Fredrik Midttømme
Fredrik Midttømme har et bevisst forhold til økonomi og aktivt forhold til pensjon.

Irriterende god til å spare

Fredrik Midttømme begynte å spare til pensjon allerede som student. – Jeg har jobbet siden jeg var 13 år gammel, og har alltid forsøkt å legge til side en del av lønna, sier han. 

Fakta

Navn: Fredrik Midttømme
Alder: 28
Yrke: Ungdomsprest i Tanum menighet
Sivilstand: Gift
Bosted: Bærum

Fredrik var ferdig utdannet ungdomsarbeider og prest fra Menighetsfakultetet i 2019. Han er ansatt som ungdomsprest i Tanum menighet i Bærum, og gjennom jobben har han offentlig tjenestepensjon.  

– Jeg har ansvar for blant annet konfirmantundervisning, ungdomsgudstjenester, ungdomsklubb og samtalegrupper for ungdom. Min mor er også prest, så tanken om å følge i hennes fotspor har nok ligget der siden barndommen, men det var først etter et år på en kristen folkehøgskole jeg bestemte meg, forteller han. 

Som student satte Fredrik av 300 kroner i måneden i egen pensjonssparing i fond. 

– Jeg har alltid jobbet ved siden av skole og studier, og summen økte etter hvert som jeg tjente mer. Jeg har bestandig hatt et bevisst forhold til økonomi, og et aktivt forhold til pensjon, føler jeg selv, sier han. 

Glad i øremerking 

Fredriks farfar var skadesjef i Storebrand forsikring, og fra ham lærte Fredrik hvor viktig det var å ha orden i økonomien. 

– Jeg har vært glad i å spare hele livet, til mine søskens store irritasjon. Jeg samlet alle pengene mine i en konvolutt og var den første i familien som kjøpte digitalkamera, sier han. 

Uførepensjon gjennom jobben 

Det viktigste rådet KLPs pensjonsøkonom Øyvind Røst har til de unge, er å sjekke hva slags pensjon de får gjennom jobben. Deretter bør unge sjekke hvordan de er dekket om de skulle bli syke. I offentlig tjenestepensjon er uførepensjon inkludert, noe som betyr at du har rett på ekstra uførepensjon hvis du eventuelt blir syk. Det er godt nok for de fleste, men pensjonsøkonomen anbefaler de yngste å vurdere om utbetalingen gjør at du kan betjene boliglånet. De som blir uføre tidlig i karrieren, får nemlig det største inntektstapet og har som regel høy gjeld hvis de har kjøpt bolig. 

– Sørg for at du er godt dekket for det tilfelle at du skulle bli ufør. Det gjør du ved først å sjekke hva du samlet sitter igjen med i gjeld og inntekt om du blir ufør. Så sjekker du om du trenger ekstra dekning gjennom en eventuell uføreforsikring. Dette er spesielt viktig for deg som er ung fordi du kan risikere mange år som uførepensjonist, sier Røst. Se flere råd fra KLPs pensjonsøkonom i egen boks. 

Fredrik er blant de som sørger for å ha en god uføreforsikring, og har oversikt over hvilke andre forsikringer som er smarte å ha. Han sparer også i BSU, men siden kona fremdeles studerer, leier paret foreløpig boligen sin. 

– Vi følger med på Finn.no, og har vel råd til omtrent 22 kvadratmeter i Oslo på min lønn. Derfor sparer vi det vi kan, slik at vi har mest mulig egenkapital og kan kjøpe vår egen bolig når kona mi også begynner å jobbe, sier Fredrik. 

Han har også alltid en sum tilsvarende to månedslønner stående på en egen bufferkonto. 

– Jeg er glad i øremerking og har alltid midler som er øremerket bilhold, ferie og så videre. Hvis jeg tar noe derfra, er jeg nøye med å sette det inn igjen, sier han. 

Gode råd fra KLPs pensjonsøkonom

  • ​​​​​Spar i BSU. 
  • Sats på en utdanning og et yrke du trives med. 
  • Sjekk hva slags pensjonsordning arbeidsgiver har når du søker jobber. 
  • Sørg for å ha en god uføreforsikring. 
  • Ha alltid en buffer på 1-3 månedslønner på en egen konto. 
  • Betal ned kredittkort- og forbruksgjeld så raskt som mulig. 
  • Invester i egen bolig. 

Interessante artikler

Cecilie Gulla
Da Cecilie først begynte å jobbe så hun for seg at hun ville bli pensjonist som 62-åring. Nå innser hun at hun sannsynligvis kommer til å jobbe lenger.

Føler seg i trygge hender

30.11.21

Cecilie Gulla (51) har fremdeles en del år igjen som yrkesaktiv, og som mange andre på samme alder tenker hun ikke så mye på egen pensjon. – Jeg føler meg i trygge hender hos KLP, sier hun.