KLP Kapitalforvaltning. Ann-Elisabeth Tunli Moe. Foto: Roar Grønstad/KLP
Ann-Elisabeth Tunli Moe, leder for Fond i KLP Kapitalforvaltning.

Fondssparing for nybegynnere

Da vi spurte ansatte i kommune og helse- Norge om sparing og økonomi så vi to ting: De har god oversikt over egen økonomi og er ansvarlige sparere. Mange er også nysgjerrige på fondssparing og vil lære mer. Men er fondssparing for alle, og hvordan setter man i gang?

Vi har snakket med fondssjefen i KLP om hva du må vite før du starter med fondssparing.

- Det er veldig gøy å se at flere er nysgjerrige på fondsparing og hvordan man kan få mer ut av sparepengene sine. Spesielt hyggelig er det å se at antallet kvinner som sparer i fond øker. Fondssparing kan være litt skremmende og nytt, og mange har nok trengt en liten dytt for å sette i gang. Det trenger ikke å være så vanskelig, sier Ann-Elisabeth Tunli Moe, som er leder for fond i KLP Kapitalforvaltning.

Men bør jeg sette alle sparepengene i fond?

- Nei, før vi starter å snakke om fond er det er viktig å huske på at fondssparing ikke alltid er den beste sparingen. Er du for eksempel ung og ønsker å spare til bolig bør du starte med BSU, og kortsiktig sparing, for eksempel til sommerferien, gjøres best i banken. Men har du tenkt å spare lenger enn tre år, eller enda bedre; lenger enn 10 år, kan du forvente deg bedre avkastning i fond enn renten du får på sparekontoen, sier Tunli Moe.

Usikker på om fondssparing er riktig for deg? Her er våre sparetips

La oss starte på begynnelsen, hva er et fond?

- Når du sparer i et fond går du sammen med mange andre sparere og investerer kollektivt i verdipapirmarkedet. Dere blir en slags spareklubb som sammen kjøper aksjer og obligasjoner. Det betyr at du dermed eier en liten del av selskapene som fondet investerer i. Sparer du for eksempel i KLP AksjeNorge Indeks eier du en liten del av flere norske selskaper, det kan være selskaper som Orkla, Hydro og Equinor.

Det er mange fond å velge mellom, hvordan velger jeg egentlig riktig fond?

- Er det første gang du investerer i et fond vil jeg anbefale at å starte med et indeksfond. De er ofte billigere enn aktivt forvaltede fond, og selv om det er lett å drømme seg bort i fjorårets avkastninger er det veldig vanskelig å spå fremtiden, sier Tunli Moe og understreker at det også er forskjeller mellom indeksfondene. Når du velger indeksfond bør du se på:

  • Kostnad: Hovedregelen bør være at du velger så billige fond som mulig!
  • Region: Lavest risiko får du ved å velge et globalt fond, men det er mange regioner du kan velge blant.
  • Samfunnsansvar: Er det viktig for deg at du vet hva pengene investeres i, og kanskje like viktig, ikke investeres i? Da kan du se etter et bærekraftig fond, både KLP og andre forvaltere tilbyr disse.

Mer om svanemerkede fond

Hva med risiko? Hva er den største feilen mange begår?

- Den største risikoen er at aksjemarkedet faller mye. Det er ikke 100 prosent sikkert at aksjemarkedet slår banksparing selv over en tiårsperiode, men du har oddsen på din side. Den største feilen mange gjør er å kjøpe dyre fond. Det fører til at kostnadene spiser opp mye av avkastningen. Mange mister også motet etter store fall i aksjemarkedet og selger seg ut på ugunstige tidspunkt. Så rådet er å unngå å ta forhastede beslutninger, sier Tunli Moe.

Hvis jeg har lest dette intervjuet og er inspirert, hvor starter jeg, må jeg ha mye penger for å starte?

- Du må absolutt ikke ha mye penger for å starte med fondssparing, i KLP kan du starte med et engangsbeløp på 100 kroner eller for eksempel 100 kroner i måneden. Jeg ville valgt et indeksfond som KLP AksjeGlobal Indeks P, KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret P eller KLP AksjeNorden Indeks P og opprettet en spareavtale som ruller hver måned. Når du først har opprettet avtalen din, ha is i magen! Markedet kommer til å gå opp, og noen ganger kommer det til å gå ned, men historien viser at fondssparing lønner seg, så lenge du lar pengene stå lenge nok.

Du kan starte fondssparing nå

Interessante artikler

Barnehender presser blomster

Våre beste sparetips

04.01.22

En undersøkelse KLP har gjort blant medlemmene viser at 4 av 5 har sparemål, og at en buffer til uforutsette hendelser og trygghet for fremtiden er det viktigste argumentet for å spare. Mange er flinke til å sette av penger til en regnværsdag, men vil gjerne ha mer kunnskap om hvordan de egentlig bør spare. Her er våre tips.  

Jente som hopper på en brygge i vannet

Spar litt i dag, få bedre økonomi som pensjonist

14.01.22

1 av 7 nordmenn har planer om å spare i individuell pensjonssparing (IPS). Du velger selv hvor mye du vil spare. Det er viktig å huske at alle monner drar.

Ståle Øksnes

Selv små beløp kan bli store med månedlig sparing

24.01.22

Stadig flere nordmenn velger fast sparing i verdipapirfond. KLP var blant fondsleverandørene med størst økning i antall spareavtaler i fjor.