Jorunn Ygre Storjohann i kjole og blazer med bybildet i bakgrunnen
– Nå er det lurt å fete opp bufferkontoen om den ble litt for slank i sommer, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarkedet i KLP Banken.

Ble ferien dyrere enn planlagt?

Når solbrillene legges bort og hverdagen banker på døren, kan overgangen fra sommerens spontane pengebruk til hverdagens økonomiske rutiner virke overveldende. Vi tok en prat med Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarkedet i banken, for å få hennes råd om hvordan du kan få en sunn økonomi i høst.

– Mange har måttet tære litt ekstra på bufferkontoen enn ønskelig i sommer. Lav kronekurs har nok svidd for de som tok turen utenlands, i tillegg til at det har vært dyrt å spise, drikke og transportere seg gjennom ferien uansett hvor man har vært. Mitt aller beste tips nå er å fete opp bufferkontoen om den ble litt for slank i sommer, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarkedet i KLP Banken.

Her er Jorunns tips til hva du bør gjøre:

  1. Prioriter først å betale ned dyr gjeld som kredittkortgjeld og forbrukslån. Har du i tillegg boliglån, kan du be banken om avdragsutsettelse på boliglånet frem til den dyre gjelden er nedbetalt.
  2. Sett opp et budsjett – og vær tro mot det. Da er det lettere å sette av penger til sparing. Prøv gjerne SIFOs budsjettkalkulator på oslomet.no.
  3. Sjekk om du kan få en lavere lånerente enn du har i dag. KLP Banken har åpen prisliste, så du alltid vet hvilken rente du får og slipper å prute. 
  4. Hver gang du får lønn - sett av litt på bufferkontoen. Husk å gjøre det samme når du har litt til overs. Med penger i bakhånd blir det lettere å håndtere uforutsette utgifter fremover. Få god rente på sparekonto.
  5. Gå gjennom forsikringene dine. Kanskje du har dekninger eller rabattavtaler gjennom jobb, fagforeninger eller andre ordninger, slik at du kommer billigere ut?
  6. Reduser daglige utgifter der du kan. Kutt ned på småkjøp og impulskjøp, og avslutt eller frys abonnementer og medlemskap du klarer deg uten. Handle sjeldnere. Sjekk alltid tilbud før du går i matbutikken, lag handleliste og hold deg alltid til den, redd mat der du kan, og bruk maten du kjøper inn.
  7. Og sist, men ikke minst – betal regninger i tide! Du må betale renter og gebyrer hvis du venter for lenge, og det kan ta store, unødvendige jafs fra budsjettet ditt.

Husk at du som har pensjon i KLP får ekstra gode betingelser på bank og forsikring i KLP.

Start sparingen i det små - bruk Småspar!

Med Småspar sparer du litt hver gang du bruker bankkortet ditt fra KLP Banken.

Les også

Kontordame med papirer på gulvet

Ikke utsett å ta tak i økonomien din

06.10.23

Mange som havner i økonomiske problemer venter for lenge med å få en oversikt over situasjonen. De vet ikke hvor de skal starte, og kvier seg for å få hjelp. 

Her får du vite hva du kan gjøre for å unngå å få økonomiske problemer og hva du kan gjøre hvis du er på vei til å miste oversikten eller ikke klarer å betale regningene. 

hånd med norske kroner

Betale lån eller spare?

12.04.24

Det kjedelige svaret er både ja og nei; det beste og mest gunstige er en kombinasjon av begge deler.

Dame  som slapper av på benk i hage på sommeren

Avslutt abonnement du ikke bruker

27.02.24

Betaler du for abonnement du ikke bruker, eller egentlig ikke trenger? Ta en opprydning, og spar pengene til noe du faktisk har behov for - eller bruk de på noe som gjør deg glad.