Fondspodden

Bli med Håvard Gulbrandsen bak kulissene i KLP Kapitalforvaltning. Fondspodden gir deg et uformelt innblikk i hva som ligger bak våre investeringer, samfunnsansvar i finansverden, gode historier fra fondsverdenen og diskusjon av etiske dilemmaer. 

Spotify Itunes Webspiller

Havard_Gulbrandsen-11.jpg
Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning

Sesong 2

Episode 1: Kan fondssparere forvente et like bra 2022 som 2021?

2021 var nok et knallår for aksjeavkastning. Hvem gjorde det bra, hvem gjorde det middels og ikke minst hvor lenge kan festen fortsette? Håvard Gulbrandsen har med seg Odd Rune Heggheim og Ståle Øksnes, og prater om hvordan ulike sektorer og områder gjorde det i fjor. De tar også opp plattformavgiften og andre ting som endrer kostnaden på fond i 2022.

Itunes
Spotify 
Webspiller

Sesong 1

Episode 18: Hva blir viktig i 2022 for deg som sparer i fond?

Hva skjer egentlig i markedet om dagen? Hvordan spiller nye skatteregler inn for deg som sparer i fond? I årets siste episode har Håvard Gulbrandsen med seg Kiran Aziz og Odd Rune Heggheim. De gjør opp status etter et år preget av pandemi, klimatoppmøte og regjeringsskifte, og prater om hva 2022 vil bringe med seg innen ESG og bærekraft, lovendringer og markedsutvikling.

Itunes
Spotify 
Webspiller

Episode 17: Hvordan gir klimautfordringene økt risiko og nye muligheter for deg som sparer i fond?

Hvorfor fører klimautfordringene til økt finansiell risiko? Hvilke nye muligheter dukker opp? I denne episoden følger Håvard Gulbrandsen opp samtalene fra toppmøtet i Glasgow sammen med porteføljeforvalter Niklas Hallberg og klima-fagansvarlig Lars Erik Mangset. De prater om hva næringslivet kan gjøre, og hva det betyr for deg som sparer langsiktig.

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 16: Hvorfor er emerging markets og skipsfart så aktuelt fremover?

Hvorfor er egentlig hele verden så opptatt av et kinesisk eiendomsselskap akkurat nå? Hvordan ser fremtiden til shippingbransjen ut fra et investeringsperspektiv? I denne episoden får Håvard Gulbrandsen besøk av Joakim Embu og Simon Røksund Johannessen. De diskuterer blant annet fremvoksende markeder og grønn skipsfart.

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 15: Hvordan skal man spare når rentene er lave og aksjemarkedet er dyrt?

I denne episoden har Håvard Gulbrandsen med seg Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning. De diskuterer hva man som sparer skal gjøre når aksjemarkedet virker ustabilt og bankrentene er lave. Ekspertene kaster ut sine spådommer om markedet, men hvor flinke er de egentlig til å gjette fremtiden?

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 14: Hvordan setter vi sammen svanemerkede fond?

Hvordan settes svanemerkede fond sammen, og hvordan velger vi hvilke aksjer som er med å ikke? Håvard Gulbrandsen har med seg Kiran Aziz og Joakim Embu for å diskutere svanefond, en status i markedet og hva skjer egentlig i Myanmar, og har KLP et ansvar der?

Itunes
Spotify
Webspiller


Episode 13: Hvordan jobber KLP med aktiv forvaltning?

KLP er mest kjent for indeksfondene sine, men har også aktivt forvaltede fond. Hvordan jobber vi med dem? Håvard Gulbrandsen har med seg Niklas Hallberg og Torkel Aaberg for å snakke om aktiv forvaltning, energisektoren og ser tilbake på hvordan det norske aksjemarkedet var i 2020. 

Itunes
Spotify
Webspiller


Episode 12: Hvordan tenker indeksforvaltere på Gamestop?

I denne episoden har Håvard Gulbrandsen med seg porteføljeforvalter Joakim Embu for å oppsummere fjoråret og snakke om hva de tror kommer i 2021, og diskuterer shortsqueezer, Gamestop og hvordan man tenker på det som langsiktig forvalter. 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 11: Hvordan svanemerkes et fond?

