julestemning

Nå kommer svindlernes høysesong

| 07.11.22

Julen nærmer seg med stormskritt, og vi bestiller varer på nett som aldri før. Svindlerne blir stadig mer utspekulerte og profesjonelle, og vet å utnytte vår store handleiver og kanskje litt kaotiske forhold til pakker, leveranser og leverandører. I denne saken får du gode tips for å unngå å bli pakkesvindlet!

Du har sikkert selv opplevd å bestille flere ting samtidig, og plutselig ikke ha helt oversikt over hvor du har handlet, hvem som skal levere pakken, og når pakkene skal komme. Det gir grobunn for svindlere, som sender falske e-poster og SMS’er om pakkeleveranser, manglende betaling eller problemer i tollen. Det vet Daniel i Datahjelperne. Han forteller at via deres nettside og Facebook-side bistår de hver måned tusenvis av nordmenn med spørsmål om nettsvindel.

–Hvert år ser vi en økning i svindelaktivitet rundt november og desember. Det er ekstra lett å gå i fella når man har mange leveranser på vei, og lite kontroll over hvem som kommer med hva og når de kommer. Henvendelsene til oss øker alltid i denne perioden, og vi ser også at svindlernes metoder blir stadig mer utspekulerte, sier Daniel.

Dette er de vanligste metodene

Når du gjør bestillinger på nett vil du motta e-poster og SMS’er fra leverandør og fraktselskap med informasjon om betaling, status på forsendelsen og hentekoder. E-post og SMS er derfor sentralt i svindlernes prosess.

– Spesielt de store fraktselskapene, som Posten og Bring, DHL, Helthjem og PostNord er ofte «avsendere» av disse e-postene og SMS’ene. De falske e-postene har ofte informasjon om forsendelsen eller betalingen din, og hevder at du har en betaling til forfall, en pakke som står fast i tollen, eller en leveranse som ikke kunne bli levert. Det brukes sterke virkemidler, som å skape tidspress eller stress på andre måter, sier Daniel.

Men det er ikke bare tidspress som kan avsløre et svindelforsøk.

– Det er mange ting man kan se etter. Sjekk avsendernummeret eller e-postadressen nøye. Se på språket, skrivefeil eller tegn på bruk av Google Translate. Og ofte kan du se at de bruker informasjon som man ikke ville brukt i Norge, som for eksempel annen valuta, som dollar eller euro.

Slik kan du beskytte deg

Det er heldigvis mye du kan gjøre for å beskytte deg mot svindlerne.

–Det viktigste er at du ikke trykker på linker, og ikke laster ned app’er du får tips om gjennom SMS og e-post. Om du vil bruke en app for å følge en forsendelse, så gå rett til App Store eller Google Play for å laste ned direkte. Aldri oppgi private opplysninger, eller logg inn med BankID.

Er du i tvil? På våre nettsider kan du finne en linksjekker som kan hjelpe deg på vei, og ellers er det alltid lurt å sjekke med noen du kjenner. Står du fast er det også mulig å kontakte oss direkte på Facebook Messenger via Facebook-siden til Datahjelperne, avslutter Daniel.

Datahjelperne sin linksjekker finner du her.

Les gjerne også:

Middelaldrende kvinne sitter ved datamaskin på kafé.

6 tips til sikker netthandel

30.10.23

Som alltid med netthandel er det mange muligheter for å gjøre gode kupp, men det er også lett å bli revet med av tidsbegrensede lokketilbud og kjøpe ting du egentlig ikke trenger. Se våre tips til hvordan du sikrer en smart, økonomisk og trygg handel.

To kvinner snakker sammen i moderne omgivelser.

Sikkerhetstips mot svindel

03.11.23

Svindlerne blir hele tiden mer kreative, og forsøker å svindle via telefonsamtaler, SMS, lenker og på e-post. Her får du informasjon om ulike svindelmetoder, og våre beste tips for hvordan unngå å bli svindlet.

Husk: Aldri gi fra deg sensitiv informasjon som: BankID, nettbankpassord, andre passord kortnummer og aktiveringskode for mobilbanken.