Kontordame med papirer på gulvet

Ikke utsett å ta tak i økonomien din

| 23.11.22

Mange som havner i økonomiske problemer venter for lenge med å få en oversikt over situasjonen. De vet ikke hvor de skal starte, og kvier seg for å få hjelp. 

Her får du vite hva du kan gjøre for å unngå å få økonomiske problemer og hva du kan gjøre hvis du er på vei til å miste oversikten eller ikke klarer å betale regningene. 

Skaff oversikt og kontroll over økonomien

Du har garantert hørt det utallige ganger, men det kan ikke gjentas for ofte - sett opp et budsjett. Da har du full oversikt over inntekter og utgifter. 

1. Finn hullene i lommeboka - småkjøp her og der blir fort større summer.

2. Bruk SIFOs kalkulator for å regne ut ditt budsjett. SIFOs referansebudsjett viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Prøv SIFOs kalkulator på oslomet.no

3. Organiser kontoene dine for å skille mellom daglig bruk, regninger og sparing.

4. Snakk gjerne om økonomien din med partner, familie og venner. Vær åpen hvis du har utfordringer, eller om du bare trenger hjelp til å sette opp budsjett og spareplan.

5.gjeldsregisteret.no får du enkelt og gratis oversikt over all usikret gjeld - kvitt deg med kredittrammer du ikke trenger.

6. Det kan være smart å bruke kredittkort til å handle på nett og ved bestilling av reiser. Men pass på at du betaler tilbake innen forfallsfristen. Da slipper du å betale renter og gebyrer.

7. Og sist, men ikke minst – betal regninger i tide! Det koster fort litt ekstra hvis du venter for lenge.

Allerede i en utfordrende situasjon? Ta grep

Vokser regningsbunken, og er kontoen tom før lønningsdato? Ikke stikk hodet i sanden. Det er ubehagelig å kjenne på at det ikke går helt rundt, men det finnes likevel mange ting du kan gjøre.

1. Skaff oversikt over hva du skylder.

2. Ta kontakt med betalingsmottakerne du skylder penger, og få oversikt over det som er utestående. Be om egen nedbetalingsordning hvis det er behov for det.

3. Prioriter disse regningene: Boliglån, strøm, forsikringer, og eventuelle regninger til staten som for eksempel skatt.

4. Selg ting du ikke trenger, og bruk pengene på utestående regninger. Sett eventuelt overskytende på en egen bufferkonto.

5. Har du boliglån, kan det hjelpe å be om avdragsfrihet i en periode, eller å forlenge nedbetalingstiden slik at du kommer ovenpå igjen. Slik gjør du endringer på lånet selv som kunde i KLP Banken.

Mistet oversikten?

Ikke utsett problemet - be om hjelp! 

1. Har du kommet på etterskudd med betjening av boliglånet ditt? Ta kontakt med banken snarest for å finne en løsning. 

2. Vi anbefaler NAVs økonomi- og gjeldsrådgivingstjeneste, som er en gratis tjeneste. Her vil du få gode råd og hjelp for veien videre.

Du finner mer informasjon på nav.no