Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning
Håvard Gulbrandsen, KLP Kapitalforvaltning

Fem tips du bør tenke på før du sparer i IPS

Stadig flere velger å øremerke sparing til pensjon, og mange velger IPS (individuell pensjonssparing). Men passer det egentlig for alle?

Mange har fått med pensjonsnyheten IPS som ble lansert i 2017.  Dette er øremerket sparing til pensjonstilværelsen, og et skatteinsentiv fra myndighetene for å få nordmenn til å spare mer.

-Produktet har blitt markedsført ganske bredt, men det er flere ting du bør vite før du bestemmer deg, sier Håvard Gulbrandsen, i KLP Kapitalforvaltning.

-Vil du sørge for at deler av sparepengene er øremerket pensjon, bør du vurdere det. Jo nærmere du er pensjonsalder, jo mer relevant er IPS. Vil du ha fleksibilitet og kunne ta ut sparepengene når du har behov for det, er ikke IPS tingen for deg, sier Guldbrandsen.

Er du usikker på om du bør spare i IPS? Sjekk fordelene og ulempene først.

1. Du får skattefordeler

Beløpet du sparer gir deg en skattefordel i inntektsåret. Det kan bety 3300 kroner i lavere skatt hvert år når du sparer maksbeløpet på 15.000 kroner. Husk at dette bare er en utsettelse av skatten, så du må fortsatt skatte av selve utbetalingen når du blir pensjonist.  En annen fordel er at det som står på IPS-kontoen din er unntatt fra formueskatt. IPS er også det eneste spareproduktet du kan holde utenfor felleseie om du skiller deg.

2. Pengene er bundet til du blir 62 år

Med IPS kan pengene først tas ut når du er 62 år og utbetalingene må gå over minimum ti år. Det kan være en fordel for noen, og en ulempe for andre. Nærmer du deg pensjonsalder og ønsker å trappe opp pensjonssparingen kan det være en fordel at du sparer dedikert til pensjon. Husk på at endringer i livssituasjon kan gjøre at du ønsker å disponere pengene tidligere. Hvis du for eksempel skulle bli arbeidsledig, ha et samlivsbrudd eller ønsker å kjøpe deg hytte er det viktig å være klar over at IPS-pengene er bundet. Jo lenger det er til pensjonstilværelsen, jo mer usikkert kan det være om du vil komme til å trenge pengene.

Hvis du dør før IPS-pengene er ferdig utbetalt, er det dine arvinger som får sparepengene. Hvis du får en alvorlig sykdom etter du er 62 år kan du heller ikke ta ut hele beløpet på en gang. Hvis du blir syk før 62 år og har rett til uføreytelser fra folketrygden, kan du starte utbetaling av IPS-pengene (i samsvar med den uføregraden Folketrygden setter). Det utbetales så lenge du har penger i beholdningen og rett til uføreytelse fra Folketrygden.

3.Du kan velge de fondene du vil

Når du sparer i IPS kan du velge fondene du selv vil og ta den risikoen du ønsker. Det er skattefritt å bytte fond og det koster ingenting å bytte. Du kan ha fast månedlig sparing på minimum 500 kroner, eller sette inn enkeltbeløp når du ønsker det.

KLP tilbyr fire spareprofiler for IPS-sparing

4. Det er store forskjeller på gebyrer

Her er det store forskjeller blant tilbyderne.

KLP anbefaler å spare i indeksfond, som gjennomgående har lave kostander. Det er stor forskjell på forvaltningskostnadene mellom tilbyderne. KLP har indeksfond med noen av markedets laveste kostnader. Ved langsiktig sparing betyr en forskjell i gebyrer på 1 prosent i året mye. KLPs fond er blant markedet laveste.
Sjekk Finansportalen

5. Vurder å spre sparingen

Er du usikker på om du skal velge IPS, kan det være lurt å spre sparingen. Spar noe i IPS og noe i vanlig indeksfond/fondspakker, hvor du kan ta ut pengene når du vil.

Start sparing i IPS