Cecilie Gulla
Da Cecilie først begynte å jobbe så hun for seg at hun ville bli pensjonist som 62-åring. Nå innser hun at hun sannsynligvis kommer til å jobbe lenger.

Føler seg i trygge hender

Cecilie Gulla (51) har fremdeles en del år igjen som yrkesaktiv, og som mange andre på samme alder tenker hun ikke så mye på egen pensjon. – Jeg føler meg i trygge hender hos KLP, sier hun.   

Fakta

Navn: Cecilie Gulla
Alder: 51
Yrke: Konsulent ved Sykehuset Telemark
Sivilstand: Gift, en voksen datter
Bosted: Skien

Cecilie jobber som konsulent ved Sykehuset Telemark i Skien, hvor hun har fagansvar for ulike fag og jobber med dokumentbehandling, overvåking og talegjenkjenning på Dokumentasjonssenteret. I tillegg bidrar hun i ulike prosjekter. 

– Da jeg begynte i arbeidslivet jobbet jeg innen medier og reklame, men for 13 år siden fikk jeg et fire måneders engasjement på sykehuset, og gikk deretter over i fast stilling. Da ble jeg samtidig innmeldt i KLP, sier hun. 

Hvor lenge hun skal stå i jobb og hva hun vil få i pensjon har ikke Cecilie tenkt så mye over ennå. 

– De eneste gangene jeg blir minnet på det, er når KLP kommer inn med veiledning for mine kolleger som nærmer seg pensjonsalder. Det er både positivt og lærerikt, men samtidig føler jeg ikke at det angår meg i veldig stor grad ennå – jeg føler meg trygg på at jeg blir ivaretatt gjennom KLP. 

Prioriterer nedbetaling av gjeld 

Da Cecilie først begynte å jobbe så hun for seg at hun ville bli pensjonist som 62-åring. 

– Den gangen syntes jeg jo at 40 var urgammelt, men nå innser jeg at jeg sannsynligvis kommer til å jobbe lenger. Hvor lenge avhenger av både helse og økonomi, men jeg trives med å gå på jobb hver dag og møte kollegene mine. Jeg er glad for at jeg har sluppet å sitte på hjemmekontor under pandemien. 

Datteren på 22 har flyttet hjemmefra, mens Cecilie og ektemannen fortsatt bor i et romslig hus i Skien. 

– Vi har en stor hage som jeg elsker å bruke tid på. Vi har alltid vært bevisst på å betale godt ned på boliglånet, samtidig som vi har en buffer slik at vi har mulighet til å oppgradere kjøkkenet, ta en ferie eller gjøre andre ting vi har lyst til. Jeg har også en sparekonto, men det som står der brukes mest til kos i hverdagen. 

Pensjon og sparing 

KLPs pensjonsøkonom Øyvind Røst anbefaler jevnaldrende å gjøre som Cecilie og mannen, nemlig å betale ned på gjeld. Når gjelden er på et komfortabelt nivå målt mot inntekten, anbefaler Røst å spare i andre former. 

– Spar langsiktig i aksjefond med lave kostnader, som indeksfond. Start gjerne spareavtaler i fond om du ikke har gjort det allerede. Men øk sparebeløpet betydelig, det holder neppe å spare en tusenlapp i måneden, sier Røst. 

Ellers råder pensjonsøkonomen i KLP de på samme alder som Cecilie å sette seg inn i pensjonen sin. 

– Skaff deg litt oversikt og se hva du får i pensjon fra KLP, folketrygden og andre pensjonsordninger. Tenk gjerne også over hvor lenge du bør, kan og vil jobbe for å få en akseptabel pensjon, sier Røst. Se flere råd fra KLPs pensjonsøkonom i egen boks. 

Slipp til ungdommen

Selv om Cecilie er innstilt på å jobbe i mange år til, har hun et hjertesukk når det gjelder arbeidsmarkedet. 

– Det snakkes hele tiden om at vi må jobbe lenger, samtidig som mange unge går arbeidsledige. Jeg mener at en del bedrifter bør vurdere å gi slipp på ansatte på 70+ og slippe til yngre krefter, sier hun. 

– Unge som ikke får jobb, sliter også med å komme inn på boligmarkedet, og det kan gå utover både motivasjon og mental helse. Det er uheldig at de må leve på stønad på Nav når mange eldre fortsatt er i jobb. 

Gode råd fra KLPs pensjonsøkonom

  • Få en oversikt over hvor mye du kan få i pensjon fra KLP, folketrygden og andre pensjonsordninger i pensjonsveilederen. Den finner du om du logger deg inn på Min side.
  • Sjekk hvor mye du får i pensjon om du får av tidlig eller sent i alderdommen. 
  • Sjekk hvordan pensjonen påvirkes hvis du vurderer å skifte jobb. 
  • Betal ned på lån. 
  • Øk sparingen, for eksempel i fond. 
  • Mange som ønsker å få råd til å gå av tidlig i alderdommen velger å spare mye. 
  • Tenk gjennom hvor lenge du bør, kan og vil jobbe i alderdommen for å få en akseptabel pensjon. 

Interessante artikler

Fredrik Midttømme
Fredrik Midttømme har et bevisst forhold til økonomi og aktivt forhold til pensjon.

Irriterende god til å spare

30.11.21

Fredrik Midttømme begynte å spare til pensjon allerede som student. – Jeg har jobbet siden jeg var 13 år gammel, og har alltid forsøkt å legge til side en del av lønna, sier han. 

Edel Aglen
Edel Aglen stortrives i jobben som sykepleier og vil fortsette å ta vakter som pensjonist.

- Jobben er alfa og omega

30.11.21

Edel Aglen har jobbet som sykepleier i 32 år, men har i flere perioder hatt redusert stilling. – Hvis helsa holder vil jeg gjerne fortsette å ta vakter når jeg blir pensjonist.