Omvendt skygge

Ikke del BankID og passord med andre

Har du noen gang logget inn med BankID-en til noen andre bare for å hjelpe? Eller kanskje har du lånt bort din egen BankID for å få hjelp? Det bør du ikke gjøre! BankID-en er din digitale identitet, og skal ikke deles med noen.

Vi forklarer deg hvorfor du ikke skal dele BankID informasjon, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan du kan få hjelp eller hjelpe andre. 

BankID - ditt digitale jeg

BankID er personlig legitimasjon og signatur på nett. Å dele BankID-informasjon er som å gi fra deg passet ditt og et blankt ark med signaturen din på. 

Hvis du lar andre bruke BankID-en din og passordet, kan personene gjøre mye mer enn å bare logge inn i nettbanken. Med tilgang til BankID kan man i praksis ta over en annen persons identitet. De kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester.

Da du signerte avtalen om BankID, bekreftet du at passord og kodebrikke aldri skal deles med andre. Låner du derfor bort BankID-en bryter du avtalevilkårene, og risikerer at identiteten din kan bli misbrukt. 

Konsekvensene ved å dele BankID og passord

Hvis banken finner ut at BankID-en din brukes av andre enn deg, sperres den umiddelbart. Dette gjør vi for å beskytte deg og din BankID fra å bli misbrukt.

Gi eller få disposisjonsrett til konto

Trenger du hjelp til å betale regninger, sjekke saldo på konto eller andre ting i nettbanken, kan du legge til en disponent på kontoen din. Da får personen som skal hjelpe deg tilgang til å se bevegelser på konto, betale regninger og overføre penger. Det samme gjelder hvis du skal hjelpe noen. Bli disponent på konto. 

Slik legger du til disponent på kontoen din i nettbanken:

  1. Under menypunktet Konto velger du Disponent på konto
  2. Trykk på Del en konto
  3. Velg hvilken konto som skal deles.
  4. Følg anvisningen på skjermen

Pass på at du legger inn fullstendig navn. NB! Disponent på konto må også være registrert som legitimert kunde i KLP Banken. Er ikke personen det i dag, må den først bli bankkunde.

Les mer om disposisjonsrett

Slik holder du BankIDen din trygg

  • Ikke del BankID og passord med andre. Selv ikke familiemedlemmer, banken, politiet eller andre du stoler på. Hvis du allerede har gjort det - bytt passord! Du kan bytte passord når du logger inn på et nettsted med BankID-en din. Trykk på menyen i BankID-ruta og velg «Endre passord».

  • Bruk et sikkert og unikt passord for BankID. Ikke bruk samme passord som du bruker andre steder.

  • Kontakt banken hvis du tror noen har fått tilgang til BankIDen din.

  • Trenger du hjelp med banktjenester kan du legge til en person du stoler på som disponent på kontoen din

  • Ta vare på BankID-brikken din selv om du bruker BankID-appen. Brikken er fortsatt aktiv og du kan få bruk for den.

  • Oppbevar BankID-brikken din på et lurt sted, gjerne sammen med passet ditt. 

Se også

Jorunn Ygre Storjohann - direktør for personmarkedet i KLP Banken. Foto: KLP
Jorunn Ygre Storjohann - direktør for personmarkedet i KLP Banken. Foto: KLP

Behold kontroll med fremtidsfullmakt

30.10.23

Har du tenkt over hvem som skal ta vare på de økonomiske interessene dine den dagen du ikke er i stand til det selv? – Ved å opprette en fremtidsfullmakt allerede nå, kan du forsikre deg om at dine økonomiske og personlige forhold blir ivaretatt av noen du stoler på, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarkedet i KLP Banken.

Mann og dame som står ute med mobil i hånden

Tips for å beskytte deg mot svindel

01.03.24

Vi ønsker at du skal ha den nødvendige kunnskapen for å unngå å bli svindlet. Derfor har vi samlet våre beste tips her i håp om at du ikke blir neste offer for svindel.

 

Middelaldrende kvinne sitter ved datamaskin på kafé.

6 tips til sikker netthandel

30.10.23

Som alltid med netthandel er det mange muligheter for å gjøre gode kupp, men det er også lett å bli revet med av tidsbegrensede lokketilbud og kjøpe ting du egentlig ikke trenger. Se våre tips til hvordan du sikrer en smart, økonomisk og trygg handel.