Jente med gul lue på tur som smiler

Kickstart det nye året med en god økonomisk plan

Ved å gjennomgå forbruket ditt og være ekstra økonomisk bevisst i hverdagen får du bedre kontroll, gode sparevaner, mer fleksibilitet og lavere skuldre i 2024.

Få best mulig rente på sparepengene (nå)

Om du sparer til uforutsette utgifter på buffer, en reise eller andre sparemål, bør du sørge for at pengene står på en konto med høy rente. 

I KLP Banken får du alt fra vanlig Sparekonto uten uttaksbegrensning med 3,70 % rente fra første krone, til Plasseringskonto 31 dager som gir deg den beste sparerenten vår på 4,55 %. Alle innskudd inntil 2 millioner er garantert gjennom Bankenes sikringsfond.

Finn sparekontoen som passer for deg og sett fart på sparingen

Gå igjennom forbruket ditt (igjen)

Du kan kanskje kutte ned på noen av disse postene:

  • TV- og strømmetjenester – kan du klare deg med færre, eller dele med noen?
  • Nettaviser og magasiner – leser du alle?
  • Forsikringer – har du sjekket om du er dobbeltforsikret via arbeidsgiver eller fagforening? 
  • Sky-tjenester – har du flere bør du vurdere å flytte alt til én tjeneste.
  • Transport - Kan du gå, sykle eller samkjøre litt mer? 
  • Penger til barna – gir du penger når barna spør, eller gir du en fast sum i uken? Det lønner seg som oftest å gi en fast sum. Sjekk om det gjelder for deg, også.
  • Dyre hobbyer – har du flere kostbare hobbyer? Kanskje du skal konsentrere deg om bare et par.
  • Takeaway - kanskje du kan bli enda flinkere til å planlegge middager?

Organiser gjerne kontoene dine i samme slengen, så blir det enklere å skille mellom daglig bruk, regninger og sparing.

Om du ikke finner mer å kutte ned på, kan du se om det er mulig å spare på annet vis. Se for eksempel over eiendelene dine, og selg unna ting du ikke bruker eller trenger.

Lag budsjett for 2024 (det er smart)

Få full oversikt over alt som går inn og ut av kontoen ved å sette opp budsjett.

Du kan bruke SIFOs kalkulator som utgangspunkt for å regne ut budsjettet. SIFOs referansebudsjett viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Prøv SIFOs kalkulator på oslomet.no

Når du har fått oversikt over fordelingen av pengene på de ulike postene kan du sette det i et system som passer for deg. Enten det er i notatboken din, i Excel, et dokument med tabeller eller i en budsjett-app. Spør gjerne noen i familien eller venner om hjelp. Kanskje de har en smart og enkel budsjett-mal du kan bruke?

Start fast sparing (og takk oss senere)

Det enkleste trikset for å få fart på sparingen er nesten litt for enkelt. Sett opp et fast sparetrekk i nettbanken din den dagen du får lønn. Da går det helt automatisk, og du merker det ikke en gang. Start med noen hundrelapper hver måned og se hvordan det går. Vi heier på deg!

Planlegger du å spare i mer enn fem år, kan fond være en god løsning. Det er ulike typer fond, men hvis du er ny innen fondssparing, kan indeksfond være en god start.

Les mer om våre indeksfond

Bry deg enda mer om småsummene (det nytter)

De fleste småkjøp under hundrelappen går fullstendig under radaren i hverdagen. Her er det mye å hente hvis du ønsker å spare litt mer hver måned. Et motiverende triks er å opprette en egen sparekonto hvor du overfører summene du sparer på å droppe småkjøp.

Hvis regningene har begynt å hope seg opp (ta tak i det)

Har du begynt å få problemer med å få betalt regninger? Ta kontakt med de du skylder for å få delt opp beløpet, og prioriter alltid de regningene som har høyest rente, samt husleie, strøm og forsikring. 

Visste du for eksempel at du kan utsette regningen til lånekassen i 36 ganger, som tilsvarer 3 år? Du trenger ikke oppfylle bestemte vilkår for å få utsette betalingen. Og har du lav inntekt, er syk eller arbeidsledig kan det gi deg rett til sletting av renter på studielånet. Les mer om dette på lånekassen.no.

Hverdagsvaner du kan spare penger på

  • Kjøp brukt i stedet for nytt
  • Selg ting du ikke trenger eller arranger byttekveld
  • Vurder å leie utstyr og ting i stedet for å eie
  • Sykle eller gå i stedet for å ta bil eller buss
  • Lag handleliste, ukeshandle mat, sjekk kilopris, og redd mat!
  • Gå gjennom strømmetjenester og abonnementer – trenger du alle?
  • Slå av lyset i rom du ikke er i
  • Senk innetemperaturen 1 grad for å spare strøm
  • Dusj kortere – sett på favorittsangen og stopp når den er over!
  • Kjøp favorittkaffen av og til – og ikke hver dag! Den vil smake ekstra godt
  • Vurder shoppestopp i en periode – her er det mye å hente for de fleste!

Flere tips og råd

Banksparerne kan smile hele veien inn i nettbanken med dagens gode innskuddsrenter.  Direktør for personmarked i KLP Banken, Jorunn Ygre Storjohann deler sine tips om når det er lurt å spare i bank. Foto: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl
Banksparerne kan smile hele veien inn i nettbanken med dagens gode innskuddsrenter. Direktør for personmarked i KLP Banken, Jorunn Ygre Storjohann deler sine tips om når det er lurt å spare i bank. Foto: Nils Fredrik Wisløff-Høgestøl

Når er det lurt å spare i bank?

05.04.24

De siste to årenes hyppige renteøkninger på innskudd har gjort sparing i bank mer innbringende enn på lenge. Det er gode nyheter både for deg som ikke er så glad i å ta risiko med pengene dine, og deg som sparer til buffer, bolig eller bil og jakter på beste rente til sparingen din.

KLP_barnebarn_bestemor_innekos

Våre beste sparetips

08.04.24

Mange er flinke til å spare, men er usikre på hvilken spareform som er den lureste. Her er våre beste tips.

Monica Stransmoe, Spesialkonsulent i KLP Banken beroliger: – Å bytte bank har blitt mye enklere enn folk tror! Foto: Privat
Monica Stransmoe, Spesialkonsulent i KLP Banken beroliger: – Å bytte bank har blitt mye enklere enn folk tror! Foto: Privat

Spar penger på å bytte bank

27.02.24

Lar du være å bytte bank fordi du ikke orker tanken på å flytte lån, få ny lønnskonto, ny PIN-kode og ny nett- og mobilbank?