Få maks effekt av elbil-ladingen

Vinterkjøring med elbil kan definitivt være en utfordring. Med disse enkle grepene kan du lade og pleie batteriet effektivt også i den kalde årstiden. 

Lad jevnlig og hold batteriet varmt

Lad elbilen regelmessig for å holde batteriet mellom 20 og 80 prosent kapasitet. Mange elbiler har varmepumper eller batterivarmer som kan forhindre at batteriet blir for kaldt, så pass på at disse funksjonene er aktive.

Vær forsiktig med hurtiglading om vinteren

Prøver du å hurtiglade en elbil med kaldt batteri, vil du oppleve at det kan gå veldig seint om vinteren. Det er fordi de elektrokjemiske reaksjonene i batteriet går tregere når temperaturen er lav. Bilen lader ikke med maks effekt hvis batteriet er for kaldt eller for varmt, eller hvis du har mye kapasitet igjen på batteriet.

Unngå hyppig hurtiglading, spesielt i kaldt vær, for å bevare batteriets kapasitet og levetid.

Lad på forvarmet batteripakke

Unngå å hurtiglade elbilen din hvis den har stått parkert uten lading over natten eller i lengre tid. Hurtiglading vil være mer effektiv etter en kjøretur og batteritemperaturen har gått opp til driftstemperatur, eller når batteripakken er forvarmet.

Bruk helst bilens forvarmingsfunksjon mens den er tilkoblet lader. Vær oppmerksom på at det kan tappe en god del av batterikapasiteten, hvis du bruker oppvarmingsfunksjonen uten å være tilkoblet laderen samtidig. 

Best å lade med lite strøm på batteriet

Jo mer strøm du har igjen på batteriet, jo saktere går ladingen. Planlegg derfor ladingen godt, slik at du kjører så langt som mulig og har lav batterikapasitet når du kommer til neste hurtiglader. Men husk, ikke ta for store sjanser med rekkevidden. Det er bedre å lade litt for tidlig enn å gå tom på vei til ladestasjonen. :-)

Lad på slutten av turen

Et varmt batteri lader bedre enn et kaldt. Kjør minst et par timer på høy hastighet slik at batteriet blir så varmt som det går an om vinteren, før du lader.

Lad til 80 prosent, ikke 100

De aller fleste elbiler lader veldig sakte etter at de er ladet opp til 80 prosent. Dette varierer fra bil til bil, så bli kjent med hvordan bilen din lader. Hvis du trenger mer rekkevidde for å komme helt frem, er det mer fornuftig å ta et kort ladestopp til, i stedet for å lade helt til 100 prosent.

Beskytt ladeporten

Hold ladeporten ren for å hindre at det danner seg is. Noen elbiler har oppvarmede ladeporter, men det er likevel lurt å være obs her.

God tur!

Har du den beste prisen på bilforsikringen din? Prøv vår kalkulator og få pris på elbilforsikring på sekunder.