Når er det lurt å spare i bank?

De siste to årenes hyppige renteøkninger på innskudd har gjort sparing i bank mer innbringende enn på lenge. Det er gode nyheter både for deg som ikke er så glad i å ta risiko med pengene dine, og deg som sparer til buffer, bolig eller bil og jakter på beste rente til sparingen din.
Banksparerne kan smile hele veien inn i nettbanken med dagens gode innskuddsrenter.  Direktør for personmarked i KLP Banken, Jorunn Ygre Storjohann deler sine tips om når det er lurt å spare i bank. Foto: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl
Banksparerne kan smile hele veien inn i nettbanken med dagens gode innskuddsrenter. Direktør for personmarked i KLP Banken, Jorunn Ygre Storjohann deler sine tips om når det er lurt å spare i bank. Foto: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl
Skrevet av: Majken Iren Svorstøl
Sist oppdatert: 17.10.23

– Sparing i bank passer godt for deg som ønsker tryggere og mer forutsigbar sparing, og som vil ha penger lett tilgjengelig – for eksempel hvis noe uforutsett skulle skje, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarked i KLP Banken.

For deg som vil spare med lav risiko

– Fordelen med å sette pengene på sparekonto, er at du alltid vet hvor mye penger du har tilgjengelig. Derfor er sparing i bank godt egnet både for deg som vil spare uten risiko for at pengene svinger i verdi, og for deg som trenger pengene om ikke altfor lenge. For langsiktig sparing, som til egen pensjon, anbefaler vi å vurdere aksjefond. Slike fond gir normalt høyere avkastning, men har også høyere risiko.

Jorunn understreker at med penger på sparekonto vil du oppleve at renten går opp og ned til fordel og ulempe for deg, men pengene vil være tryggere enn i andre spareformer.

– Både KLP Banken og andre norske banker er medlem av Bankenes sikringsfond. Det betyr at du er sikret for innskudd opptil to millioner per kundeforhold. 

Buffer i bakhånd

Jorunn anbefaler alle å ha en bufferkonto i banken med et sparebeløp som tilsvarer en til tre månedslønner. For å få til det kan det være lurt å opprette en spareavtale hvor en fast sum overføres fra lønnskontoen hver måned, inntil du har nådd ønsket buffernivå.

– Tiden vi lever i med økte priser, viser hvor viktig det er å ha penger i bakhånd for å ikke komme bakpå hvis noe uforutsett skjer. Med planmessig, månedlig sparing på konto med god rente har du en ekstra pott penger tilgjengelig når du trenger det. Bufferen gjør hverdagsøkonomien din mer robust, slik at du kan sove godt om natten i visshet om at du kan betale uforutsette utgifter uten at månedsbudsjettet eller hele økonomien din får en knekk.

Penger som skal brukes innen få år

Sparing i bank er også lurt hvis pengene skal brukes innen relativt kort tid.

– Sparer du til noe helt konkret, som bil, nytt kjøkken eller en drømmereise som skal realiseres innen fem år? Da er banksparing utmerket. Pass på å velge den sparekontoen som gir deg høyest mulig rente.

Et godt tips fra Jorunn, er å sette opp en egen konto til hvert spareformål, så du holder bedre oversikt.

– Velg en konto med uttaksbegrensninger, som vår Høyrentekonto eller Plasseringskonto 31 dager. Da får du nyte godt av våre beste innskuddsrenter, samtidig som det blir litt vanskeligere for deg å være impulsiv og la deg bli fristet til å bruke pengene til noe annet underveis, avslutter Jorunn med et oppmuntrende smil.

Få høyere rente på sparepengene

I KLP Banken får du nå sparerente opp til 5,10 %. Velg den sparekontoen som passer deg best, og start sparing med ekstra god medlemsrente.

Les mer om våre sparekontoprodukter