Familieskygge

Slik kan du få hjelp ved ID-tyveri og nettmisbruk

Identitetstyveri er et økende internasjonalt problem - og flere blir berørt. Du får ID-tyverisikring og netthjelp ved misbruk inkludert i forsikringen Innbo Maks, eller hvis du har kredittkort og mottar lønnen på konto i KLP Banken.

Tips for å unngå ID-tyveri

Datatilsynet forteller at den beste måten å forebygge et ID-tyveri på, er ved å beskytte personopplysningene sine. Her er noen av deres forslag til hva du kan gjøre for å forebygge:

  • Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente, hverken på telefon, e-post eller over internett.
  • Tenk deg om før du legger igjen personopplysninger, og les alltid personvernerklæringen før du eventuelt gjør det.
  • Husk at passord og PIN-koder er personlige, og de skal ikke deles med andre.
  • Unngå å bruke samme passord flere steder.
  • Riv opp eller makulerer dokumenter med personlige opplysninger før du kaster dem..
  • Tenk deg om før du klikker på lenker i en e-post.
  • Bruk brannmurer, antivirusprogrammer og lignende for å beskytte datamaskinen din.

Du kan lese flere tips på Datatilsynets nettsider.

Har du mistanke om ID-tyveri eller ønsker råd og tips?

KLPs kunder kan ringe Tenerity AS på 66 98 66 50.
Tjenesten er tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Du får råd og tips til hvordan du kan unngå ID-tyveri, i tillegg til å forhindre ytterligere misbruk dersom noen har stjålet dine personopplysninger.

Du kan også få bistand til netthjelp ved misbruk, samt lukke falske profiler.

Hva er ID-tyveri?

ID-tyveri betyr at noen får tak i personopplysningene dine og misbruker dem til å ta opp lån eller kjøpe varer i ditt navn, eller ønsker å påføre deg skade eller ubehag.

Det å bli utsatt for ID-tyveri er ikke bare ubehagelig og skremmende, det er også krevende å rydde opp i. I 2022 opplevde ca. 150.000 nordmenn at noen brukte deres identitet til å begå straffbare handlinger. 

Dette kan du få hjelp med

Med toppdekningen Innbo Maks, eller hvis du har kredittkort og lønnen kommer inn på konto i KLP Banken, får du hjelp til å begrense og rette opp i de økonomiske konsekvensene knyttet til et ID-tyveri. 

Du får blant annet hjelp med å:

  • Avdekke og kartlegge omfanget, samt iverksette tiltak.
  • Slette betalingsanmerkninger og avvise urettmessige krav.

I tillegg får du bistand til netthjelp ved misbruk. Du får hjelp til å fjerne krenkende innhold som bilder, videoer og lignende på internett, som er publisert uten ditt samtykke. I tillegg får du hjelp til å lukke falske profiler. 

- Hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for ID-tyveri, kan du få bistand gjennom hele prosessen med å avdekke behov, hva som må gjøres i det aktuelle tilfellet, som for eksempel kontakt med bank, sletting av betalingsanmerkninger, bestride krav og lignende, sier seniorkonsulent Kirstin Bang i KLP Skadeforsikring.

Både for forsikrings- og bankkunder

ID-tyverisikring og netthjelp ved misbruk får du automatisk i dekningen Innbo Maks. Har du allerede innboforsikring i KLP, kan du logge inn på Min Side for å endre forsikringen din til Innbo Maks. 

Den samme dekningen får du automatisk hvis du både har kredittkort og mottar lønnen din til konto i KLP Banken. Les mer om kredittkort fra KLP, og mer om hvordan du enkelt bytter dagligbank.