Bestefar med barnebarn i trillebår

Pensjon for nybegynnere

Har du gått deg vill i pensjonsjungelen? Slapp av, her får du det viktigste.

Alderspensjon fra folketrygden

Alle som bor eller jobber i Norge opparbeider rett til alderspensjon fra folketrygden. Alle som er født etter 1962 tjener opp 18,1 prosent i pensjon i året, av pensjonsgivende inntekt (lønn) fra første krone, opp til 7,1 G (ca 710.000 kroner) fra du er 13 til 75 år. G står for folketrygdens grunnbeløp og er på 99.858 kroner. 

Pensjon fra arbeidsgiver

Alle arbeidstakere har krav på det som kalles tjenestepensjon. I privat sektor kalles dette obligatorisk tjenestepensjon (OTP), mens pensjonsordningen for ansatte innen stat og kommune kalles offentlig tjenestepensjon (OFTP).

Dette får du i det offentlige

For de som er født i 1962 og tidligere, er nivået på den offentlige tjenestepensjonen avtalt på forhånd. Hvor mye du får utbetalt avhenger av hvor lenge du har jobbet i det offentlige, stillingsprosenten og hvor mye du har i lønn når du går av med pensjon. Uførepensjon og etterlattepensjon  er alltid med i offentlige tjenestepensjonsordninger. Det du får fra folketrygden (NAV) og offentlig tjenestepensjon (KLP/SPK eller pensjonskasser) skal til sammen bli om lag 66 prosent av sluttlønn, om du har full medlemstid. I dag er denne medlemstiden 30 år, men yngre må belage seg på å jobbe noe lengre.

Se også vår lille guide - Offentlig tjenestepensjon for nybegynnere

Dette får du i det private

Innskuddspensjon er den vanligste tjenestepensjonen i privat sektor. Arbeidsgiver setter inn en prosentandel av lønnen din til pensjon (minimum 2 prosent). Nivået er ikke avtalt på forhånd, så pensjonen du får avhenger av avkastningen, størrelsen på innskuddene og lønnen din.

Noen har også ytelsespensjon. Den gir en fastsatt pensjonsutbetaling ut fra lønnsnivået du har når du pensjonerer deg. I motsetning til innskuddspensjon er nivået på pensjonen din avtalt på forhånd.

Det finnes også en ny pensjonsordning-  hybrid pensjon. Den er en kombinasjon av innskuddspensjon og ytelsespensjon. På norskpensjon.no får du oversikten over alle de private pensjonsordningene dine.

Har du jobbet flere steder?

Sjekk hva som skjer med pensjonen din når du skifter jobb. Og hva du kan gjøre med den.

Egen sparing

De fleste av oss må bidra med egen sparing for å oppnå den pensjonen man ønsker seg. Det å nedbetale gjeld kan være en trygg og god måte å spare på. I tillegg kan du vurdere å spare i aksjefond. Det er risikabelt på kort sikt, men kan gi høy avkastning på lang sikt. Sett deg inn i hva som fungerer best for deg, og sjekk først hva du får i pensjon.

Slik sparer du til pensjon

Bli klokere på pensjon

Jobber du i offentlig sektor? Pensjon kan være vanskelig å forstå og ikke minst ha et aktivt forhold til. Vi vil gjerne hjelpe deg litt på vei, med å forklare hva pensjon er og hvordan du selv kan påvirke din økonomiske fremtid. 

Ta vårt lynkurs i pensjon

Hva er nytt i offentlig tjenestepensjon?

Hans Olav Lahlum forklarer deg pensjon

 

Interessante artikler

Pensjonister på telttur, liggende på liggeunderlag i telt.

Hvor høy pensjon kan du forvente å få?

Du kan forvente å få rundt 45-65 prosent av lønnen din i samlet alderspensjon fra folketrygden, tjenestepensjon og eventuelt AFP. Noen får mer og noen får mindre.

13.09.19

Arbeider med sag på verksted

Hvilken tjenestepensjon har du?

Arbeidsgivere må ha pensjonsordning for sine ansatte. Det kalles for tjenestepensjon. Men mange ansatte vet ikke hvilken type tjenestepensjon arbeidsgiver har for dem. Dette er de forskjellige tjenestepensjonene.

27.06.19

To jenter som blåser ballonger, en hvit og en rosa

7 råd som gir deg bedre pensjon

Visste du at du selv i stor grad kan påvirke hva du får utbetalt i pensjon? Og at veldig små og enkle grep kan utgjøre en stor forskjell når du går av med pensjon? Her har du syv ting å tenke på, som kan gi deg en mer romslig pensjonstilværelse.

04.06.19

Liten jente tegner tegning i barnehagen

Ny i jobben? Fire ting du bør vite om pensjon

Skal du ut i jobb etter studier denne høsten eller skal du skifte beite? Da bør du lese dette.

04.06.19