Liten jente viser tungen til faren sin når han løfter henne opp

Velkommen til KLP

Gjennom jobben din er du medlem av KLP, og her får du vite hva det betyr for pensjonen din, samt andre fordeler du får gjennom medlemskapet. 

Bli klokere på pensjon

Jobber du i offentlig sektor? Pensjon kan være vanskelig å forstå og ikke minst ha et aktivt forhold til. Vi vil gjerne hjelpe deg litt på vei, med å forklare hva pensjon er og hvordan du selv kan påvirke din økonomiske fremtid. 

Din pensjon kort fortalt

Du er medlem hos KLP fordi arbeidsgiveren din har pensjonsordningen hos oss. Med jobb i det offentlige, har du en av landets beste pensjonsordninger hos oss. Fra du en gang i fremtiden går av, får du pensjonen utbetalt resten av livet.

Hvor mye du da får utbetalt avhenger av hvor lenge du har jobbet, stillingsprosenten din og hvor mye du har i lønn når du går av med pensjon.

Slik er pensjonen din

Du opptjener pensjon på alt du jobber og det betyr at jo mer du jobber, jo mer får du i pensjon. Det betyr også at lønn er viktig siden all inntekt teller med.

Men det er verdt å vite at en god pensjonsordning kan veie opp for lavere lønn fordi pensjonssparingen kan ses på som utsatt lønn.

Medlemskapet ditt i KLP inkluderer også forsikringer, som gjør at du kan ha rett på uførepensjon dersom du blir for syk til å jobbe. Har du et belastende yrke, kan du ha rett til å gå av tidligere. Og skulle det absolutt verste skje, får din ektefelle og eventuelle barn under 20 år får etterlattepensjon.

Deltid gir lavere pensjon

Ettersom du opptjener pensjon på den inntekten du har, vil en redusert stilling også gi lavere pensjon fordi du har lavere lønn. Med pensjonsreformen teller alle år i arbeid med når pensjonen regnes ut. Det betyr at du belønnes både for å jobbe mer, og for å stå lenger i jobb.

Spar selv

Egen sparing er alltid positivt for din økonomi som pensjonist. For de som jobber i offentlig sektor og er født i 1963 og senere blir dette viktigere med endringene i den offentlige tjenestepensjonen fra 1. januar 2020.

Dersom du tror du ikke blir fornøyd med å få utbetalt mellom 40 og 66 prosent av lønnen din som pensjonist, er det lurt å spare selv.

Velg spareformen som gir deg mer å rutte med når du slutter å jobbe.

Dette skjer om du bytter jobb

Dersom du bytter jobb innenfor offentlig sektor, fortsetter du å tjene opp pensjon som før. Om du går over i det private, så slutter du å tjene opp medlemstid i den offentlige ordningen og går trolig over til en innskuddspensjon.

Dersom du returnerer til det offentlige fra privat sektor, så fortsetter du å bygge videre på tidligere opptjent medlemstid. Du må ha jobbet minst tre år i det offentlige for å få pensjonen.

Om du bytter mellom to private jobber, får du det du har oppspart deg hos din tidligere arbeidsgiver som et pensjonskapitalbevis. Dersom du har byttet jobb flere ganger kan du ha flere slike pensjonskapitalbevis. Da kan det være lurt å samle alle disse hos én leverandør som tar lite betalt for å forvalte pensjonen din.

Dette grepet kan gi deg mer i pensjon.

Hva skjer ved permisjon og videreutdanning?

Som medlem av KLP går pensjonssparingen din som normalt hvis du har lønn mens du er i permisjon. Det gjelder for eksempel når du er i fødselspermisjon. Men tar du permisjon uten lønn, sparer du ikke til pensjon i denne perioden.

Dersom du tar en pause fra jobben for å videreutdanne deg, tar du også en pause fra pensjonssparingen din. Men det er ikke nødvendigvis negativt om videreutdanningen din senere gir deg høyere lønn. Høyere lønn gir nemlig mer i pensjon.

Dersom arbeidsgiveren din betaler for videreutdanningen, og du får lønn i denne perioden, opptjener du pensjon av disse pengene som normalt.

Fordeler i KLP

Siden du har jobb med pensjon i KLP, får du tilgang til mange fordeler innenfor sparing, bank og forsikring.

Disse fordelene har du når du har pensjon i KLP.