hånd med norske kroner

Betale lån eller spare?

Det kjedelige svaret er både ja og nei; det beste og mest gunstige er en kombinasjon av begge deler.

Flere ben å stå på

Betaler du ned lån, samtidig som du sparer aktivt, vil økonomien din være mer hardfør og ha flere ben å stå på. 

En kombinasjon av begge deler innebærer derfor at du:

  • Nedbetaler lån
  • Har en bufferkonto med nok til å dekke uforutsette utgifter
  • Har startet, eller kommer i gang med langsiktig sparing 

Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld?

Forbrukslån eller kredittkortgjeld er dyre lån med høy rente, så nedbetaling av disse lånene bør prioriteres.

Har du boliglån?

For deg med boliglån anbefaler vi at du betaler ned boliglånet til en belåningsgrad du er komfortabel med - gjerne under 75 prosent av boligens verdi. Etter det bør du fortsette med å betale ned renter og avdrag, og i tillegg spare månedlig på bufferkonto - og ha en form for langsiktig sparing.

Kort sagt; har du gjeld bør du nedbetale den, eller velge langsiktige spareformer med høyere forventet avkastning enn lånerenten.

Har du lavt eller ingen lån?

Har du lavt eller ingen lån, og en bufferkonto som tåler uforutsette utgifter kan det være aktuelt for deg å se på andre måter å spare på.

  • For deg som er under 34 år kan det være mest aktuelt å sørge for at BSU-kontoen fylles på først. Deretter kan du vurdere om sparing i fond passer dine sparebehov.
  • For deg som er over 34 år vil enten fondssparing eller sparing på en plasseringskonto, fastrenteinnskudd eller annen konto med høy rente være smart, men det er selvfølgelig helt avhengig av din sparehorisont og sparemål.
  • Har du gått av med pensjon, eller snart skal gå av med pensjon og derfor kanskje har en litt kortere tidshorisont for sparingen, kan det være at sparing i bank passer best. Men er sparehorisonten din 5-10 år, og det er mulig at sparingen ender opp som arv, er fondssparing fortsatt et godt alternativ.

Les også

Familie med 2 barn

Derfor bør du velge KLP Banken

05.04.24

Har du jobb med pensjonsordning i KLP, eller får du utbetalt pensjon fra KLP? Da får du et rimelig og trygt banktilbud hos oss.

Du får de beste betingelsene på lån, sparing og dagligbanktjenester. Vi har åpen prisliste. Det betyr at du kan være trygg på at du alltid får de beste betingelsene - helt uten at du trenger å forhandle på pris.

KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Våre beste sparetips

08.04.24

Mange er flinke til å spare, men er usikre på hvilken spareform som er den lureste. Her er våre beste tips.

Eldre kvinne sammen med hund i skogen

Seks tips som kan gi bedre pensjon

15.11.23

Det er vanskelig å motivere seg til å sette seg inn pensjonssystemet. Spesielt som ung, hvor pensjonisttilværelsen virker lysår unna.