Skiheis

Er du forsikret i skibakken?

Å dra på tur uten reiseforsikring, kan være gambling med både økonomi og helse. Likevel er det ikke slik at en reiseforsikring dekker absolutt alt. Med noen enkle grep kan du unngå å ødelegge en hyggelig dag i skibakken med kjedelige uhell.

7 gode råd i skibakken

  • Bruk alltid hjelm! Det gjelder både barn og voksne. Hjelmen beskytter både mot jernstangen i heisen, og når du selv eller andre alpinister har fått for høy fart og ikke klarer å stoppe. 
  • Lær barna å være oppmerksomme på andre skikjørere, og vise hensyn. Avpass fart og kjøring etter ferdighet og terreng.
  • Den som kommer bakfra i bakken, har alltid ansvaret for å unngå kollisjon.
  • Det er forbudt å kjøre rett utfor.
  • Hold deg til de oppmerkede løypene i bakken, og kjør innenfor stakene i kanten av de preparerte bakkene. Det er en grunn til at områder er avsperret – det kan være skredfare, stup eller lite snø i terrenget.
  • Stopp ikke på trange og uoversiktlige steder, eller under hengkanter.
  • Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vær varsom med alkohol i skibakken.

Har du sjekket hvor godt skiutstyret ditt er forsikret før du drar til fjells? Enda viktigere er det at du selv er forsikret hvis du kjører på noen, eller blir kjørt ned av andre i skibakken.

Tryggere med reiseforsikring

- Heldigvis er det slik at en helårs reiseforsikring i KLP gjelder på alle reiser fra du forlater boligen din. Det er ikke krav til overnatting. Reiseforsikringen dekker blant annet tyveri av skiutstyr fra hytte eller hotell, og utstyr som ligger i bil eller skiboks inntil 40.000 kroner per person, sier seniorkonsulent Kirstin Bang i KLP Skadeforsikring.

Du har selv ansvar for å følge med på egne eiendeler. Så hva gjør du hvis skiutstyret som står utenfor skistua eller kafeen i alpinbakken blir stjålet mens du er inne og spiser?

- Vi kan ikke kreve at man skal ta med seg skiutstyret inn i skistua. I disse tilfellene ser de fleste forsikringsselskapene i praksis bort fra denne regelen, sier Bang.

- Det beste rådet er å bruke låsbare skistativ der det finnes. Sett eventuelt skiene litt fra hverandre når du går inn på skistua. Merk gjerne skiene med navn og telefonnummer, så er det lettere å få dem tilbake hvis noen skulle ta feil ski, sier Bang.

Beregn pris og bestill reiseforsikring i KLP

Du har ansvar for oppførselen din i skibakken

- Hvis du kjører uaktsomt i skibakken og skader en annen person, kan du pådra deg et rettslig erstatningsansvar. Det er viktig at også barn tidlig lærer seg å vise hensyn overfor andre skikjørere, sier Bang.

Hvis du blir holdt ansvarlig for at andre er blitt skadet, kan det fort bli veldig dyrt. I en slik situasjon er en ansvarsforsikring til god hjelp. Ansvarsforsikringen dekker det rettslige ansvaret du kan pådra deg for skade du påfører en annen person eller en annen persons ting. De fleste reiseforsikringer inkluderer ansvarsforsikring. Hvis du er i Norden, er du også ansvarsforsikret gjennom innboforsikringen din.

- Skulle du selv bli skadet av en annen alpinist i bakken, vil du få bruk for ulykkesdekningen som er inkludert i reiseforsikringen din. Erstatningsbeløpene her varierer, og det kan være lurt å ha en egen ulykkesforsikring til barn og voksne, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen. Vi vil også på det sterkeste anbefale å kjøpe en barneforsikring. Bare denne gir omfattende erstatning ved alvorlige skader som fører til varig mén eller arbeidsuførhet, sier Bang.

Skader i skiheisen

Hvis en person blir skadet i skiheisen, er det eieren av skianlegget som har et objektivt ansvar, det vil si et ansvar uavhengig av skyld. Er du så uheldig å bli påført skader ved bruk av heisen, er du derfor sikret erstatning gjennom heiseierens ansvarsforsikring. Men dersom det er din egen uaktsomme oppførsel i heisen som er årsaken til skaden, kan erstatningen bli redusert eller falle helt bort.

Interessante artikler

Bil på sommervei i landlige omgivelser

10 tips som gjør bilen din trygg

Det å eie bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stort ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Vi har samlet ti gode tips til deg som har bil, som kan gjøre både vedlikeholdet og økonomien litt lettere.

29.05.20

Espen Kverneland, forsikringskunde hos KLP
Espen Kverneland, forsikringskunde hos KLP.

- Selvsagt ønsker jeg gode betingelser

Espen Kverneland er opptatt av god, rask service og stabile priser, og han har derfor samlet alle forsikringene sine i KLP. For ham er det viktigere ha alt på et sted enn å spare noen hundrelapper her og der.

13.01.20

Motorsyklister på camping

Forsikring er viktig, men trenger du virkelig å forsikre alt du eier?

Noen forsikringer må du ha, mens andre kan du droppe. Det du kan erstatte trenger du ikke å forsikre.

07.11.19