Natalia Ebbesen, Pensjonsveileder i KLP
Natalia Ebbesen, Pensjonsveileder i KLP

KLP-Natalias beste pensjonstips

Ifølge pensjonsveileder Natalia Ebbesen i KLP er nordmenn overraskende lite informert om sin fremtidige pensjon. Selv om det er et komplisert tema lønner det seg å skaffe seg en oversikt.

Pensjonsveileder Natalia Ebbesen i KLP har jevnlig pensjonssamtaler med KLP-medlemmer når de fyller 62 år.

Må bli mer bevisste

– Min erfaring er at vi i Norge er forbausende lite opptatt av vår fremtidige pensjon. Folk begynner å sjekke rettighetene sine kun et par år før de skal gå av, og har gjerne ingen anelse om hva pensjonen blir. Samtidig ser de for seg at det er kun pensjonsutbetalingen de skal leve av i 20-30 år, sier hun.

De fleste er opptatt av lønn, rente på boliglån og forsikringer, men sjekker ikke om de har opptjent pensjon i arbeidsforholdet og hvilke dekninger de har krav på.

– Mange tar for gitt at så lenge de er i jobb, så vil de få tjenestepensjon i tillegg til pensjon fra Folketrygden. I dag blir de fleste innmeldt i en pensjonsordning, men avtalene er veldig ulike mellom arbeidsgivere i privat sektor. I offentlig sektor finnes det lovfestede og tariffavtalte ordninger, forteller hun.

– I offentlig sektor har vi lovfestede og tariffavtalte ordninger. Regelverket er uten tvil komplisert, og derfor jobber vi mye med å forenkle informasjonen og gjøre den lett tilgjengelig for alle som har tjenestepensjon i KLP. Vi lager nettløsninger for beregning av pensjon, og reiser landet på kryss og tvers og holder kurs og individuelle veiledninger om pensjon for våre medlemmer, sier hun.

Natalias beste råd:

  • Sett deg inn i hvilke pensjonsrettigheter du har.
  • Jobber du i privat sektor bør du skaffe deg en oversikt over hvor mye som blir spart gjennom din arbeidsgivers pensjonsordning.
  • Still spørsmål om bedriftens pensjonsordning når du er i et jobbintervju.
  • Skaff deg en oversikt over dine forsikringer. Kanskje trenger du ikke ekstra uføreforsikring eller livsforsikring, fordi du allerede har dette gjennom arbeidsgiver? Da kan du heller spare disse pengene.
  • Lag en langsiktig plan for pensjonssparing fremover. Husk at investering i egen bolig også er sparing.
  • Jobb fulltid. Trapper du ned i stilling bør du vurdere å spare mer i pensjon selv.
  • Tenk gjennom hva som skal til for at du skal kunne stå i jobb lenger enn 67 år. Jo tidligere du tar ut pensjon fra Folketrygden/Nav, jo lavere blir den for resten av livet.
  • Husk at det kan være smart å stille «dumme» spørsmål om pensjon!

Les også: Sjekk hva som er lurt for din livsfase 

Les også

Mockup_ny

Slik tar du smarte pensjonsvalg

11.01.24

Her får du de viktigste tipsene for å forstå pensjon bedre og ta de riktige valgene for å sikre en god fremtidig alderspensjon.

Pilskilt til hver sin retning

Pensjon ved jobbytte, sykdom eller permisjon

14.07.23

Endrer du noe i din jobb- og livssituasjon kan det påvirke dine fremtidige pensjonsrettigheter. Her får du oversikten.