 5 500 kroner.  

Les mer om BSU

Sparing i bolig

Husk å tenke på økonomien din på lang sikt. Selv om du har en god pensjonsordning som offentlig ansatt, er det lurt å ta høyde for at du får lavere inntekt når du blir pensjonist. Derfor kan det være god sparing å betale ned ekstra på boliglånet. Om du klarer å betale ned hele boliglånet før du blir pensjonist, unngår du dessuten en stor utgiftspost. Før du tar opp mye gjeld er det uansett lurt å tenke over hva som er viktig for deg. Mye gjeld binder deg til å ha en viss inntekt, og du kan miste frihet til for eksempel å velge en annen jobb eller jobbe mindre i en periode.  

Kortsiktig sparing

Skal du spare kortsiktig til for eksempel en reise eller oppussing, er det lurt å spare trygt i banken. Da har du god kontroll over hvor mye penger du har til enhver tid. Opprett en egen sparekonto i nettbank eller mobilbank, slik at du får en høyere rente. Legger du inn en fast overføring til sparekontoen hver måned, for eksempel på lønningsdagen, går sparingen av seg selv. 

Tips! Du kan skjule kontoen så den ikke blir synlig i oversikten i mobil- og nettbank. Da vokser kontoen jevnt og trutt uten å friste deg, og så kan du gå inn og ta en kikk i ny og ne inntil målet er nådd. 

Sparing lenger enn 5 år 

Skal du spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning for deg. Det finnes mange typer fond, men hvis du er ny på sparing i fond kan indeksfond være et godt sted å starte. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Det er større risiko knyttet til å spare i slike fond enn i banken, men hvis du skal spare over flere år, og har nok is i magen til å se markedet gå litt opp og ned, har indeksfond historisk vært en god investering. Du kan sette inn større engangsbeløp eller ha månedlige trekk.  

Les mer om våre indeksfond

Når du vil spare litt ekstra til pensjon 

Har du tenkt å spare litt ekstra til pensjon kan IPS (individuell pensjonssparing) være en god måte å spare på. Du kan spare opptil 15 000 kroner i året, og få opptil 3300 kroner i redusert skatt. Vær oppmerksom på at du låser pengene til pensjon, og ikke kan ta de ut før du har fylt 62.
  
Les mer om IPS

Vi håper disse tipsene inspirerer til sparing, så har du litt ekstra til dagene som kommer.