Slik unngår du økonomiske fallgruver i parforhold

Ved samlivsbrudd kan det oppstå store økonomiske ulikheter mellom partene. Selv om stadig flere er opptatt av økonomi og investeringer, finnes det mange juridiske og økonomiske fallgruver man bør være bevisst på for å sikre seg selv best mulig.
Jorunn Ygre Storjohann
Sist oppdatert: 07.03.25

Å ta økonomipraten kan være en kilde til både trygghet og stress i et parforhold. Desto viktigere er det å ta den, mener Jorunn Ygre Storjohann, direktør for Personmarked i KLP Banken.

– Det viktigste alle i et parforhold kan gjøre, er å bidra og ta ansvar for både egen og felles økonomi, understreker hun.

Mange blir i forhold av økonomiske grunner. Noen investerer mest i bolig og bil, mens den andre tar løpende utgifter til husholdning og familie – og vil da ende opp med mindre verdier etter et brudd.

Jorunn Ygre Storjohann har sine tanker om hvordan dette kan unngås.

– Det viktigste er at begge parter har like mye innsikt og kontroll når det gjelder økonomiske beslutninger. Det gjelder uavhengig av hvem som tjener mest eller hvilke økonomiske forutsetninger den enkelte har, påpeker hun.

– For å redusere vanskeligheter og dempe noe av smerten som følger med de fleste samlivsbrudd, må begge parter tidlig ta eierskap til økonomien, spare fornuftig og ta initiativ til gode juridiske avtaler, sier hun.

Slik får du økonomisk trygghet

Direktøren for Personmarked i KLP Banken understreker at en likestilt økonomi i et parforhold bidrar til felleskap og trygghet.

– Gevinsten ved å sette seg inn i og delta aktivt i økonomiske beslutninger er både økonomisk trygghet og selvstendighet, mener hun.

– Mitt tips er å ha regelmessige samtaler om dette i hverdagen. Det sikrer at begge deltar i økonomiske beslutninger og har felles mål.  

10 viktige råd

1. Ha økonomisk oversikt

I et parforhold bør begge ha god innsikt i husholdningens samlede inntekter, utgifter, gjeld og sparing, og ha jevnlige samtaler om økonomien. Da vil begge få god økonomisk kontroll. Har dere separate bankkontoer? Opprett felleskonto, en eller flere, som begge disponerer, for betaling av felles utgifter. Bli enig om hvor mye dere skal betale inn hver måned, og ha hvert deres bankkort knyttet til kontoen. Da vil begge ha full innsikt i utgiftene til enhver tid.

Sjekk ut dagligbanktilbudet i KLP Banken Intern lenke

2. Fordel utgifter rettferdig

Rettferdig fordeling av utgifter trenger ikke bety lik fordeling. Om dere har ulike inntekter, kan en prosentvis fordeling være mer rettferdig, for eksempel ved innbetaling til regningskontoen etter evne. Ved kjøp av bolig kan en beregning av eierbrøk ut fra innskudd og andel av felles boliglån være det mest rettferdige. Overskuddet ved salg av bolig vil deles ut fra eierbrøk.

3. Skriv samboeravtale

Hvis dere er samboere, er det svært viktig å inngå en skriftlig avtale om hvem som eier hva, og hvordan utgifter skal fordeles.

4. Definer eierskap

Om det er eiendeler som bare er den ene partens, bør dette stå i eierens navn, enten det er bolig, bil eller andre verdifulle eiendeler som en arvet hytte eller smykker.

5. Opprett ektepakt

Hvis dere er gift eller partnere, er det lurt å vurdere en ektepakt som regulerer eierskap og fordeling av eiendeler ved skilsmisse.

6. Ha egen pensjonssparing

Sparing til pensjon gir økt økonomisk trygghet i fremtiden, og er noe alle bør gjøre. Egen pensjonssparing kommer i tillegg til ytelsene du får via Nav og arbeidsgiver. Dersom den ene part er hjemmeværende eller jobber redusert i en periode for å ta seg av familien, typisk i småbarnsfasen, mister vedkommende pensjonsopptjening. I slike tilfeller bør parten som er i arbeid spare til pensjon i den hjemmeværende sitt navn for å kompensere for dette.

Les mer om individuell pensjonssparing (IPS) i KLP Intern lenke

7. Ha en bufferkonto

Alle bør ha en bufferkonto for uforutsette utgifter, for å ha trygghet og fleksibilitet i hverdagen. Ha gjerne både en egen og en felles bufferkonto.

Få god innskuddsrente på sparepengene dine Intern lenke

8. Ha riktige forsikringer

Sørg for å ha de riktige forsikringene for å beskytte deg og dine nærmeste økonomisk ved skader på for eksempel bolig, innbo og kjøretøy. Det er også viktig å sikre økonomisk trygghet dersom du skulle bli syk, få redusert evne til å jobbe eller ved dødsfall. Sjekk med forsikringsselskapet hvilke forsikringer dere kan ha behov for. Livsforsikring er spesielt viktig dersom dere har boliglån sammen, slik at etterlatte kan beholde boligen hvis en av dere faller fra.

Disse forsikringene bør du vurdere Intern lenke

9. Ha en plan for økonomisk uavhengighet

Sørg for at du har en plan B, så du vet hvordan du kan stå på egne ben økonomisk ved et samlivsbrudd. Utdanning, karriereplaner og egen sparing er en del av dette. 

10. Skriv testamente

Med et testamente på plass sikrer du at dine ønsker blir fulgt ved din bortgang, og det gir både deg og dine nærmeste trygghet og forutsigbarhet. Her bør særlig samboere være oppmerksomme for å sikre arverettighetene best mulig, ettersom en samboer har færre arverettigheter enn en ektefelle.

Trenger du juridisk hjelp?

Hvis dere har behov for juridiske avtaler, kan det være lurt å få eksperthjelp for å sikre at innholdet blir i samsvar med slik dere ønsker. Alle som er kunde i KLP Banken får rabatterte priser på advokattjenester og maler for samboerkontrakt og fremtidsfullmakt fra Advokatfirmaet Legalis. Det er enkelt å bli kunde hos oss, og som medlem får du våre beste betingelser.

Les mer om tilbudet fra Legalis Intern lenke

Les gjerne også

KLP_FarOgBarnSover_masma69014

Forsikringer ved samlivsbrudd eller skilsmisse

20.02.25

Noen endringer i livet styrer du selv, andre ikke. Uansett bør du ta en gjennomgang av forsikringene dine når du opplever samlivsbrudd eller skilsmisse. Sjekk om du mister eller mangler forsikringer du egentlig bør ha. 

Mann og hund som sitter ved siden av hverandre og ser utover innsjø

Testament: Ikke for alle, men viktig for mange

17.01.25

Et testament er et juridisk dokument som forteller hvordan du vil at verdiene dine skal fordeles etter din død. Det kan være lurt å lage et testament hvis du vil sikre livspartneren din, og for å unngå at arvingene dine havner i konflikt når arveoppgjørets time kommer.

To båter

Hva skjer med økonomien ved samlivsbrudd?

20.02.25

Noen ganger tar livet en vending vi ikke er forberedt på. Et samlivsbrudd kan være tøft og by på mange utfordringer. Hva skal dere gjøre med felles bolig, boliglån og andre økonomiske forpliktelser dere tidligere har hatt sammen? Her får du noen råd og tips på veien.