Snøføyk

Skal du leie eller låne hytte? Dette bør du vite

| 13.12.23

Skal du leie hytte eller feriehus? Eller er du så heldig at du har fått låne et sted av venner eller familie, bare du betaler for vann og strøm? Da bør du vite dette i tilfelle du er uheldig og noe blir skadet.

Når du leier hytte eller feriehus av en profesjonell aktør, står det gjerne i betingelsene hva som skjer hvis noe blir skadet eller ødelagt. I de fleste tilfeller må du være forberedt på å erstatte skaden. Men vet du hvilke regler som gjelder, hvis det skjer en skade på hytta eller stedet du låner av venner eller familie?

Hva skjer hvis noe blir skadet?

Hvis noe i hytta eller fritidsboligen til vennene dine blir skadet eller ødelagt etter et hendelig uhell, er du ikke erstatningsansvarlig. Det er eieren selv som må søke å få skaden dekket på hytteforsikringen sin. Selv om du juridisk sett ikke har plikt til å erstatte skaden, kan det likevel være lurt å gjøre det som føles moralsk riktig: å gjøre opp for seg.

Er skaden så stor at hytteeieren får bruk for forsikringen sin, kan du tilby deg å betale eierens egenandel. Er det en mindre skade som det ikke er vits i å ta på forsikringen, kan du tilby deg å erstatte det som ble ødelagt eller betale for hele skaden. Så blir det enklere å bevare vennskapet.

Dekker ikke skader på eiendeler til familiemedlemmer

KLPs forsikringer dekker ikke skader du påfører familiemedlemmers ting og eiendeler. Det betyr at når du låner hytta til et familiemedlem og det skjer en skade, må eieren be om erstatning på hytteforsikringen sin. For å unngå konflikt i familien kan det også i slike tilfeller være lurt å gjøre opp for seg, enten ved å dekke hytteeierens egenandel, eller betale for hele skaden.

Be utleier bekrefte at hytta er forsikret

Vanligvis dekker en ansvarsforsikring det erstatningsansvaret du kan komme i fordi du har vært uforsiktig eller skjødesløs, såkalt uaktsom. Men dersom du har vært uforsiktig og skadet noe du låner eller leier, for eksempel ei hytte eller en fritidsbolig, dekker ikke ansvarsforsikringen dette. Det kan derfor være lurt å få bekreftelse på at utleier har forsikret hytta og det inventaret og utstyret som følger med.

Lurt å passe på når du leier hytte eller feriehus

  • Gjør deg kjent med hytta/huset du skal låne.
  • Les nøye gjennom betingelsene, og avklar hva som er inkludert i leien.
  • Gå gjennom hytta sammen med utleier både når du mottar og returnerer nøklene.
  • Oppdager du avvik eller mangler, klag til utleier med en gang og helst skriftlig, gjerne på SMS eller e-post. Du skal ikke erstatte skader som allerede var på hytta.
  • Betal med kredittkort hvis det er mulig. Det gir deg større refusjonsmuligheter ved en eventuell tvist.
  • Dersom du leier av profesjonelle, bør du avklare om hytta/huset er godkjent for utleie før du bestiller.
  • Be om dokumentasjon på at utleier har forsikret hytta/huset.

Må du avbestille oppholdet? 

Reiseforsikringen dekker avbestilling på grunn av akutt sykdom. 

Dersom dere var flere familier eller husstander som skulle benytte hytta eller feriehuset, så skal også avbestillingen deles på de ulike husstandene. Det betyr at hver husstand må kontakte sitt forsikringsselskap for å få dekket sin del av oppholdet, dersom utleier ikke refunderer det.

Slik får du et trygt opphold på hytta

Enten du er en fersk eller mer erfaren hyttebruker, er det gjerne en del praktiske ting å sette seg inn i på et nytt sted. Her finner du de beste tipsene våre for et sikkert opphold på hytta