Bil på sommervei i landlige omgivelser

Hva er bonus?

Når vi snakker om bonus i forbindelse med bilforsikring, mener vi en premiering for skadefri kjøring. Bonusordningen gjør at du betaler mindre for bilforsikringen når du ikke har hatt skader de siste årene.

Er du uheldig og får skader på bil eller motorsykkel, vil du aldri miste mer enn 10 prosent bonus hos oss.

Hva bonus er og hva det betyr for deg, kan du lese mer om på denne siden.

Har du ikke forsikret bilen? Få tilbud av oss i dag

Sjekk pris

Bonus betyr i praksis en rabatt. Jo høyere bonus du har, jo mindre betaler du for bilforsikringen din.

Det er dessverre ikke slik at du kan overta bonus fra foreldre når du skaffer din første bil. Men når du forsikrer den første bilen din hos oss, får du som er medlem 50 prosent i startbonus (20 prosent for ikke-medlemmer). Denne bonusen øker med 10 prosent for hvert år du kjører skadefritt, slik at du allerede etter tre år oppnår 75 prosent bonus.

KLP har lenge vært ledende innen raskest opptjening av bonus fra 70 prosent til 75  prosent, og det er vi stolte av å fortsatt være. I KLP får du 75 prosent bonus, dersom du har kjørt skadefritt med 70 prosent bonus i et år. Har du hatt 70 prosent bonus i et annet selskap i mer enn ett år, kan du bestille forsikring i KLP med 75 prosent bonus fra første år.

Når mister du og når mister du ikke bonus?

Som hovedregel mister du bonus dersom skaden fører til utbetaling fra forsikringsselskapet.

Du mister ikke bonus ved:

  • brannskader
  • tyveriskader
  • glass-skader
  • redningsskader
  • kollisjon med dyr
  • naturulykker i henhold til lov om naturskader

Eksempel: Ida 25 år, har kjøpt sin første bil

Ida er 25 år, og har nettopp kjøpt sin første bil, en VW Golf 1,6 liter med 105hk 2013-modell. 

  • Med 50 prosent startbonus koster bilforsikringen kasko maks 8532 kroner.
  • Etter å ha kjørt skadefritt det første året, får hun 60 prosent bonus, og betaler 7162 kroner i bilforsikring.
  • Etter tre år uten skader, får hun 75 prosent bonus, og betaler 5104 kroner i bilforsikring.

Bonusen gjør altså at bilforsikringen blir billigere for deg for hvert år du kjører uten å få skader.

Kan det lønne seg å ikke bruke forsikringen?

I noen tilfeller kan det lønne seg å ikke bruke bilforsikringen etter en skade, men i stedet betale verkstedregningen selv. Tar du regningen selv, beholder du den bonusen du har opparbeidet deg.

Du kan finne ut hva som lønner seg ved å regne ut hvor mye det vil koste deg ekstra i bilforsikring når du mister deler av bonusen, og hvor mange år det vil ta deg å få tilbake den bonusen du hadde. Så må du legge til hvor mye du må betale i egenandel for skaden. Hvis dette til sammen blir et høyere beløp enn verkstedregningen, lønner det seg å ta regningen selv.

Vennligst vent ...
Dette tar visst tid ...
Feil Feil

Kan ikke vise innholdet. Du kan prøve å laste denne siden på nytt.

Mer om bonus

Eieren av bonusen er alltid den personen som eier kjøretøyet. Det er bare tillatt å overføre bonus til ektefelle/samboer. Barn kan ikke overta bonus fra foreldre og lignende.

80 %
Bonus før skadenBonus ved neste hovedforfall etter skaden
80 %70 %
75% (fra 6. opptjeningsår)75 %
75 % (1. til 5. opptjeningsår)70 %

Ved andre bonuser mister du 10 prosent bonus for hver skade.

Etter en skade som gjør at du mister bonus, øker forsikringsbeløpet fra første fornyelse av forsikringsavtalen etter skaden.

Når du har hatt 75 prosent bonus i mer enn 6 år, kan du velge å endre til 80 prosent. Da får du litt rimeligere forsikring, men ved første skade vil bonusen reduseres til 70 prosent.

Velger du å beholde 75 prosent bonus, mister du ikke bonus ved første skade. Fordelen med 75 prosent bonus fra sjette år er altså at du ikke opplever en stor økning i forsikringsprisen dersom du får en skade.

Når du flytter forsikringen til KLP, henter vi bonusen fra selskapet du har hatt bilforsikring i. Vi ber ditt gamle selskap om bekreftelse på korrekt bonus. Dersom dette avviker fra det du har oppgitt, korrigerer vi bonusen i ettertid.

Har du hatt 70 prosent bonus i et annet selskap i mer enn ett år, kan du bestille forsikring i KLP med 75 prosent fra første år.

For bil nummer to får du samme bonus som du har på den første bilen, men maksimalt 75 prosent første år. Dersom du har to eller flere kjøretøy forsikret hos oss fra før, blir startbonusen på et nytt kjøretøy den samme som laveste bonus på de kjøretøyene du allerede har. 

Du beholder bonusen din i inntil tre år etter at du har solgt bilen.

Har du disponert egen firmabil, får du 50 prosent i startbonus (ved tre års kjøring). Du må ha brukt bilen privat, betalt skatt av fordelen, og arbeidsgiver må bekrefte dette skriftlig med stempel/logo og signatur. Dersom du ikke oppfyller disse kravene, gjelder vanlig startbonus på 20 prosent.

Relevante artikler

Bil parkert i høstmiljø med presenning over

Slik kan du unngå skader på bilen din

Sikkerhetsforskriftene sier hva du selv skal gjøre for å begrense eller unngå skader. Det samme gjelder for den som med ditt samtykke er ansvarlig for bilen. Erstatningen kan bli redusert eller falle bort hvis sikkerhetsforskriftene ikke overholdes.

06.01.20

Bil på vintervei gjennom skogen

10 tips som gjør bilen din trygg

Det å eie bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stort ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Vi har samlet ti gode tips til deg som har bil, som kan gjøre både vedlikeholdet og økonomien litt lettere.

02.01.20