Ungdom i ny bolig

Mellomfinansiering

Skal du kjøpe ny bolig før du selger den du har i dag? Med mellomfinansiering, er dette mulig. 

  • Mulighet for avdragsfrihet
  • Mellomfinansiering i inntil seks måneder
  • Har du jobb med pensjon i KLP er renten 7,05 prosent
Søk om mellomfinansiering

Dette er mellomfinansiering

Mellomfinansiering betyr at banken låner ut penger for at du skal kunne eie to boliger samtidig i en kort periode. Dette gjelder ved kjøp av ny bolig før den gamle er solgt, eller hvis du ikke har mottatt oppgjør for salget enda. Du vil da ha to parallelle lån. Et mellomfinansieringslån dekker det nye lånebehovet, og egenkapitalen som da fortsatt er bundet i boligen. Du får derfor litt høyere rente på det lånet som er mellomfinansieringslånet.

Du kan få avdragsutsettelse på ditt eksisterende lån i mellomfinansieringsperioden, mens du betaler avdrag på ditt nye lån. Når den gamle boligen er solgt, betaler du ned mellomfinansieringslånet med egenkapitalen som var bundet i boligen. Lånet gjøres da om og får vanlige boliglånsbetingelser. 

I prislisten finner du renter og gebyrer for mellomfinansiering. Gå til prislisten

Slik søker du mellomfinansiering

Søk om finansieringsbevis. I søknaden krysser du av for at du skal "selge eksisterende bolig i forbindelse med kjøpet".

Har du ikke boliglånet ditt hos oss? Ring oss på telefon 55 54 85 00 for en vurdering av saken.

Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder. Du trenger det for å delta i en budrunde. 

Når du har kjøpt bolig må du snarest mulig sende oss kopi av komplett signert kjøpekontrakt. Etter det lager vi lånedokumenter og informerer deg om veien videre. 

Ta kontakt med saksbehandleren din hos oss (som er opplyst i finansieringsbeviset). Saksbehandler gir deg informasjon om hva som skjer videre.

Når megler foretar oppgjøret (en til to uker etter overtakelsesdato) nedbetaler megler mellomfinansieringen din. Da endres vilkårene på lånet ditt til normale boliglånsbetingelser.

Ung dame som jobber sitter ved pult med headset

Gjør det enkelt for deg selv ved å samle alt på ett sted

Det er som regel lønnsomt og praktisk å samle alle dine banktjenester på ett og samme sted. Derfor har vi gjort det veldig enkelt for deg å bytte bank. 

Følg bankbytteguiden for hvordan du går frem

Spørsmål og svar om mellomfinansiering

Noen ganger går det fort å selge bolig, andre ganger kan det ta litt tid. Hvis du ikke har fått solgt den gamle boligen når seks måneders perioden med mellomfinansiering har utløpt, er det mulig å søke om utvidelse. Men husk at det vil fortsette å påløper renter på lånene. 

Selge ny bolig før du kjøper ny

Velger du å selge først, så vet du helt sikkert hvor mye du kan kjøpe ny bolig for. Kan du eventuelt klare høyere kostnader i en mellomfinansieringsperiode, har tilstrekkelig med oppsparte midler eller vet at du skal kjøpe billigere enn du selger for kan det i noen tilfeller være enklere å kjøpe først med mellomfinansiering. Men dette er noe hver enkelt må vurdere individuelt. 

Er du ikke helt sikker på hva du skal gjøre er det bare sende inn en uforpliktende søknad, og bruke kommentarfeltet til å forklare situasjonen. Da vil en saksbehandler kunne gi deg en peke pinn på hva som kanskje passer best for deg.

Kjøpe ny bolig før du selger

Kjøper du ny bolig før du selger vil du mest sannsynlig ha behov for mellomfinansiering. Da må du måtte betale renter og eventuelle avdrag på tre lån. Gammelt lån, nytt lån og mellomfinansiering for eventuell egenkapital som er bundet i gammel bolig.

I tillegg til det eier du også to boliger med diverse løpende utgifter som strøm, forsikring og kommunale avgifter. Bor du i et område hvor du vet det er vanskelig å få solgt, kan det derfor være lurt å vurdere om det er best å selge før du kjøper nytt. Å ha så store utgifter over en lengre periode kan være ganske belastende for økonomien din. 

Hvis det blir slik at du får mindre enn forventet etter boligsalget, og derfor ikke klarer å dekke inn mellomfinansieringen, så kan lånet på den nye boligen din bli litt større enn opprinnelig tenkt. Eller så må du nedbetale mellomfinansieringen med annen egenkapital. Normalt sett tar vi høyde for at dette kan skje slik at du unngår å måtte selge ny bolig, som vil være ytterste konsekvens om finansieringen misligholdes.

Er du usikker eller trenger å få oversikt om lånet blir vanskelig å betjene, ikke nøl med å ta kontakt med saksbehandler.