KLP_MammaSykkelBarn_masma45773

- Lurt å vite hva deltid betyr for pensjonen

- Jeg møter ofte kvinner som sier at de skulle ønske at noen hadde fortalt dem om konsekvensene av å jobbe deltid da de var yngre, sier Bodil Dimmen i KLP.

Det kan være mange grunner til å jobbe deltid i en periode i livet. Små barn, syke foreldre eller rett og slett et ønske om å få mer fritid. Kanskje får du heller ikke den heltidsstillingen du ønsker. 

Mange får sjokk

– Kvinner er fortsatt de som tar mye av ansvaret hjemme og som prioriterer bort egen jobb mens barna er små. Det er mange som synes det er helt greit. Jeg valgte selv å jobbe litt redusert en periode da barna var små. Det var en god investering som jeg ikke angrer på. Men jeg hører ofte fra kvinner som har jobbet deltid over lang tid at de skulle ønske noen hadde fortalt dem om konsekvensene av deltid da de var yngre. Det er nettopp derfor det er så viktig å være bevisst på dette, sier Bodil Dimmen, kunde- og salgsleder i KLP.

Bodil møter mange av disse kvinnene når hun gir pensjonsveileding til KLP-medlemmer som har offentlig tjenestepensjon. For mange som nærmer seg pensjonsalder er det første gang de ser på hva de vil få i pensjon.

– Det er lurt å vite hva deltid betyr for pensjonen slik at du kan ta veloverveide valg når du er ung. Da slipper du å få overraskelser når du blir eldre. Og du kan gjøre grep tidligere for å få mer i pensjon, sier hun.

Med endret offentlig tjenestepensjon for de som er født etter 1962, blir den negative effekten av å jobbe deltid sterkere for pensjonen, ettersom alle år i jobb vil regnes med. Du får bedre tjeneste­pensjon desto flere år du jobber heltid. 

Slik påvirker deltid pensjonen din:

om du er født før 1963:

  • Både lønn og stillingsprosent påvirker pensjonen din. For å få full opptjening i offentlig tjenestepensjon må du jobbe 30 år på heltid.
  • Jobber du deltid, blir stillingsprosenten gjennomsnittet av årene du har jobbet.
  • Jobber du mer enn 30 år, blir stillingsprosenten gjennomsnittet av de 30 beste årene.
  • Du kan øke den gjennomsnittlige stillings­prosenten ved å jobbe flere år på heltid.

om du er født etter 1962:

Bodil Dimmen

Jeg valgte selv å jobbe litt redusert en periode da barna var små

- Bodil Dimmen, KLP