Familiebilde 2 mødre og barn

Trenger jeg å spare til pensjon?

Med offentlig tjenestepensjon i KLP, er du sikret en av de beste pensjonsordningene i landet. Det kan likevel være lurt å spare litt på egenhånd. Her har du noen tips om hva du bør tenke på.

Det kan virke som om pensjon er en fjern fremtid, men tiden flyr fort, og før du vet ordet av det, vil det være på tide å gå av med pensjon. Da er det viktig at du har nok oppspart til å kunne leve det livet du ønsker.

Pensjonen du skal leve av når du pensjonerer deg, består av tre deler: folketrygden, pensjon fra stedene du har jobbet og det du sparer selv. Noen klarer helt fint å leve av pengene de får fra folketrygden og tidligere arbeidsgivere, mens andre ønsker å ha litt ekstra å rutte med. 

Sparing i fond

Mange velger å spare regelmessig i fond når de skal spare til pensjon. All sparing i aksjemarkedet innebærer risiko, men sparer du regelmessig, kan du forvente å få en meravkastning som overstiger sparing i bank, rentefond og de fleste alternative spareformene.

I perioder kan det bli børsfall, men langsiktig sparing reduserer risikoen for tap. Med aksjefond får du profesjonell forvaltning og god spredning av aksjer i forskjellige bransjer. Det gjør at fondet reduserer risikoen ytterligere.

Velger du indeksfond, som er en type aksjefond, får du i tillegg lave kostnader. Globale indeksfond sprer sparepengene over store deler av verden og er en spareform som gir relativt høy forventet avkastning. Dette er forutsatt at man sparer langsiktig, helst i 10 år eller mer. Vi anbefaler å velge indeksfond med lave kostnader.

Les mer om indeksfond i KLP

Spare til pensjon med IPS

IPS kan være en god spareform for noen, men passer ikke for alle. Med IPS får du fradrag i skattemeldingen, en form for utsatt skatt på deler av sparebeløpet. I tillegg slipper du formuesskatt på det du sparer i IPS.

Ulempen med denne spareformen er bindingstiden, du ikke får skjermingsfradrag og du skatter av både innskudd og avkastning som alminnelig inntekt når du begynner å bruke pengene. Skal du spare i IPS, anbefaler vi å bruke aksjefond siden du uansett binder pengene for en lengre periode. Velg fortrinnsvis fond med lave kostnader og god spredning

Spar i IPS hos KLP

Nedbetale gjeld i stedet?

I etableringsfasen, med mye gjeld i forhold til inntekt og boligsikkerhet, bør du prioritere å nedbetale gjeld for å få en trygg privatøkonomi. Når du derimot er etablert i boligmarkedet og gjelden er overkommelig, kan det være lurt å prioritere sparing i aksjefond for å få bedre avkastning på sparingen din.

Mer om nedbetaling av gjeld og sparing

Hvor mye bør du spare til pensjon?

Jo tidligere du starter å spare til pensjon, jo bedre. Dette skyldes i hovedsak renteeffekten. Jo lenger tid du har pengene investert, jo mer vil avkastningen bli.

For de som har muligheten til det, vil det være lurt å prioritere å fylle opp BSU og investere i egen bolig før man starter med pensjonssparing. Det er også viktig å ha en god buffer i tilfelle uforutsette utgifter skulle oppstå. Det er anbefalt er å ha minst tre til seks måneders lønnsinntekt i en bufferkonto. En sparekonto i bank med god rente og gode uttaksmuligheter er da lurt.

Mer om sparing i KLP Banken

Reduser risikoen i sparingen din når du blir eldre

Har du fortsatt gjeld når du nærmer deg tidspunktet for å gå av med alderspensjon, bør du prioritere å nedbetale gjeld. På den måten begrenser du risikoen for store utgifter etter du har gått av med pensjon.

Du må regne med mange gode år som alderspensjonist, så å fortsette sparingen er lurt, men da i trygge spareformer. Har du lite eller ingen gjeld, kan sparing i bank være et godt alternativ. 

Plasseringskonto 31 dager eller Fastrenteinnskudd i KLP Banken gir ekstra høy rente.

Har du pensjonsordninger med opphørende ytelser kan det være fornuftig å beholde noe penger i fond, bankinnskudd eller ha lånemulighet tilgjengelig når disse pensjonsutbetalingene opphører. Det er også god risikostyring å selge seg gradvis ned i aksjefond for å redusere risikoen for å måtte selge mye i en periode med kraftige børsfall.

Les også

Dame med hund i veterinærsamtale

Lær om fond

22.01.24

Et fond er en 'kurv' med aksjer eller rentepapirer. Sparer du i fond, eier du andeler i fondet. Ved fondssparing kan du spre risiko på en enkel og rimelig måte ved investeringer i mange selskaper og aksjemarkeder samtidig. Vi gjør denne jobben ved å forvalte fondet for deg.

KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Våre beste sparetips

08.04.24

Mange er flinke til å spare, men er usikre på hvilken spareform som er den lureste. Her er våre beste tips.

Pensjonister på telttur

Hvor mye får jeg i pensjon?

11.01.24

Du kan forvente å få rundt 46-66 prosent av lønnen din i samlet alderspensjon fra folketrygden, tjenestepensjon fra arbeidsgiver og eventuelt AFP. Noen får mer og noen får mindre.