To kvinner utenfor leilighet

Møtt den store kjærligheten? Her er det du må vite om pensjon

Når du finner den du vil dele livet med, er det vanlig å gå fra å tenke på egen økonomi til felles økonomi. Det er ofte enklere å være to, også økonomisk. 

KLP_Ambulansesjåfør_Ung dame_masma73407_1452

En god start

Når du er ny i arbeidslivet, er det mange ting å tenke på. Med jobb i kommune- og helse-Norge har du en trygg pensjonsordning som varer livet ut.

Få andre gode tips og råd om jobb, pensjon og hverdagsøkonomi.

Felles bolig, felles forpliktelse 

Enten dere leier sammen eller velger å kjøpe bolig, er et felles hjem også grunnmuren i et felles økonomiske ansvar. Plutselig skal man dele på utgifter til mat og andre husholdningsinnkjøp, forsikringer, felleskostnader, strøm, internett og en rekke andre ting som kommer i tillegg til husleie eller betjening av boliglån.  

Det å ta opp et stort boliglån kan virke skummelt, men er normalt en god investering på sikt. Ofte kan det også være lettere å få boliglån med to inntekter. Noe å tenke på når man kjøper bolig sammen er å ha gode og tydelige skriftlige avtaler om hvor stor andel begge eier av boligen. Dette kan skrives i en samboerkontrakt for par som ikke er gift, eller i boligskjøtet som dere får når dere har kjøpt boligen. 

Visste du at du som har pensjon i KLP kan få ekstra gunstig rente på boliglån?
Her kan du finne en oversikt over de viktigste forsikringene du trenger.

Du har en trygg pensjonsordning 

Når du har funnet den store kjærligheten er pensjon kanskje ikke det aller første du tenker på. Men det er faktisk litt lurt å bruke litt tid på det likevel. Hva vet du om din og din partners pensjonsordning? Har dere like gode ordninger? Hvis du jobber på en offentlig arbeidsplass, har du rett på offentlig tjenestepensjon. Med offentlig tjenestepensjon har du en trygg pensjonsordning, med pensjonsutbetaling som varer fra du går av og livet ut. Dette kan være helt annerledes for en med pensjon fra privat næringsliv.  

Det er veldig lurt å sjekke opp hva pensjonsordningene deres dekker, og om dere allerede nå bør gjøre grep som sikrer en god økonomi i fremtiden. Hva skjer med din og deres økonomi om en av dere blir alvorlig syk? Eller enda verre, hva skjer når en av dere faller fra? 

Sjekk hva du får i pensjon.

Pensjon spares kun av egen lønn 

Både du og arbeidsgiveren din sparer til pensjon så lenge du er i jobb. Hvor mye som spares avhenger av hvor mye du får utbetalt i lønn. Jobber du for eksempel deltid, eller tar ut mye permisjon uten lønn, vil du også spare mindre i pensjon i disse periodene.  

Det er altså kun din egen lønn som avgjør hvor mye som spares til pensjon gjennom arbeidsgiver. Det samme gjelder for pensjonen du opparbeider deg i folketrygden. I noen forhold er det slik at den ene jobber deltid for å få hverdagen til å gå opp, mens den andre jobber fullt og tjener mer. Det kan være mange grunner til å prioritere tid til andre ting enn jobb, men det er lurt i slike situasjoner å finne løsninger som sikrer at begge for en god alderdom, uansett hva som måtte skje senere i livet. 

For det er en rekke valg du tar gjennom livet som kan ha betydning for hva du får i pensjon. Ofte er dette valg knyttet til store livshendelser, som for eksempel når man får barn.  

Bare du vet hva som passer deg best 

Det kan være hundrevis av gode grunner for å ta permisjon uten lønn eller jobbe deltid en periode. Gode grunner som er mye viktigere enn penger. Bare du vet hva som passer deg best, men vårt mål er at du skal vite at disse valgene kan ha noe å si for økonomien din i fremtiden. Slik kan du ta bevisste og gode valg nå, som sikrer deg den alderdommen du ønsker. 

Vil du lære litt mer om pensjon? Meld deg på vårt nyhetsbrev, så vil vi sende deg informasjon og gode råd om pensjon på e-post en gang iblant.