Sjekkliste for bilpleie om vinteren

Vintervær og utfordrende føre setter alle sjåfører på en kald prøve, enten du kjører fossilbil eller elbil. Denne sjekklisten guider deg trygt gjennom snøkavet, med triks som hindrer bildørene i å fryse, batteriet fra å bli flatt og med oversikt over viktig nødutstyr. Her får du også tipsene som gir deg maksimal effekt på elbil-ladingen.

Sjekk at alle lysene virker som de skal

Sørg også for at lysene er rene og fri for snø før du kjører av gårde.

Sjekk mønsterdybde og dekktrykk

Minimumskravet på vinterdekk er tre millimeter mønsterdybde, men NAF anbefaler fire millimeter. Dekktrykket kan du gjerne sjekke månedlig.

Sjekk vindusviskere, frontruta og spylervæske

Sjekk at gummien på viskerne er ren og hel, og bytt hvis den er slitt. Husk å bruke spylervæske for minusgrader om vinteren. Vask gjerne innsiden på frontruta også for å forhindre dugg og sikre god sikt.

Vask og polering beskytter bilen

En runde svampevask beskytter bilen og er en god måte å holde den ren på. Vurder også å polere bilen for å beskytte lakken mot salt og annet veistøv og forhindre rust.

Sjekk motorolje og skift ved behov 

Vi anbefaler deg å følge serviceintervallene og peile oljenivået jevnlig. Bilen bruker alltid litt olje mellom servicene.

Husk vedlikeholdslading av batteriet

Blir det mye småkjøring og start og stopp, rekker ikke batteriet å lade seg opp og du kan få flatt batteri og startproblemer. Det kan lønne seg å investere i en batterilader som passer til batteristørrelsen og -typen til bilen din for vedlikeholdslading.

Sjekk om du har veihjelp inkludert i bilforsikringen din, slik at du kan få hjelp langs veien. Har du en av toppforsikringene på bilen din, får du som regel også hjelp på hjemmeadressen din. 

Rengjør og smør dørpakninger

Fjern is og snø fra dørpakninger for å unngå at dørene fryser fast. Bruk silikonstift på dørlistene for å holde pakningene myke og hindre at det danner seg is.

Kontroller nivået på kjølevæsken/frostvæsken

Sjekk om du har riktig nivå og fyll på frostvæske hvis det trengs.

Bruk håndbrekket og brems hardt jevnlig

Håndbrekket kan lett sette seg fast nå i kulda. Bruk det derfor ofte for å bevare bevegeligheten i mekanismene. Med jevne mellomrom og i kontrollerte former, er det smart å bremse hardt for å få bort rust som setter seg på bremseskivene.

Dette nødutstyret trenger du i bilen

Nødutstyret kan gjerne inkludere isskrape, snøkost, en liten spade, lommelykt, hurtigkjetting eller autosokk, startkabler og slepetau. Ha også med ekstra varme klær og sko, pledd, mat og vann, så er du forberedt i tilfelle du blir stående fast eller opplever problemer i kulda. 

Slik får du maks effekt av elbil-ladingen

Vinterkjøring med elbil kan definitivt være en utfordring. Med disse enkle grepene kan du lade og pleie elbil-batteriet effektivt også i den kalde årstiden. 

Har du den beste prisen på bilforsikringen din? Prøv kalkulatoren vår, så får du pris på sekunder.