PingMe garn
PingMe garn

Pensjonspengene redder havet og skaper arbeidsplasser 

Ved å investere i pensjonspengene i gründerbedrifter, finansierer KLP fremtidens arbeidsplasser i kommunene. Et sånt oppstartselskap er OSAC. De bidrar i tillegg til å løse en global miljøutfordring.

PingMe illustrasjon av hvordan produktet fungerer.
PingMe illustrasjon av hvordan produktet fungerer.

OSAC (Ocean Space Acoustics) ønsker å redusere avfall i havet ved å begrense hvor mye fiskeredskaper som blir borte på sjøen. Tapt eller etterlatt fiskeredskap utgjør nemlig en enorm trussel mot et rent, sunt og produktivt hav, og bare i EU forsvinner mer enn 11000 tonn profesjonelt fiskeutstyr hvert år. Det er ikke bare en kilde til plast i havet, men også direkte trussel mot livet i havet da et garn eller en fisketeine kan fortsette å fange og drepe sjødyr i godt og vel 30 år etter at det er mistet.  

Hjelp til fiskerne

For å løse dette problemet har det trondheimsbaserte selskapet skapt PingMe, en sender som hjelper fiskere å finne igjen mistet fiskeredskap. Ved å montere senderen på redskapen, kan eieren finne igjen utstyret og få det opp før det gjør mye skade. Dermed skånes naturen, samtidig som fiskeren sparer mye penger på å slippe å kjøpe nytt utstyr. Teknologien i PingMe gjør at signalet når overflaten selv fra svært dypt vann.  

Nye løsninger på kjente problemer

OSAC er et godt eksempel på hvordan spennende oppstartsbedrifter jobber med nye løsninger på kjente problemer, og som underveis skaper viktige arbeidsplasser og inntekter rundt omkring i landets kommuner. For KLP gir det både god avkastning, og gjør at vi kan bidra til lokal verdiskapning og det vi skal leve av etter at oljealderen er over. Rett og slett en vinn-vinn-situasjon for alle. 

Dette driver pensjonspengene med

Vi i KLP er ikke bare opptatt av at pensjonspengene skal vokse, men også at de skal skape positive endringer mens de vokser. Å bidra til ny vekst i norsk næringsliv er et viktig mål for oss, og derfor investerer vi blant annet i gründerbedrifter gjennom en rekke norske såkornfond. På denne måten finansierer vi bedrifter i en oppstartsfase som trenger penger for å sette idéene sine ut i livet.

Såkorn og KLP 

Et såkornfond er et investeringsfond som finansierer oppstarts- eller gründerbedrifter. For KLP er det et samfunnsansvar å bidra til ny vekst, arbeidsplasser og konkurransekraft i norsk næringsliv. I løpet av de nærmeste årene er planen å investere en milliard kroner i utviklingsmiljøer flere steder i landet. 

Interessante artikler

Havn

Se hvordan pensjonspengene er investert i ditt lokalsamfunn

28.11.23

Aldri før har så mange pensjonskroner vært investert i norske lokalsamfunn. Pensjonspengene skal ikke bare vokse til fremtidens pensjonister trenger dem. De skal også bidra til positiv utvikling i hele Norge. Her kan du se hvordan pensjonspengene er investert i din kommune. 

KLP Trykktanker: satsning på næringsliv i Nord-Norge

15.02.22

KLP Trykktanken er en intensiv utviklingsprosess for å kvalifisere og utvikle forretningsideer og investeringsmuligheter i tidlig fase. Nå ser vi etter kandidater i Nord-Norge.

KLP har investert i selskapet som Andreas Thorsheim leder fordi Otovo dekket et «hull» i markedet for solenergi. Foto: Otovo
KLP har investert i selskapet som Andreas Thorsheim leder fordi Otovo dekket et «hull» i markedet for solenergi. Foto: Otovo

Du må tro på det du driver med

26.01.22

Andreas Thorsheim så en mulighet i markedet, og sa opp direktørjobben og satset alt på solenergi. Så kom tvilen.