Barnehender presser blomster

Våre beste sparetips

Vet du hvordan du bør spare? En undersøkelse KLP har gjort blant de som har jobb i kommune- og helsesektoren viser at mange er flinke til å sette av penger til en regnværsdag, men har lav kunnskap om hvordan de egentlig bør spare. Her er våre tips.

 

Så mye påvirker renten sparepengene dine 

Vår undersøkelse viste at mange som jobber i kommune- og helse-Norge setter sparepengene sine i banken. Det er trygt når man sparer kortsiktig, men har du en lang sparehorisont på 5 år eller mer har fond gitt en bedre rente/ avkastning de siste tiårene. Og renten gjør en forskjell. Her er en oversikt over hvor mye renten påvirker sparepengene dine om du setter av 1000 kr i måneden. 

Rentenivå etter 3 år etter 5 år etter 10 år
0,5% 36 278 60 767 123 068
 2,0% 37 121 63 123 132 816
5,0% 38 847 68 090 154 992

 

Hvordan du bør spare avhenger av hva du sparer til og hvor lenge du skal spare. Sett deg mål for sparingen og tenk på hvor lenge du skal spare for å nå målet ditt.

En bufferkonto for regnværsdager 

Å sette av litt penger til uforutsette utgifter bør du alltid prioritere først. Vaskemaskinen ryker alltid på verst tenkelig tidspunkt, og tannlegeregningen kan bli større enn du så for deg. Da er det fint å ha spart seg opp en liten buffer, så du slippe å bruke dyre kredittkort eller forbrukslån. Et godt råd er å sette av et lite beløp fra lønnen hver måned på en egen konto til du har et beløp tilsvarende to månedslønner. Da har du nok til å dekke ekstra utgifter. Tenk igjennom hva du kan sette av i måneden, om det bare er noen få hundre kroner, og gi kontoen et navn som tydelig forteller hva den skal brukes til, for eksempel «krisekonto». Dette gjør du enkelt i nettbanken din.
Les mer om enkel småsparing

Sparing til bolig

Er du under 34 og ikke eier egen bolig, er BSU en veldig god måte å spare på. Du kan spare opptil 27 500 kroner i året, og opptil 300.000 kroner totalt. I tillegg til en meget gunstig sparerente på 3,10 % for medlemmer i KLP, får du en veldig god skattefordel! Har du spart opp 27 500 kroner på ett år, får du skattefradrag på 5 500 kroner. Husk også at pengene på BSU-konto er låst til boligformål.
Les mer om BSU

Sparing i bolig

Husk å tenke på økonomien din på lang sikt. Selv om du har en god pensjonsordning som offentlig ansatt så kan det være greit å ta høyde for at du kommer du til å måtte greie deg med mellom 50-60% av det du får i lønn når du blir pensjonist. Så når du er 60 år og det nærmer seg pensjonsalder kan det være greit å ikke ha et stort boliglån å betjene. Derfor kan det være god sparing å betale ned ekstra på boliglånet. Før du tar opp mye gjeld er det uansett lurt å tenke over hva som er viktig for deg her i livet. Mye gjeld binder deg til å ha en viss inntekt og du kan miste frihet til for eksempel å velge en annen jobb eller jobbe mindre i en periode.

Kortsiktig sparing

Skal du spare kortsiktig til for eksempel en reise eller oppussing, er det lurt å spare trygt i banken. Da har du god kontroll over hvor mye penger du har til enhver tid. Opprett en egen sparekonto i nettbank eller mobilbank, slik at du får en høyere rente. Legger du inn en fast overføring til sparekontoen hver måned, for eksempel på lønningsdagen, går sparingen av seg selv. 

Sparing lenger enn 5 år 

Skal du spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning for deg. Det finnes mange typer fond, men er du ny på sparing i fond kan indeksfond være et godt sted å starte. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Det er større risiko knyttet til å spare i slike fond enn i banken, men har du tenkt å spare over flere år, og har nok is i magen til å se markedet gå litt opp og ned, har indeksfond historisk vært en god investering. Du kan sette inn større beløp eller ha månedlige trekk.
Les mer om våre indeksfond
 

Når du vil spare litt ekstra til pensjon 

Har du tenkt å spare litt ekstra til pensjon kan IPS (individuell pensjonssparing) være en god måte å spare på. Du kan spare opp til 40 000 kroner i året, og få opp til 8800 kroner i redusert skatt, litt som BSU for pensjon. Selv om det er mange fordeler med IPS, er det også lurt å være obs på at du låser pengene til pensjon, og ikke kan ta de ut før du har fylt 62. 
Les mer om IPS

Vi håper disse tipsene inspirerer til sparing, så har du litt ekstra til dagene som kommer.

Relaterte artikler

Mann i blomstereng

Spare i fond til pensjon- hva er lurt da?

04.06.19

Pensjonssparing er langsiktig sparing og sparer du i fond kan du bruke det på pensjonstilværelsen. Men stadig flere velger å øremerke sparing til pensjon.