Ny i arbeidslivet

Har du nylig startet i din første «ordentlige» jobb? Da har du sikkert ikke rukket å tenke så mye på pensjon helt ennå. Heldigvis er det ikke så mye du trenger å tenke på heller, for med jobb i kommune- og helse-Norge har du en trygg pensjonsordning som varer livet ut. Men det er noen valg du plutselig møter som påvirker økonomien din i fremtiden, og de situasjonene er det lurt å kjenne til.

Glad jente i vinden.

Hva får du i pensjon?

Pensjon er penger som spares for deg, til den dagen du skal trappe ned eller slutte helt å jobbe. Jobber du i offentlig sektor, er du så heldig at du har offentlig tjenestepensjon.

Det er arbeidsgiveren din som melder deg inni denne ordningen, du trenger ikke gjøre noe som helst. Men det er lurt å sette seg litt inni hva denne goden er for noe. Her finner du en rask innføring.

Vil du se status på din opptjening kan du logge på Min side og sjekke pensjonsveilederen vår.

Jeg skal ha barn! Har det noe med pensjon å gjøre?

Dersom du får barn er det en rekke valg du må ta som kan forandre økonomien din senere i livet.

Kanskje vil du ta litt lenger permisjon, eller jobbe redusert en periode? Du vet selv hva som er riktig for deg, men det kan være lurt å ta en titt på hvordan valgene du tar nå kan påvirke deg senere i livet.

Dette kan skje med pensjonen din når du får barn.

Jeg har funnet den jeg vil bli gammel med!

Hvis du har funnet en du ønsker å dele livet, er det faktisk på tide å tenke på pensjon. Det er nemlig mange måter å dele på, og valgene dere tar sammen kan ha mye å si for økonomien deres senere i livet.

Ikke for å legge en demper på romantikken, men det kan være lurt å tenke litt på pensjon nå, så slipper du å få en overraskelse senere.

Dette er lurt å vite om pensjonen din når du skal dele livet med noen.

Bytte jobb, hvordan påvirker det pensjonen min?

Det er ikke sikkert at du blir i din første jobb resten av karrieren. Kanskje har du lyst til å etterutdanne deg? Kanskje vil du bytte jobb?

Før du bestemmer deg er det lurt å få en oversikt over hva jobbvalget ditt vil ha å si for pensjonen din. Visste du for eksempel at det er stor forskjell på pensjonsordningene i det offentlige og private? Og vet du hvordan du skal vurdere om en pensjonsavtale gjennom jobben er god eller dårlig?

Dette har valg av jobb å si for pensjonen din

Hva skjer hvis jeg blir langvarig syk eller dør?

Det er selvfølgelig ikke så hyggelig å tenke på, men dessverre er langvarig sykdom eller skade noe som kan skje alle.

Med offentlig tjenestepensjon er du normalt godt ivaretatt, og om uhellet er ute kan du ha rett på uførepensjon fra KLP. Skulle du gå bort, vil også etterlatte ektefelle og barn under 20 år få utbetalt en etterlattepensjon.

Lær mer om uførepensjon

Kom i gang med gode vaner for hverdagsøkonomien

Venn deg til fornuftige forbruksvaner så fort du kommer i heltidsjobb. Da får du god kontroll og kan enklere prioritere det du ønsker å bruke pengene dine på. 

Se hvordan du enkelt kan fordele inntekten din på faste utgifter, hverdagsforbruk og sparing.   

Se tipsene

Sparetips til deg som er ny i arbeidslivet

Når du er ung, er det viktig å legge en plan for hva du ønsker å oppnå.

Kanskje du vil kjøpe egen bolig eller bil, lande et drømmeprosjekt eller sette av penger til fremtiden din?

Se våre sparetips

Spennende artikler

Glad jente i vinden.

For deg som er ung og får tjenestepensjon i 2020 eller senere

22.02.22

Er du født i 1963 eller senere og begynner i jobb med offentlig tjenestepensjon i 2020 eller senere, tjener du opp pensjon i ordningen som gjelder fra 2020.

Finans_Okonomi_eierskap_sparing_valuta

Lær om fond

29.10.21

Et fond er en 'kurv' med aksjer eller rentepapirer. Sparer du i fond, eier du andeler i fondet. Ved fondssparing sprer du risikoen på mange selskaper og markeder mye enklere og billigere enn du klarer selv. Vi forvalter fondet for deg, du trenger bare å starte sparingen og håpe at pengene gror.

reiseapp

Trygg på tur med reiseapp

10.01.22

Med vår nye reiseapp i lomma, er du godt rustet dersom uhellet skulle være ute i ferien. Før avreise gir appen deg nyttige tips om hva du bør huske på.