KLP har investert i selskapet som Andreas Thorsheim leder fordi Otovo dekket et «hull» i markedet for solenergi. Foto: Otovo
KLP har investert i selskapet som Andreas Thorsheim leder fordi Otovo dekket et «hull» i markedet for solenergi. Foto: Otovo

Du må tro på det du driver med

Andreas Thorsheim så en mulighet i markedet, og sa opp direktørjobben og satset alt på solenergi. Så kom tvilen.

KLP investerer i flere såkornfond

– Det er fortsatt relativt nytt for KLP å investere i bedrifter i en så tidlig fase. Det gjør vi som ledd i vår strategi om å bidra til ny vekst i norsk næringsliv. Såkornfond finansierer oppstartsbedrifter som trenger kapital til å sette ut i livet sine idéer, sier finansdirektør Aage Schaanning i KLP. 

Det mener han vil gi god avkastning. Derfor vil KLP investere én milliard kroner i såkornfond de neste årene.

– Det er en del av vårt samfunnsansvar å bidra til verdiskapning i Norge og det som vi skal leve av etter at oljealderen er over.

Aage E. Schaanning. Konserndirektør økonomi og finans.

Dette er gründerskap i all sin enkelhet, mener Andreas Thorsheim: Å ha en idé, og så tørre å gjennomføre den. Det var det han gjorde da han forlot direktørstillinger i Schibsted og Opera Software og startet selskapet Otovo i 2016 for å installere solceller på taket til folk.

– I starten tenkte jeg mye på skammen ved å ikke lykkes. Først annonsere at jeg skulle legge ut på en gründerreise, ta imot penger fra investorer og så mislykkes. Det hadde blitt vanskelig å se folk i øynene.

Han måtte jo ikke utsette seg for det. Det var helt ok å ha en trygg jobb og å ha en god, fast inntekt hver måned. Men Thorsheim skjønte at han hadde oppdaget en idé ingen andre hadde tenkt på. Et hull i energimarkedet. Da måtte han likevel.

Finn et stjernelag

Ideen var ganske grei: Å selger solceller på nett, og å installere dem organisert gjennom en nettplattform. Bestillingene sendes ut til et nettverk av operatører som konkurrerer om  installasjonsjobbene på pris og kvalitet.

Hva gjorde de for å lykkes? Det er en grunn til at det å samle et bra lag er en klisjé.

– Mannskapet ditt er helt avgjørende. Få med deg folk som har evnen til å løse problemer, har godt humør i motgang og som jobber de timene som kreves både dag og natt.

Selv ville Thorsheim hjelpe folk til å bli energiuavhengige og grønnere. Motivasjonen og engasjementet er grunnlaget for innsatsviljen.

– Det finnes massevis av meningsløse startups der ute. Tenk på hva du vil bruke livet ditt til. Du må tro på det du driver med. 

Ikke gap over for mye

En gründerreise går sjelden knirkefritt i starten. I Otovo var de for ivrige og ville gjøre alt på en gang. De laget blant annet sin egen smarthjemtjeneste.

– Vi tok på oss for mye. Vi gjorde alt helt greit, men du må gjøre ting så mye bedre enn «helt greit» i en oppstartsfase. Så vi begynte å konsentrere oss om færre ting.

Hans erfaring er at det er typisk å undervurdere hvor mye energi hver eneste satsing krever over tid. Og det er nok å henge fingrene i; man har ikke uendelig med ressurser og krefter i en startup.

Tvil og tålmodighet

Etter halvannet år, da de sluttet å tape penger, kjente han at selskapet gikk bra. Nå setter selskapet stadig nye salgsrekorder. Omsetningen er mangedoblet på to år, og Otovo investerer i nye markeder.

– Det første halvannet året hadde vi dødsangsten over oss hele tiden og tvilte masse. Vi måtte selge prosjektene billig i starten for å få opp volumet. Da koster hvert eneste salg penger, og det svir selvsagt.

Gründerlivet er fortsatt fullt av overraskelser og opp- og nedturer. Noen ting kan du ikke styre, uansett hvor godt forberedt du er.

– De store linjene i planen holder kanskje, men ingen av detaljene. Du vet ikke hva kundene kommer til å klage på neste år, hva konkurrentene finner på eller hvilke teknologiendringer som kommer.

Interessante artikler

Havn

Se hvordan pensjonspengene er investert i ditt lokalsamfunn

28.11.23

Aldri før har så mange pensjonskroner vært investert i norske lokalsamfunn. Pensjonspengene skal ikke bare vokse til fremtidens pensjonister trenger dem. De skal også bidra til positiv utvikling i hele Norge. Her kan du se hvordan pensjonspengene er investert i din kommune. 

PingMe garn
PingMe garn

Pensjonspengene redder havet og skaper arbeidsplasser 

22.02.22

Ved å investere i pensjonspengene i gründerbedrifter, finansierer KLP fremtidens arbeidsplasser i kommunene. Et sånt oppstartselskap er OSAC. De bidrar i tillegg til å løse en global miljøutfordring.