KLP_generasjoner_utelek

Hvordan forbereder du deg økonomisk på å bli pensjonist?

Det er ingen hemmelighet at økonomien endres den dagen du går av med pensjon, og at det blir behov for en omstilling. Den største endringen er at inntekten går ned. I tillegg endrer skatten seg, og du får andre behov for sparing og forsikringer. Her er noen tips til hva du bør sjekke ut og tenke over før du blir pensjonist.

Egen pensjon 

Logg inn på Min side og prøv pensjonsveilederen. Den gir deg full oversikt over hva du får utbetalt i pensjon fra KLP, Nav og andre private ordninger dersom du har det.

Inntekt når du får pensjon 

Ulike pensjonstyper har ulike inntektsregler. Tar du for eksempel ut AFP fra 62 år, kan du ikke tjene mer enn 30.000 kroner i året uavhengig av hvor du jobber. Det er egne regler for inntekt og alderspensjon. Vær klar over at tjenestepensjonen kan bli mindre om du jobber etter 67 år.

Skatt på pensjon

Når inntekten din blir lavere blir også skatten lavere. Dessuten blir pensjon skattlagt mildere enn lønn. Du kan blant annet få et eget skattefradrag for pensjon. 

Gjeld 

Det er ikke alle som rekker å bli gjeldfrie før de blir pensjonister. Skaff deg oversikt over hvordan du ligger an og prioriter å betale ned gjeld med høy rente. Husk at det er stor forskjell på lånebetingelsene mellom banker, og det kan hende du kan spare en god del ved å flytte boliglån til en rimeligere bank. 

Forsikringer 

Det kan være lurt å gå gjennom forsikringene en gang i året og sjekke om man sparer noe på å bytte forsikringsselskap. Man vinner sjeldent på å være lojal kunde i mange år. Men det er langt ifra alle som har en rutine på å sjekke forsikringene jevnlig. Likevel bør du prioritere å gjøre det når du går av med pensjon. Hva dekker forsikringene, og hva er ditt reelle behov fremover? Det kan hende du kan spare en del på å gjøre et par justeringer. Kanskje har du forsikringer gjennom jobben eller fagforening som forsvinner når du går av med pensjon? 

Andre faste utgifter 

Når du går av med pensjon, vil du blant annet slippe utgifter knyttet til daglig reisevei til jobben og innkjøp av nye arbeidsklær. Likevel vil de fleste andre faste utgiftene fortsatt være der. I tillegg vil du kanskje få nye faste utgifter som pensjonist. Tiden du pleide å bruke på å jobbe skal fylles med noe annet som gir deg glede og mening. Ta med i beregningen hva det kommer til å koste. 

Behov for fremtidige investeringer 

Se rundt deg hjemme. Synger bilen eller vaskemaskin på siste verset? Begynner taksteinen å få sprekker? Eller kanskje du tenker stadig oftere at det ikke ville skadet med et nytt malingstrøk i huset. Da er det lurt å lage en plan for hvordan du skal finansiere dette. Når inntekten blir lavere, tar det lengre tid å spare opp til ekstraordinære utgifter og det kan være vanskeligere å få lån. Dersom oppsparte midler ikke strekker til, og du eier egen bolig, kan du søke om Seniorlån for å frigjøre oppsparte midler i boligen.

Oppsparte midler 

Stadig flere har spart penger til pensjonisttilværelsen. Noen har pengene stående på en sparekonto, mens andre har plassert dem i aksjefond. Hvordan du bør forvalte de oppsparte pengene når du blir pensjonist, finnes det ikke noe fasit på det. Noen velger å spe på den månedlige pensjonen ved å fordele beløpet utover, andre bruker pengene på ferier, oppussing eller for å kunne dekke eventuelle uforutsette utgifter. Et godt tips er å vurdere om det vil lønne seg å bruke noe av pengene på å nedbetale gjeld, slik at dine faste utgifter går ned. 

Pensjon til ektefelle 

Det er omtrent like vanlig at ektefeller går av samtidig, som at den ene blir stående i arbeid lenger enn den andre. Om det er en stund til ektefellen blir pensjonist, er det fornuftig å planlegge felles økonomi. Ikke ta for gitt at man havner på samme pensjonsnivå. Til tross for at man har vært i arbeidslivet like lenge og tjent omtrent det samme, kan pensjonen være svært ulik. Eksempelvis er pensjon i privat og offentlig sektor veldig forskjellig og det kan gi betydelige utslag. Blant annet ved at offentlig tjenestepensjon utbetales livet ut, mens innskuddspensjon fra privat sektor som utgangspunkt utbetales over 10 år. 

Etterlattepensjon 

Hva har du rett på dersom din ektefelle dør? Kan du arve pensjonen til ektefellen? Kan du regne med å få etterlattepensjon gjennom tjenestepensjonsordningen til ektefellen? Har du rett til pensjon fra KLP kan din ektefelle få ektefellepensjon om du dør. Her er det mye å tenke på, og det er viktig å være klar over hva som gjelder i din situasjon. Blant annet kan det være store forskjeller på om dere er gift eller samboere. Sørg for økonomisk forutsigbarhet og trygghet for deg selv og din kjære ved å sjekke disse tingene før du blir pensjonist. 

Arv, testament og fullmakter 

Pensjon er en naturlig del av livet og arv er en del av familieøkonomi. Har du råd til å sitte igjen med boligen dersom ektefellen dør? Hvordan vil arvefordelingen være? Har dere skrevet et gjensidig testament? Hva skjer dersom en av dere blir alvorlig syk og ute av stand til å håndtere egen økonomi? De fleste lever mange år som pensjonister og holder seg friske lenge, men det er viktig å planlegge for ulike scenarier i god tid før de skjer. Å sette opp et testament som beskriver hva som vil skje ved ulike situasjoner er kanskje en uromantisk øvelse, men det er en av de tingene som er svært godt å ha på plass før man trenger det. Det samme er det som kalles en fremtidsfullmakt, som beskriver hvem som kan opptre på dine vegne dersom du skulle bli alvorlig syk eller av annen grunn ikke i stand til å ta egne valg.