Eldre kvinne sammen med hund i skogen

Seks tips som kan gi bedre pensjon

Det er vanskelig å motivere seg til å sette seg inn pensjonssystemet. Spesielt som ung, hvor pensjonisttilværelsen virker lysår unna.

Mor med datter

Spar litt ekstra hvis du kan

Det er lurt å spare litt ekstra til pensjon. Vi gir deg noe tips om hvordan.

Hvordan spare til pensjon?

Dette er noe av det viktigste du kan gjøre:

  • Vær i jobb og gjerne på fulltid. Det er den enkleste måten å spare til pensjon på, uavhengig av om du jobber i det private eller det offentlige. Du tjener opp pensjon av lønnen din gjennom livet. Trapper du ned i stilling bør du vurdere å spare mer i pensjon selv.
  • Se hva du får i uføretrygd fra folketrygden (Nav) og uførepensjon fra KLP. De aller fleste bør kjøpe uføreforsikring i tillegg.  
  • Betal ned på boliglånet ditt. Få gjerne råd fra banken din, men ta beslutninger selv. Kanskje du kan få bedre betingelser. Sjekk hva KLP Banken tilbyr deg. 
  • Sett deg inn i tjenestepensjonen og folketrygden (nav.no). Du bør forstå litt om alderspensjonen du kan få fra KLP for å vite litt om hvor lenge du bør jobbe og om du trenger å spare til alderdommen i tillegg.
  • Spar langsiktig i aksjefond og ikke i bank. Indeksfond har lavere risiko og lavere kostnader enn aktive aksjefond. KLP tilbyr mange indeksfond med lave kostnader.
  • Sjekk pensjonen din hos folketrygden, hva som er med i offentlig tjenestepensjon, private tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler, via nav.no, norskpensjon.no eller logg deg inn på Min Side.

Se alle fordelene du får når du har pensjon fra jobben hos KLP