Hvordan kan du som sykepleier regne ut stillingsprosent?

Som alderspensjonerte sykepleier kan du jobbe under innmeldingsgrensen på 20 prosent, uten å få redusert pensjonsutbetaling. Når du jobber under 20 prosent blir du ikke innmeldt i den offentlige tjenestepensjonordningen.

Det er vedtatt endring i innmeldingsreglene, men ikke når de skal gjelde fra.

Vil du beregne hvor mye du kan jobbe i kvartalet, men unngå å komme over grensen for gjeninnmelding i pensjonsordningen må du se på:

  • Hvor mange timer du jobber i hvert kvartal
  • Hvor mange timer som er normalarbeidstiden pr uke for stillingen din og
  • Antall ferieuker du har rett til i året

Reglene vil bli endret! 

Stortinget har i møte den 07. november 2023 vedtatt endring i sykepleierpensjonsloven. I dag må du jobbe i minst 20 prosent stilling for å få rett til medlemskap i pensjonsordningen for sykepleiere. Det er nå vedtatt at denne minstegrensen skal oppheves, men tidspunktet er ikke klart. Innmeldingsgrensen på 20 prosent gjelder frem til loven er endret. 

Hvordan dette påvirker deg kan du lese mer om her.

Hvor mange timer kan jeg jobbe i kvartalet?

Er du sykepleier og alderspensjonist og vil unngå å bli gjeninnmeldt i tjenestepensjonsordningen i KLP, fordi du ønsker å beholde full tjenestepensjon, må du jobbe i mindre enn 20 prosent stilling. Stillingens størrelse beregnes ut fra timetallet du jobber i løpet av et kvartal og normalarbeidstid per i uke i din stilling. Antall uker ferie du har rett til i året har betydning for stillingsstørrelsen, men alle som har fylt 60 år har rett til 6 ukers ferie.

Her er KLPs oversikt over hvor mange timer en sykepleier med pensjon og 6 ukers ferie kan jobbe per kvartal uten å bli gjeninnmeldt i pensjonsordningen i KLP:

Oversikt over antall timer pr kvartal

Antall timers arbeidsukeKan jobbe inntil
37,5 timers arbeidsuke86 timer per kvartal
35,5 timers arbeidsuke81 timer per kvartal

NB! Det kan være fornuftig å sjekke med arbeidsgiver også, siden det er din arbeidsgiver som har ansvaret for å melde sine ansatte inn og ut av pensjonsordningen. 

Hvordan regner arbeidsgivere ut stillingsprosenten min?

For å regne ut stillingsprosent ser arbeidsgiver på

  1. Hvor mange timer har du jobbet i kvartalet?
  2. Hva er uketimetallet for full stilling?
    Er det 37,5 timers arbeidsuke, 35,5 timers arbeidsuke, eller et annet uketimetall.
  3. Hvor mange ferieuker skal medregnes?
    Stillingsprosenten skal justeres for ferie. Fra fylte 60 år har arbeidstagere rett til 6 ukers ferie ifølge ferieloven. De under 60 år har rett til 5 uker.

Stillingsprosenten skal beregnes på samme måte for fast ansatte og for ansatte på timer. I begge tilfeller skal arbeidsgiver ta hensyn til rett til ferie, uavhengig av om du tar ut ferie eller ikke. Fast ansatte meldes inn med den stillingsprosenten de er ansatt i. Det gjøres uavhengig av når de faktisk har ferie. For de som jobber på timebasis er det nødvendig å beregne stillingsprosenten hvert kvartal. Det gjør arbeidsgiver slik:

Stillingsprosent = timer jobbet i kvartalet / (uketimetall for full stilling x (uker i året justert for ferie) /4) x 100

Eksempel:

Jobber du 86 timer i et kvartal, en full stilling utgjør 37,5 timer per uke og du har 6 ferieuker pr år skal stillingsprosenten beregnes slik:

86/ (37,5 x 46/4) x 100 = 19,94 %

Riktig stillingsprosent er dermed 19,94% og den ansatte skal ikke innmeldes i pensjonsordningen.

Endres forutsetningene slik at du jobber 82 timer i et kvartal, men den fulle stillingen utgjør 35,5 timer per uke og du har 6 ferieuker pr år, blir stillingsprosenten slik:

82 / (35,5 x 46/4) x 100= 20,09 %

Stillingsprosenten blir over 20 prosent og du skal meldes inn i pensjonsordningen.

Sjekk hvor mye du kan få i pensjon

I vår pensjonskalkulator på Min side kan du se hvor mye du kan få i pensjon fra KLP, folketrygden og andre pensjonsordninger. Sjekk hvordan pensjonen din fra KLP øker eller synker om du jobber noen måneder eller år etter 67 år.

Logg inn på Min side

Eldre kvinne sammen med hund i skogen

Jobbe etter 67 år? Dette bør du vite om pensjonen din

03.10.23

Hvor lenge det lønner seg å jobbe etter fylte 67 år, er individuelt. Tjenestepensjonen din kan bli både større og mindre. Sjekk hva som skjer med pensjonen din før du tar beslutningen for hvor lenge du skal jobbe.

Middelaldrende kvinne

Pensjonistlønn

15.03.24

Ønsker du å jobbe uten at pensjonen din fra KLP blir redusert, kan du gjøre dette ved å jobbe på pensjonistlønn. Du må selv avtale med arbeidsgiveren din om å jobbe på pensjonistlønn.