KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Våre beste sparetips

| 07.03.23

Mange er flinke til å spare, men lurer likevel på hvordan de egentlig bør spare. Her er våre beste tips.

Hvordan du bør spare avhenger av hva du sparer til, om du har gjeld eller ikke, og hvor lenge du skal spare. Sett deg mål for sparingen- og tenk på hvor lang tid det vil ta å nå sparemålet ditt.

Nedbetal dyr gjeld

Har du kredittkortgjeld, forbruksgjeld og boliglån, er det viktig å nedbetale og kvitte deg med den dyreste gjelden først. Jo raskere du kvitter deg med gjeld med høy rente, jo lavere blir rentekostnadene dine. Har du ikke boliglån, er det like viktig å prioritere nedbetaling av kredittkortgjeld eller forbruksgjeld, slik at du kan komme i gang med sparingen.

Les flere tips om hvordan få oversikt over økonomien

Ha en bufferkonto

Bufferkonto er til bruk for uforutsette utgifter, slik at du slipper å ty til dyre kredittkort eller forbrukslån. Sett deg mål om å ha et beløp som tilsvarer 1 til 2 månedslønner, da har du penger når bilen trenger reparasjon eller tannlegebesøket blir dyrere enn forventet. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare litt hele tiden. Det er derfor lurt å opprette en eller flere faste overføringer fra lønnskontoen til en bufferkonto med god rente. Gi gjerne kontoen et navn som minner deg på hva pengene skal brukes til. Velger du å la den faste overføringen gå samme dag som du får lønn - merker du det kanskje ikke en gang.

Les mer om sparekonto

Sparing til bolig

For de aller fleste av oss er gode sparevaner nødvendig for å kunne kjøpe bolig. Beregn hvor mye du kan sette av til formålet hver måned, og opprett en fast overføring til sparekonto for boligsparing hver måned. Er du under 34 og ikke eier egen bolig? Da er BSU en måte å spare på. Med BSU kan du spare opptil 27.500 kroner i året, og opptil 300.000 kroner totalt. I tillegg til en meget gunstig sparerente for medlemmer i KLP, får du en veldig god skattefordel! Har du spart opp 27.500 kroner på ett år, får du skattefradrag på 2 750 kroner.

Les mer om BSU

Kortsiktig sparing

Skal du spare kortsiktig til for eksempel en reise eller oppussing, er det lurt å spare trygt i banken. Da har du god kontroll over hvor mye penger du har til enhver tid. Tips! Du kan skjule kontoen så den ikke blir synlig i oversikten i mobil- og nettbank. Da vokser kontoen jevnt og trutt uten å friste deg, og så kan du gå inn og ta en kikk i ny og ne inntil målet er nådd.

Les mer om sparing i bank

Sparing lenger enn 5 år

Skal du spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning for deg. Det finnes mange typer fond, men hvis du er ny på sparing i fond kan indeksfond være et godt sted å starte. Indeksfond har lave kostnader og følger et marked så nært og billig som mulig. Det er større risiko knyttet til å spare i slike fond enn i banken, men hvis du skal spare over flere år, og har nok is i magen til å se markedet gå litt opp og ned, har indeksfond historisk vært en god investering. Du kan sette inn større engangsbeløp eller ha månedlige trekk. 

Les mer om våre indeksfond

Nedbetaling av boliglån

Husk å tenke langsiktig. Selv om du har en god pensjonsordning som offentlig ansatt, er det lurt å ta høyde for at du får lavere inntekt når du blir pensjonist. Derfor kan det være god sparing å betale ned ekstra på boliglånet. Om du klarer å betale ned hele boliglånet før du blir pensjonist, unngår du dessuten en stor utgiftspost. Før du tar opp mye gjeld er det uansett lurt å tenke over hva som er viktig for deg. Mye gjeld binder deg til å ha en viss inntekt, og du kan miste frihet til for eksempel å velge en annen jobb eller jobbe mindre i en periode. 

Les mer om boliglån

Spare litt ekstra til pensjon

Har du tenkt å spare litt ekstra til pensjon kan IPS (individuell pensjonssparing) være en måte å spare på. Du kan spare opptil 15 000 kroner i året, og få opptil 3300 kroner i redusert skatt. Vær oppmerksom på at du låser pengene til pensjon, og ikke kan ta de ut før du har fylt 62.  

Les mer om IPS

Vi håper disse tipsene inspirerer til sparing, så har du litt ekstra til dagene som kommer.