Middelaldrende kvinne sitter ved datamaskin på kafé.

6 tips til sikker netthandel

Som alltid med netthandel er det mange muligheter for å gjøre gode kupp, men det er også lett å bli revet med av tidsbegrensede lokketilbud og kjøpe ting du egentlig ikke trenger. Se våre tips til hvordan du sikrer en smart, økonomisk og trygg handel.

1. Bruk kredittkort for en tryggere handel 

Både Forbrukerrådet og vi anbefaler å bruke kredittkort ved netthandel, for da omfattes handelen av Finansavtalelovens regler om kredittkjøp. Kjøpsbeløpene blir ikke trukket direkte fra bankkontoen din, men dukker opp på kredittkortfakturaen din i stedet. Betaler du med kredittkort, har du større sannsynlighet for å få pengene tilbake hvis du blir utsatt for svindel eller ikke mottar varen. Og husk å betale hele fakturaen når den forfaller for å unngå renter.

Les mer om kredittkort i KLP Banken

2. Unngå falske nettbutikker 

Sjekk nettbutikken du skal handle fra. Det finnes dessverre flere nettsider som forsøker å lure oss. Vurder hvordan nettsiden ser ut. Er språket dårlig? Dårlig grammatikk og stavefeil er et varselsignal. Se også på kontaktinformasjonen som telefonnummer, adresse, e-post og organisasjonsnummer. 

Vær spesielt obs på nettbutikker som reklamerer for oppsiktsvekkende mye lavere priser enn hva andre tilbyr for tilsvarende produkt. Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det ofte det. 

Forbrukertilsynet.no finner du flere tips og en nyttig liste over falske nettbutikker.

3. Sjekk kjøpsvilkårene nøye

Før du trykker på "kjøp" bør du alltid lese kjøpsvilkårene nøye. Vær spesielt oppmerksom på beskrivelsen av hva som skjer ved en eventuell forsinkelse, reklamasjon, avbestilling eller retur. Her er det mange varianter som ikke er så gunstige for deg, spesielt for nettbutikker utenfor EU/EØS-området. 

4. Sjekk og sammenligne priser 

Visste du at en ny EU-regel har gjort det enklere for deg å vurdere om du får en god pris eller ikke? Fra 1. oktober må nemlig butikker oppgi den laveste prisen en vare har hatt. Det betyr at du vil se tre priser på prislappen; veiledende pris, ny, nedsatt pris og den laveste prisen som varen har hatt den siste måneden. Slik blir det enklere for deg å bestemme om du skal slå til eller ikke, samtidig som det blir vanskeligere for butikkene å friste med misvisende tilbudspriser.

Når du handler på nett, er det lurt å sammenligne prisene med andre nettbutikker. Husk å legge til frakt, gebyrer og eventuelle andre avgifter som toll og merverdiavgift for å få totalprisen på varen. Bruk gjerne prissammenligningstjenester og søkemotorer for å finne den laveste prisen. 

5. Pass godt på personopplysningene dine

Vær kritisk til hvor du legger inn personlige opplysninger. Ikke gi informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og da kun de opplysningene som er nødvendig. Del aldri kortnummer, PIN-kode eller andre kortopplysninger på e-post, kun i sikre betalingsløsninger som for eksempel 3D Secure. 

Nettbutikken bør ha informasjon om personvern på siden sin, som sier noe om hva opplysningene skal brukes til og hvor du kan henvende deg med spørsmål. 

6. Hva sier andre kunder?

Bruk søkemotorer som Google for å søke opp nettbutikken og se hva andre har sagt om nettbutikken. Søk etter nettbutikkens navn pluss ord som "svindel", "falsk", "fraud" og lignende. Hvis nettbutikken mangler omtaler, er det ikke et godt tegn. 

Det samme prinsippet gjelder om du kjøper brukt, for eksempel på eBay, Amazon eller finn.no. Sjekk ratingen på personen som selger. Kommentarer som «Fikk ikke varen» eller «Topp og rask leveranse» gir gjerne god pekepinn på hva du har i vente.
 

Les flere tips

Mann og dame som står ute med mobil i hånden

Tips for å beskytte deg mot svindel

01.03.24

Vi ønsker at du skal ha den nødvendige kunnskapen for å unngå å bli svindlet. Derfor har vi samlet våre beste tips her i håp om at du ikke blir neste offer for svindel.

 

Veninner med kaffe gående i Oslo by

Slik bør du bruke kredittkort

23.02.24

Kredittkort skal brukes med måte, og med riktig bruk kan det gi deg både trygghet og fleksibilitet. Vi har samlet våre beste tips til når du bør, og ikke bør, bruke kredittkort.

KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Syv ting som vil spare deg penger i hverdagen

27.02.24

Mens utgiftene fortsetter å øke, kan det være lurt å sette litt ekstra fart på sparingen. Her får du noen generelle og enkle tips til hvordan du kan spare mer penger i hverdagen.