KLP_Bestemor_Barnebarn_gulv

Ta pensjonssjekken!

De aller fleste er flinke til å gå til tannlegen eller optikeren en gang i året for den "årlige sjekken", men de færreste av oss er like flinke når det kommer til å sjekke pensjonen vår. Her har vi laget fire videoer for deg som er født før 1963 og som nærmer deg pensjonsalder, for å hjelpe deg i gang med din pensjonssjekk.

Vurderer du å gå av med pensjon snart?

Da har du sikkert mange spørsmål om pensjon. I disse fire episodene har vi tatt utgangspunkt i spørsmål fra fire forskjellige kommende pensjonister, som alle lurer på hvilke pensjonsmuligheter de har. Episodene vil være relevante for de aller fleste med offentlig tjenestepensjon som er født før 1963. Er du født etter 1963 vil deler eller hele pensjonen din påvirkes av nye regler som gjelder fra 1. januar 2020.

Episode 1: AFP før 65 år

Geir fyller snart 62 år, har hørt om det som heter AFP og lurer på hvilke pensjonsmuligheter han har hvis han ønsker å gå av allerede til neste år. I denne episoden tar KLPs pensjonseksperter Jøran og Merethe deg gjennom hva du må tenke på rundt AFP for deg som ikke har fylt 65 år enda. Vær oppmerksom på at filmen opplyser om feil toleransebeløp. Fra 1.1.2022 er det mulig å tjene inntil 30.000 i tillegg til AFP uten å få avkortet pensjon.

Trykk på pilene nede i høyre hjørne for å få videoen i full skjerm.

Episode 2: AFP etter 65 år

Bente er 64 år og glad i jobben sin, men har en syk mor som hun vurderer å ta ut permisjon fra jobben for å hjelpe. I denne episoden snakker Jøran og Merethe om hvilke muligheter du har til å ta ut AFP etter du har fylt 65 år, og hvilke ting du bør tenke på hvis du vurderer det. Vær oppmerksom på at filmen opplyser om feil toleransebeløp. Fra 1.1.2022 er det mulig å tjene inntil 30.000 i tillegg til AFP uten å få avkortet pensjon.

Trykk på pilene nede i høyre hjørne for å få videoen i full skjerm.

Episode 3: Alderspensjon fra 67 år

Nils har akkurat fylt 67 år og har nylig tatt ut alderspensjonen sin fra folketrygden. Han er glad i jobben sin som driftstekniker, men lurer på om det er lurt at han slutter å jobbe i og med at han har fylt 67 år. For å svare Nils på hvilke pensjonsmuligheter han har får Jøran og Merethe hjelp av Anette fra KLPs HMS-avdeling. Sammen gir de deg en oversikt over hva det er lurt å tenke på før du går av med pensjon.

Trykk på pilene nede i høyre hjørne for å få videoen i full skjerm.

Episode 4: Særaldersgrenser

Anne er en sykepleier på 62 år som har hørt om særalderspensjon. Men hva er det egentlig som er så sært med denne type pensjon? I siste episode snakker Jøran og Merethe om en pensjonsaldersgrense som gjelder for de med jobb i ekstra belastende yrker, som renholdere, fysioterapeuter, hjelpepleier og sykepleiere, brannmenn og ambulansearbeidere.

Trykk på pilene nede i høyre hjørne for å få videoen i full skjerm.

Her tar du pensjonssjekken

Hvis du er nysgjerrig på hva du kommer til å få i pensjon og hvilke forskjellige muligheter du har, kan du logge inn på Min Side og bruke KLPs pensjonsveileder. Der kan du simulere din egen pensjon og se hva de forskjellige valgene vil bety for akkurat deg.

Logg inn på Min side