I 2025 skjer det flere viktige endringer innen pensjonsområdet, og særlig for offentlige ansatte født i 1963 og senere.
Hva betyr nye pensjonsregler for deg?
Du som er født i 1963 og senere blir påvirket av de nye pensjonsreglene i offentlig tjenestepensjon som trådte i kraft i 2025. Her får du oversikt over hva dette betyr for deg – og husk at selv om det kanskje er en stund til du skal ta ut pensjon, kan valg du gjør i dag påvirke pensjonen din i fremtiden.

Slik er pensjonen din bygget opp
Først kan det være nyttig å forstå hvordan pensjonssystemet i Norge er bygget opp og hvor de ulike pensjonene kommer fra:
Folketrygden
Folketrygden er selve grunnmuren i pensjonssystemet i Norge. Alle som bor eller jobber i Norge opparbeider seg rett til alderspensjon fra Nav. Hvor mange år du har jobbet og hvor mye du har tjent, betyr noe for hvor mye du vil få i alderspensjon.
Tjenestepensjon
Tjenestepensjonen er pensjonen som er spart til deg gjennom arbeidsgiveren din. Mange har hatt flere ulike arbeidsgivere gjennom et langt yrkesliv, så det første du bør gjøre er å skaffe deg oversikt over hvilke pensjonsordninger du har vært en del av.
Alle som jobber i offentlig sektor, har offentlig tjenestepensjon, og din nåværende arbeidsgiver sparer dette for deg i KLP. Kanskje har du hatt andre arbeidsgivere i Kommune- eller Helse-Norge som har gjort det samme? Store kommuner har ofte egen pensjonskasse, mens du sannsynligvis har opptjening i Statens pensjonskasse om du har jobbet i en statlig stilling. Rettighetene dine hos alle disse er de samme, og den dagen du går av med pensjon, vil alle årene bli samlet sammen og sett på som én sparing. Du vil også få en samlet utbetaling, slik at du ikke trenger å få litt herfra og derfra.
Har du i tillegg jobbet i det private arbeidslivet, har du sannsynligvis også en privat tjenestepensjon. Denne fungerer litt annerledes enn den offentlige, og kan også være litt ulik fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. En viktig ting å merke seg er at mange av disse ordningene kun har utbetaling frem til du fyller 77 år, mens den offentlige pensjonsordningen gjelder livet ut.
Vil du ha oversikt over mange år som er registrert for deg, og hvor sparingen har vært, kan du sjekke pensjonskalkulatoren vår.
Egen sparing
Den tredje byggeklossen i pensjonen din er egen sparing. Vi anbefaler alle å spare litt på egen hånd, i tillegg til det de får fra folketrygd og tjenestepensjon. Pensjonen vil bli lavere enn det du får utbetalt som lønnstaker, og egen sparing vil komme i tillegg til de pensjonsinntektene du får fra folketrygden og tjenestepensjonen.
Når skal du bli pensjonist?
Det har lenge vært slik at du kan ta ut alderspensjon fra folketrygden fra 62 år, mens du fortsatt jobber. Med de nye pensjonsreglene blir det også mulig å ta ut alderspensjon fra KLP fra tidligst 62 år, og samtidig jobbe helt eller delvis ved siden av pensjonen. Det er viktig å være klar over at du tjener opp til pensjon for hver måned du jobber - så jo lengre du jobber, jo høyere pensjon får du.
Du trenger ikke slutte å jobbe selv om du tar ut pensjon
En av de største endringene det nye regelverket har ført med seg er at du kan jobbe samtidig som du har tatt ut pensjon. Du står fritt til å jobbe så mye du ønsker, både i offentlig og privat sektor, uten at pensjonen blir redusert. Det gir deg større fleksibilitet til å velge når du vil ta ut pensjon, men vær samtidig klar over at pensjonen din vil øke jo lenger du venter.
Nye regler - flere deler i pensjonen
Alderspensjonen din fra KLP består av flere ulike pensjonsdeler – avhengig av når og hvor du har jobbet. Hovedelementene er alderspensjon opptjent før 2020, påslagspensjon (pensjon opptjent fra 2020) og AFP livsvarig, eventuelt betinget tjenestepensjon.
Du bestemmer selv om du vil ta ut alle pensjonsdelene samtidig, eller om du vil starte de på ulike tidspunkt. Det kan være litt forvirrende at den pensjonen du får fra folketrygden (Nav) også kalles alderspensjon, men dette kaller vi da alderspensjon fra Nav.
Må jeg gjøre noe med skatten?
Alderspensjon beskattes som pensjon, ikke som lønn. Derfor er det viktig at du oppdaterer skattekortet ditt når du blir pensjonist. KLP vil få tilsendt skattekortet ditt automatisk.
Du kan sjekke hvor mye skatt du må betale og hva du får utbetalt etter skatt. Det kan du gjøre med hjelp av skatteetatens skattekalkulator.
Skatt og pensjon
Pensjonskalkulator
Her kan du enkelt beregne din fremtidige pensjon basert på de ulike valgene du tar.
Tips:
- Eksperimenter med ulik alder for pensjonsstart.
- Finn ut hvor mye pensjon øker hvis du utsetter uttaket – eller jobber litt ved siden av pensjonen. Legg inn ønsket stillingsstørrelse og lønn.
- Lek deg med kalkulatoren!
Les også

Nytt regelverk - hva betyr det for deg som har uførepensjon?
25.04.25
Offentlig tjenestepensjon er endret for deg som er født i 1963 eller senere. Det påvirker også deg som har uførepensjon fra KLP, enten du er helt eller delvis ufør. Her er det viktigste du trenger å tenke på.
NB: Dette er en artikkel for deg som har aldersgrense 70 i stillingen din og som er født i 1963 eller senere.

Slik blir din pensjon
28.04.25
Offentlig tjenestepensjon har fått nye regler - og hvis du er født i 1963 eller senere, gjelder disse for deg. Endringene betyr at pensjonen din i større grad blir beregnet ut fra hvor mye du har tjent gjennom yrkeslivet. Her får du oversikt over hvordan pensjonen er satt sammen, og hva du kan gjøre for å sikre en trygg økonomi som pensjonist.