Veninner med kaffe gående i Oslo by

Slik bør du bruke kredittkort

| 23.01.24

Kredittkort skal brukes med måte, og med riktig bruk kan det gi deg både trygghet og fleksibilitet. Vi har samlet våre beste tips til når du bør, og ikke bør, bruke kredittkort.

Søk om kredittkort

Når er det lurt å bruke kredittkort?

1. Når du bestiller reise

Gratis reise- og avbestillingsforsikring er inkludert i KLP Kredittkort. Det betyr at reiser som bestilles med KLP Kredittkort er dekket av reiseforsikringen når minst 50 prosent av reisens transportkostnader er betalt med KLP Kredittkort. Det gir deg trygghet både før og etter reisen. I tillegg er du ivaretatt av finansavtaleloven når du bruker kredittkort, for eksempel hvis flyselskapet du skal reise med går konkurs.

2. Når du er på reise

Kredittkortfakturaen gir deg oversikt over kjøpene dine. Bruker du KLP Kredittkort på reise kan du kontrollere transaksjonene når du kommer hjem, før du betaler regningen.

Med en helårs reiseforsikring er du i tillegg trygg på reise, enten du er på utenlandstur, eller drar til og fra butikken, hytta eller jobben.

3. Når du handler på nett 

Alle nettbutikker er dessverre ikke like seriøse. Bruker du kredittkort når du handler på internett går ikke pengene rett fra kontoen din. De belastes kredittkortet, og du kan dermed sjekke at du mottar varen i sin helhet før du betaler kredittkortregningen. Når du handler med KLP Kredittkort på internett er du også sikret gjennom kjøpsbeskyttelse. Det betyr at du kan få pengene tilbake når du handler med kortet ditt. For eksempel hvis du ikke mottar varen, varen er skadet eller hvis du blir utsatt for svindel.

4. For å unngå reservasjoner på brukskontoen din

Reisebyråer, leiebilselskaper, hoteller, bensinstasjoner og lignende reserverer ofte beløp på kontoen din - slik at beløpet blir fryst på kontoen din. Ved å bruke kredittkort unngår du at beløp reserveres på brukskontoen din. 

5. Når uventede utgifter dukker opp

Dersom uforutsette utgifter dukker opp og du ikke har penger tilgjengelig akkurat da, kan det lønne seg å bruke kredittkort, da du har inntil 45 dagers betalingsutsettelse. Ved et slikt behov kan det være lurt å regne på hvilken måte denne kreditten bør tas opp. Sammenlikn gjerne alle kostnader og betingelser knyttet til et lån for å se hva som lønner seg. Dette kan eksempelvis være rente, etableringsgebyr og rentefri betalingsperiode. 

Når er det ikke lurt å bruke kredittkort?

1. Når du ikke har råd

På generell basis gjør det ingenting å bruke kredittkort så lenge du vet at du kan betale ned beløpet innen betalingsutsettelsen på 45 dager. Det er lett å glemme nettopp dette, og derfor anbefaler vi å kun bruke kredittkort når det gjelder situasjonene over. Sagt med andre ord: Hverdagshandling bør betales med vanlig bankkort.

2. Når du tar ut kontanter ved varekjøp og i minibank

Hvis du bruker kredittkort til å ta ut penger vil rentene påløpe fra dag en. I tillegg er det ofte et uttaksgebyr for hvert kontantuttak når du bruker kredittkort. Bruk heller vanlig bankkort når du skal ta ut penger.

3. Til regningsbetaling

Regningene må selvsagt betales, men helst ikke med kredittkortet ditt. Bruker du kredittkort til dette vil rentene løpe fra du betaler. Dermed vil du betale mer for husleien eller telefonregningen. Bruk heller en konto du har i banken til å betale regningene dine, da unngår du unødvendige renter. 

KLP Kredittkort

Med KLP Kredittkort får du gratis reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Kortet har ikke årsgebyr, og er et helt vanlig kredittkort med akkurat det du trenger. 

Se fullstendige forsikringsvilkår

Priseksempel KLP Kredittkort

Medlem: 15 000 kroner, effektiv rente på 21,01 prosent over 12 måneder gir totalt 16 424 kroner.

Øvrige kunder: 15 000 kroner, effektiv rente på 22,21 prosent over 12 måneder gir totalt 16 499 kroner. 

Se alle renter og priser

Andre nyttige tips og råd

Smilende dame og mann som spiller kort utenfor campingbil på en sommerkveld

7 smarte kredittkorttips til ferien

31.10.23

Det er flere gode grunner til å betale med kredittkort når du er på ferie. Her kan du lese de viktigste. 

Familie med 2 barn

Derfor bør du velge KLP Banken

05.04.24

Har du jobb med pensjonsordning i KLP, eller får du utbetalt pensjon fra KLP? Da får du et rimelig og trygt banktilbud hos oss.

Du får de beste betingelsene på lån, sparing og dagligbanktjenester. Vi har åpen prisliste. Det betyr at du kan være trygg på at du alltid får de beste betingelsene - helt uten at du trenger å forhandle på pris.

ung jente med sin læremester

Slik flytter du alle banktjenestene dine til KLP

05.04.24

Ønsker du å flytte hele kundeforholdet ditt til KLP Banken? Her får du en grundig gjennomgang og oppskrift for hvordan du går frem. Velkommen til oss!