Derfor må du ikke dele BankID og passord med andre

Har du noen gang lånt bort BankID'en din til andre? Du gjør det kanskje fordi du trenger hjelp til å betale en regning, se saldo på konto eller sjekke skatte- eller pensjonsutbetalinger? Det du kanskje ikke er klar over, er at dette ikke er lov.

Tips til å holde BankID'en din trygg

  • Ikke del BankID og passord med andre. Hvis du allerede har gjort det - bytt passord. Det gjør du i menyen når du logger inn med BankID 
  • Varsle banken ved mistanke om misbruk/svindel
  • Bruk et sikkert og unikt passord for BankID. Ikke bruk samme passord som du bruker andre steder

Vi forklarer deg hvorfor det er ulovlig, hvilke konsekvenser det kan ha og hvordan du kan få hjelp på en lovlig måte. 

Hvorfor er det ikke lov? 

I det daglige bruker du BankID til å logge inn i nettbanken. Men i tillegg til det, er BankID din personlige legitimasjon og signatur på internett. En BankID er derfor veldig privat.

Hvis du lar andre bruke BankID og passordet ditt, så kan andre personer gjøre mye mer enn å logge inn i nettbanken. De kan blant annet sjekke dine skatte- og helseopplysninger, logge inn på NAV og andre offentlige nettsteder. I tillegg kan de søke om lån og signere lånedokumenter i ditt navn.

Hvis du låner bort din BankID så bryter du avtalevilkårene. Når du signerte avtalen om BankID bekreftet du at passord og kodebrikke aldri skal deles med andre.

Konsekvensene ved å dele BankID og passord

Hvis banken finner ut at BankID'en din brukes av andre enn deg sperres den umiddelbart. Dette gjør vi for å beskytte deg og din BankID fra å bli misbrukt.

Dette kan du gjøre for å få hjelp på lovlig måte

Trenger du hjelp til å betale regninger, sjekke saldo på konto eller andre ting i nettbanken, kan du legge til en disponent på kontoen din. Da vil personen som skal hjelpe deg få tilgang til å se bevegelser på konto, betale regninger og overføre penger.

Slik legger du til disponent på kontoen din i nettbanken:

  1. Logg deg inn i nettbanken 
  2. Velg "Meny"
  3. Klikk på "Disponent på konto" 

Følg instruksjonene videre.

Interessante artikler

10 tips som gjør bilen din trygg

Det å eie bil betyr for mange frihet og mobilitet, men det er også et stort ansvar. En bil må vedlikeholdes og innebærer en del faste kostnader. Vi har samlet ti gode tips til deg som har bil, som kan gjøre både vedlikeholdet og økonomien litt lettere.

24.07.19

6 tips til en sikker netthandel

Nordmenn elsker å handle på nett, og vi handler mer enn noen gang. Det er mye som kan skje på nettet. Vi kan bli utsatt for svindel, få feil eller ødelagt vare levert og det finnes dessverre mange useriøse aktører der ute. Det er derfor viktig å være på vakt, så du ikke utsetter deg for risiko. Her er våre beste tips til en sikker handel på nett.

31.10.19

7 råd som gir deg bedre pensjon

Visste du at du selv i stor grad kan påvirke hva du får utbetalt i pensjon? Og at veldig små og enkle grep kan utgjøre en stor forskjell når du går av med pensjon? Her har du syv ting å tenke på, som kan gi deg en mer romslig pensjonstilværelse.

04.06.19