Slik kan du kombinere jobb og pensjon fra 2025

Fra 2025 blir det enklere for ansatte i offentlig sektor å kombinere jobb og pensjon. Med de nye reglene som gjelder for deg som er født i 1963 og senere, kan du selv velge hvordan du vil balansere arbeid og pensjonisttilværelse, slik at det passer dine behov og ønsker. 

 Denne siden gjelder kun for deg som er født i 1963 eller senere!

Nye muligheter fra 2025 

Tidligere har mange vært forsiktige med å kombinere jobb og pensjon, fordi pensjonen kunne bli redusert hvis man fortsatte å jobbe. Med de nye reglene gjelder dette ikke lenger for deg som er født i 1963 eller senere. Du kan nå: 

  • Velge selv om du vil ta ut hele eller deler av pensjonen mens du jobber fulltid eller deltid. 
  • Fortsette å tjene opp pensjon selv etter at pensjonsuttaket har startet. 
  • Trappe gradvis ned arbeidsmengden i stedet for å pensjonere deg helt. 

Praktiske råd for å kombinere jobb og pensjon 

Bruk pensjonskalkulatoren:  Få oversikt over hvordan ulike valg påvirker pensjonen din ved å bruke pensjonskalkulatoren på Min side. Dette er et nyttig verktøy som gir deg en klar oversikt over inntekt og pensjon i ulike scenarier.

Planlegg tidlig: Start planleggingen i god tid før du fyller 62 år. Sett deg inn i hvilke muligheter de nye reglene gir, og bruk pensjonskalkulatoren til å vurdere hvordan ulike valg kan påvirke din økonomi.

Vurder delvis pensjon: Hvis du ikke ønsker å ta ut hele pensjonen din med en gang, kan du velge å ta ut deler av den. Alderspensjonen din består av ulike pensjonsdeler, som du kan ta ut samtidig eller ved ulike tidspunkt. 

Snakk med arbeidsgiveren din: Mange arbeidsgivere er positive til at erfarne ansatte fortsetter i redusert stilling. Ta en samtale om mulighetene for fleksible arbeidstider eller tilpassede arbeidsoppgaver. 

Fordeler ved å kombinere jobb og pensjon

Det å kombinere jobb og pensjon kan ha flere fordeler. Du kan oppnå en høyere totalinntekt og fortsette å tjene opp pensjon for hver måned du jobber. Dette kan gi deg bedre økonomisk fleksibilitet og trygghet for fremtiden. I tillegg kan du tilpasse arbeidsmengden, slik at du finner en balanse mellom arbeid og fritid som passer deg. Til slutt er det opp til deg å velge det som føles riktig, enten det er å fortsette i arbeid eller gå helt over til pensjonisttilværelsen. 

Finnes det noen ulemper ved å kombinere jobb og pensjon?

Høyere pensjon jo lengre du venter: Hvor mye du får i pensjon avhenger av flere faktorer, som når du velger å ta ut pensjonen. Jo lengre du venter med å ta ut pensjonen, jo høyere blir den fordi den da skal fordeles over færre år.

Skatt og pensjon: Husk at du må være ekstra oppmerksom på skatten når du tar ut pensjon i tillegg til å jobbe. Du får da plutselig både jobbinntekt og pensjonsinntekt, noe som kan føre til høyere samlet inntekt. Dette kan igjen øke skatten du må betale. Sjekk hvordan skatten blir for deg i skattekalkulatoren på skatteetaten.no.

Les også

mann paa fjelltopp

Slik blir din pensjon

28.04.25

Offentlig tjenestepensjon har fått nye regler - og hvis du er født i 1963 eller senere, gjelder disse for deg. Endringene betyr at pensjonen din i større grad blir beregnet ut fra hvor mye du har tjent gjennom yrkeslivet. Her får du oversikt over hvordan pensjonen er satt sammen, og hva du kan gjøre for å sikre en trygg økonomi som pensjonist. 

Tre mennesker som står utendørs med en sykkel og smiler

Hva er egentlig AFP livsvarig

19.02.25

Du som er født i 1963 eller senere har fått en helt ny AFP-ordning. Det viktigste er at den ikke lenger er en tidligpensjonsordning som kun gjelder noen få år, men er blitt en del av alderspensjonen din og vil vare livet ut. 

Man og dame som står utendørs og smiler

Derfor trenger samfunnet at vi jobber lenger enn før

08.04.25

1. januar 2025 trådte de nye pensjonsreglene i offentlig tjenestepensjon i kraft. De skal sikre individuell fleksibilitet og økonomisk trygghet, men reflekterer også et viktig samfunnsperspektiv.
– Vi er rett og slett nødt til å stå i jobb lenger for å sikre et bærekraftig pensjonssystem og opprettholde velferdssamfunnet, forklarer Vibeke Os Bratlie, fagleder innenfor området Arbeidsliv i KLP.