2 telt på tundraen

Kan bli et utfordrende økonomisk år

| 17.01.23

Mye tyder på at 2023 kan bli et stramt økonomisk år for kommune-Norge.

Det er flere grunner til at 2023 kan bli et utfordrende år. Kommunene er gitt en kommunaldeflator på 3,7 prosent i årets statsbudsjett. Ifølge Statsforvalteren i Vestfolds brev om kommuneopplegget, beregnes det en prisvekst tre prosent for produktinnsats og 3,2 prosent for investeringer. 

– Skulle kommunene i tillegg få et dyrere lønnsoppgjør enn de 4,2 prosent som er lagt inn via statsbudsjettet, kan det bli et utfordrende år, frykter Carl Steinar Lous, direktør for offentlig marked i KLP Banken. 

Carl Steinar Lous

Det er også grunn til å tro at statsbudsjettet i liten grad vil demme opp for prisveksten til kommunene. Sentrale produkter som mat, energi, drivstoff og byggematerialer er alle over ti prosent, og noen opp mot 20 prosent. 

– At rentene også har steget mye og raskt igjennom 2022 for folk flest, øker presset på kommuneøkonomien ytterligere, sier Lous. 

Vanskelige budsjettrunder 

Kommunesektorens interesseorganisasjon KS’ budsjettundersøkelse viser det samme som KLP Banken ser. Den viser at kommunene i langt større grad enn tidligere år strever med å få budsjettene i havn. 

I undersøkelsen blir det også vist til en forventet lånevekst for investeringer i sektoren på i overkant av 50 milliarder kroner for 2023, noe som er lavere enn 2022. 

– Vi tolker dette som at kommunene forventer en relativt flat utvikling i investeringene, men det er nok større usikkerhet knyttet til investeringsnivået nå en tidligere, sier Lous. 

Han mener at de kommunene som har hatt mulighet til å være i forkant, og har et gjennomarbeidet og forankret finansreglement, nå ser effekten av dette. 

– Disse kommunene har for eksempel inngått fastrenteavtaler på lave nivåer de siste årene, og dette nyter de nå godt av, sier han. 

KLP kan bidra 

KLP eies av kommune-Norge er KLP Banken kan derfor være en hjelpende hånd for kommuner som ønsker å investere i nye prosjekter. Målet for KLP Banken er å finansiere velferd, og skreddersy etter de behovene den enkelte kommune eller virksomhet har. 

– Et godt alternativ kan være grønne lån som gir en rentereduksjon på inntil 0,10 prosent. Dette er et produkt som både er bra for kommunen og for miljøet, men det er viktig å huske på at prosjektet må ha en klar positiv klima- og miljøeffekt, sier Carl Steinar Lous.