En aldrende befolkning
Norge, som mange andre land, opplever en demografisk utvikling der andelen eldre øker samtidig som andelen yrkesaktive blir mindre. Dette skaper et press på pensjonssystemet og andre velferdsordninger. I tillegg begynner det å bli prekær mangel på folk til å gjøre jobben.

– Dette gjelder hele kommune- og helsesektoren, men har blitt særlig aktuelt for kommuner som har en høy andel eldre innbyggere, og hvor behovet for helse- og omsorgstjenester øker raskt. Å ha nok kompetente ansatte i disse sektorene er avgjørende for å opprettholde kvaliteten på tjenestene, sier Os Bratlie.
Et bærekraftig pensjonssystem
Regelendringene er et resultat av avtaler mellom politikerne og partene i arbeidslivet, der målet er å sikre at systemet forblir økonomisk bærekraftig. Yngre generasjoner, som forventes å leve lenger, må også jobbe lenger for å oppnå samme pensjon som eldre generasjoner.
– Håpet er at hvis vi klarer å forlenge yrkeskarrierene, kan vi redusere presset på de offentlige pensjonsordningene og opprettholde nivået på ytelsene vi har i dag, sier Os Bratlie.
Erfaring er verdifullt
En annen viktig faktor er at de erfarne arbeidstakere spiller en avgjørende rolle i arbeidslivet.
– De bidrar med kompetanse, stabilitet og erfaring som gjør at de ikke lar seg vippe av pinnen så lett. Mange seniorer finner også glede og mening i å forbli yrkesaktive, enten på fulltid eller deltid, understreker Os Bratlie.
Kunnskapsoverføring til yngre kolleger er også viktig. En erfaren sykepleier gir ikke bare god pasientbehandling, men kan også lære opp yngre kolleger i krevende situasjoner. På samme måte kan en erfaren kommuneansatt bidra til stabilitet og kompetanseoverføring i en sektor som stadig møter nye krav.
– Det er ingen tvil om at vi trenger flere erfarne folk i arbeidslivet. Da blir det viktig å verdsette erfarne kolleger, og kanskje tenke nytt om hvordan man kan bruke deres kompetanse på best mulig måte, sier Os Bratlie.
Arbeidslivet må legge til rette
Skal kabalen gå opp, er det derfor viktig at arbeidsgiverne gjør sitt for å beholde sine ansatte, blant annet ved å vise at de blir satset på.
– Alle har behov for å føle seg verdsatt. En arbeidsgiver som har et fremtidsrettet engasjement knyttet til din rolle på arbeidsplassen, understreker at du er viktig, forklarer Os Bratlie.
Forskningen viser at det motsatte kan pushe arbeidstakere ut i pensjon tidligere enn de først hadde tenkt.
– I en medarbeidersamtale bør man derfor både se på kompetansebehov og utviklingsmuligheter, se på planer for senkarrieren, og diskutere hva som skal til for at den ansatte skal fortsette litt lenger, sier faglederen og fortsetter:
– Arbeidsplasser som ivaretar de godt voksne, bidrar til å skape et inkluderende og produktivt arbeidsmiljø. Undersøkelser viser også at et godt arbeidsmiljø og gode kolleger er noe av det viktigste for disse arbeidstakerne.
Hva kan du gjøre selv?
Som arbeidstaker har du flere muligheter til å påvirke karrieren din og pensjonen din. For om arbeidsgiveren har ansvar for å en personalpolitikk som inkluderer seniorer og der eldre arbeidstakere må involveres i nye arbeidsprosesser og teknologi, har du også et eget ansvar for å ta plass på arbeidsplassen.
– Spør deg selv, er du i gang med en slags avviklingsprosess, eller er du klar for fortsatt utvikling og kompetansepåfyll? Hva kan du bidra med, og hva skal til for at du jobber noen ekstra år, sier Vibeke Os Bratlie.
Det er også viktig å vite at det rent økonomisk lønner seg å stå lenger i jobb. Jo lenger du venter med å ta ut pensjon, jo større blir selve pensjonen. I tillegg åpner pensjonsreglene for at du i større grad enn tidligere kan kombinere jobb og pensjon.
Lurer du på hva du kan få i pensjon? Prøv pensjonskalkulatoren