KLP_voksenDatter_mor_ute

Hvordan hjelpe foreldre med økonomien

| 06.10.21

Skal du hjelpe foreldre med å betale regninger og ordne andre økonomiske disposisjoner? Det er viktig å ha en plan for hvordan du på lovlig vis skal kunne hjelpe mor og far hvis de trenger hjelp til økonomien når de blir eldre. Her får du noen nyttige tips.

Foreldre bør opprette fremtidsfullmakt

Tips foreldrene dine om at de bør opprette en fremtidsfullmakt så tidlig som mulig. En fremtidsfullmakt er et privat alternativ til vergemål. Ved å opprette denne typen fullmakt, bestemmer foreldrene dine hvem som skal styre økonomien deres hvis de ikke er i stand til det selv. Har man ikke en fremtidsfullmakt, er det Statsforvalteren som overtar ansvaret.

Les mer om fremtidsfullmakt og hvordan den opprettes på statsforvalteren.no

Ulovlig å dele BankID

Du har ikke tillatelse til å bruke foreldres BankID og passord. BankID er personlig, både som legitimasjon, elektronisk signatur og til innlogging, og er juridisk like bindende som en skriftlig signatur. Alle som har signert avtale om BankID har bekreftet at de aldri skal dele passord og kodebrikke med andre. Å låne bort BankID bryter med avtalevilkårene og er dermed ulovlig.

Regelverket er til for å beskytte brukerne av BankID mot misbruk. I feil hender kan BankID og passord brukes til mer enn å logge inn i nettbanken. Man kan også sjekke skatte- og helseopplysninger, logge inn på NAV og andre offentlige nettsteder, samt søke om lån og signere lånedokumenter.

Les mer om hvorfor man ikke kan dele BankID og passord med andre

Slik kan du hjelpe til på lovlig vis

Ønsker foreldrene dine allerede nå hjelp av deg til å betale regninger, overføre penger eller sjekke saldo i nettbanken sin?

Da må de legge deg til som disponent på kontoene sine. For at du skal kunne være disponent på deres konto, må du ha et kundeforhold i den samme i banken.

Nyttig å vite

Godt voksen kvinne snakker med ung kvinne foran datamaskin.

Derfor bør du opprette fremtidsfullmakt, uansett alder!

19.12.23

Lurer du på hvem som skal ta vare på økonomien din og eiendelene dine den dagen du ikke lengre er i stand til det selv? Med en fremtidsfullmakt kan du forsikre deg om at dine personlige interesser blir ivaretatt av noen du stoler på.

Dueflokk

Dødsfall, arveoppgjør og dødsbo

18.10.23

Har du mistet et familiemedlem? Her finner du informasjon om hva du må gjøre, og hva som skjer med avdødes kundeforhold i KLP Banken.