Ung kvinne på jobb

Velkommen til KLP

Gjennom jobben din har du nå offentlig tjenestepensjon i KLP. Det er en god pensjonsordning som legger vekt på å gi trygghet og forutsigbarhet, både i gode og dårlige tider. 

Litt om pensjonen din i KLP

Offentlig tjenestepensjon består av alderspensjon, AFP (avtalefestet pensjon), uføre-, ektefelle- og barnepensjon. Velger du et yrke i det offentlige får du en trygg og god pensjonsordning med mange fordeler.

Arbeidsgiveren din setter av langt mer til pensjonen enn det som er tilfellet i privat sektor. Ordningen sikrer deg muligheten til å gå av tidlig og gir en ekstra økonomisk sikkerhet for deg og dine nærmeste om du blir langvarig syk eller om du dør. I motsetning til i det private er pensjonen du får i det offentlige livsvarig.

Alle i Norge får alderspensjon fra folketrygden som utbetales av NAV. Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg. Du som nå jobber i offentlig sektor har da offentlig tjenestepensjon, og blir trukket 2 prosent av lønnen din og arbeidsgiver betaler inn i snitt mellom 15-20 prosent.

Hvor mye du får utbetalt i pensjon avhenger av stillingsprosenten din, hvor mye du har i lønn og hvor mange år du jobber.

Med offentlig tjenestepensjon kan du også ha rett på uførepensjon dersom du blir for syk til å jobbe. Og skulle det absolutt verste skje, får din ektefelle og eventuelle barn under 20 år etterlattepensjon.

Har du et belastende yrke, kan du ha særaldersgrense og rett til å gå av med pensjon tidligere enn andre.

Flere fordeler i KLP

Med jobb i Kommune- og helse-Norge får du ikke bare en trygg og god pensjonsordning, men også tilgang til flere fordeler innenfor bank, fondssparing og forsikring.

Sjekk ut alle fordelene du har i KLP.

Hva skjer med pensjonen hvis man...

Bytter du jobb innen offentlig sektor, fortsetter du å tjene opp pensjon i den offentlige tjenestepensjonsordningen, uavhengig av hvor du jobber.

Men hvis du slutter i offentlig sektor, og begynner å jobbe i det private, stopper pensjonsopptjeningen. Den dagen du eventuelt begynner å jobbe hos en arbeidsgiver med offentlig tjenestepensjon igjen, fortsetter du å bygge videre på tidligere opptjent medlemstid. Husk at du må ha jobbet minst tre år i det offentlige for å få rett til en pensjonsutbetaling.

Sjekk hva som skjer med pensjonen din når du skifter jobb. Og hva du kan gjøre med den.

Tar du pause fra jobben for å ta mer utdanning vil du også ta en pause fra pensjonsopptjeningen din. Det er viktig å være klar over, men trenger ikke være entydig negativt hvis videreutdanningen din fører til at du får et yrke som gjør at du kan jobbe lenger. Høyere lønn gir også mer pensjon. De gangene arbeidsgiver dekker videreutdanningen din og du beholder lønnen din gjennom utdanningen, påvirkes ikke pensjonsopptjeningen din av at du videreutdannes.

For deg med offentlig tjenestepensjon vil du tjene opp pensjon så lenge du har permisjon med lønn. Alle i det offentlige har som eksempel fødselspermisjon med lønn, og da går pensjonssparingen din normalt. Hvis du tar ut permisjon uten lønn, vil du ikke spare til pensjon i den perioden.

Når du jobber mindre enn 100 prosent, vil du også ha mindre inntekt. All inntekt genererer fremtidig pensjon, så når inntekten reduseres så vil det påvirke pensjonen din. Både delen du har gjennom folketrygden og den du tjener opp gjennom arbeidsgiver påvirkes. Dette er ekstra viktig for de unge, også dem som jobber i det offentlige. Det er fordi regelverket er i endring og man vil belønnes for å stå lengre i jobb. Alle år i arbeid skal telle med når pensjonen regnes ut.

Pensjon beregnes kun av din egen inntekt, så er du hjemmeværende mens ektefelle tjener godt, opparbeider du deg svært lite til egen pensjon.

Tar du et valg om at en skal være hjemme, mens den andre jobber, er det viktig at dere setter i gang tiltak som sørger for at begge får en trygg alderdom. 

Gjeld kan virke skummelt på mange. Et boliglån er som regel en god investering, mens kortsiktig dyre forbrukslån, er sjelden noe gode idè. Har du mye forbrukslån vil det kunne ha negative konsekvenser for deg når du skal søke om f.eks. boliglån. Du vil få lavere inntekt når du slutter å jobbe og blir pensjonist, derfor bør det være et mål for de fleste å være gjeldfri ved pensjonsalder. Pensjonen du får utgjør 40-66 prosent av den lønnen du har mens du jobber, derfor er det lurt å ikke gå inn pensjonisttilværelsen med for mye gjeld.

Å eie egen bolig ser vi på som en av de lureste investeringene du kan gjøre for fremtiden. Da plasserer du mange penger i bolig som du betaler ned på gjennom livet. Dette vil på sikt normalt gi deg god avkastning hvis boligprisene stiger. Historisk sett øker eiendomsverdien over tid, men det finnes ingen garanti for fremtiden. Velger du å leie bolig, koster det deg uansett mange penger uten at du kan regne med å få noe glede av økte boligpriser.

Egen sparing vil alltid være positivt med tanke på din egen økonomi som pensjonist. Hvis du ikke tror du blir fornøyd med å få utbetalt mellom 40 og 66 prosent av lønnen din som pensjonist, så er det lurt å spare selv.

Det er mange måter å spare litt ekstra til pensjon på, du finner mer om det her.

Pensjonskalkulator

Prøv pensjonskalkulatoren vår på Min side og sjekk ut hva du kan få i pensjon. Du kan også se hvordan dine personlige valg, lønn eller andre faktorer påvirker pensjonsberegningene.

Sjekk din pensjon