I denne episoden får Jeanett Bergan og Kristoffer Solem fra KLP Kapitalforvaltning besøk av Per Sandell, som jobber i Svanen. De diskuterer hva det betyr at noe er svanemerket, hvordan vi svanemerkede fond og fremtiden til bærekraftige investeringer. 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 10: Kan et fondsselskap påvirke avskoging i Brasil?

Fondspodden er tilbake etter sommerferien og Håvard Guldbrandsen har med seg Jeanett Bergan og Kiran Aziz fra KLP Kapitalforvaltning. De tar en oppsummering av markedet, diskuterer møtene KLP har hatt med myndighetene i Brazil, skatteparadiser og morsmelkerstatning.

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 9: Hvordan håndterer vi uroen i Equinor?

Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan ser på hvordan det går med markedet etter noen turbulente måneder,  på Equinor og hvordan vi har håndtert uroen der, og nye uttrekk i vårt investeringsunivers. 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 8: Kan det komme noe godt ut av koronakrisen?

I denne episoden ser vi på konsekvensene av koronakrisen, hvordan fondene våre har gjort det, og om det kan komme noe godt ut av krisen, for eksempel for miljøet?

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 7: Koronakrise, hva nå?

Håvard Gulbrandsen og Kristoffer Sundnes i KLP Kapitalforvaltning forteller om koronakrisen i finansverden, valutasikring og har indeksfondene til KLP nesten gått litt for bra? 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 6: Likestilling, mangfold og sparing med SHE gründer Heidi Aven

Jeanett Bergan er i nytt studio, og har med seg leder for fond i KLP Kapitalforvaltning Ann Elisabeth Tunli Moe og Heidi Aven som er gründer i SHE. De diskuterer viktigheten av mangfold og likestilling,  hvordan det påvirker hvordan vi stemmer i generalforsamlinger og trendene vi ser innenfor kvinner og sparing. 

Vi tar også en status på hvordan Koronaviruset påvirker markedet og våre råd til de som sparer i fond.

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 5: Hva tror vi om 2020?

Håvard Guldbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning oppsummerer hva som skjedde i 2019 innenfor samfunnsansvar og aksjemarkedet, og ser på hva som ligger foran oss i 2020.  

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 4: Hvordan bør man egentlig spare?

Håvard Guldbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer hvordan man bør spare med kort og lang horisont, utelukkingen av G4S og Jeanett har vært i India og sett på arbeidsvilkår for de som jobber med skraping av skip. 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 3: Hvordan møter KLP selskapene vi er investert i?

Hvordan skal en aksjonær følge opp selskaper som XXL og Hydro når problemer avdekkes?  Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer rollen som eier og hvordan det er å møte selskapene, Jeanett skal til India for å lære mer om skraping av skip og er aktiv investering litt som at Ingebrigtsen-guttene skulle løpe 5000 meter med gummistøvler?

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 2: Trenger vi fond med fokus på samfunnsansvar?

KLP lanserer nye svanemerkede fond, men hva betyr det? Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer merkeordninger, samfunnsansvar og hvorfor dette er viktig. For holder det ikke med de fondene vi allerede har, og hvorfor er det ofte dyrere å velge bærekraftig? 

Itunes
Spotify
Webspiller

Episode 1: Kan man gjøre forskjell som eier?

I første episode kan du høre Håvard Gulbrandsen og Ståle Øksnes i KLP Kapitalforvaltning prate om hvordan vi oppfører oss som eiere og om ekskluderinger i KLP-fondene. Kan man gjøre en forskjell som eier? Og var det hyklersk å gå ut av kull?

Itunes
Spotify
Webspiller

Fondspodden er KLPs podcast om sparing og fond.

Fondspodden er en podcast for deg som er interessert i fond, investeringer, bærekraft og samfunnsansvar. Administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning Håvard Gulbrandsen inviterer gjester og diskuterer aktuelle temaer fra fondsverdenen. Dermed får du et unikt innblikk i hva som foregår hos en av Norges største kapitalforvaltere.

Les mer om fond og sparing

Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP

KLP krever handling for å bevare Amazonas

29.08.19

KLP har tatt kontakt med selskaper som har aktiviteter i Brasil.

Sverre Thornes, konsernsjef i KLP
Sverre Thornes, konsernsjef i KLP

KLP går ut av kull for 3,2 milliarder kroner

02.07.19

Vi ønsker å være kullfrie fordi vi mener at kull ikke skal være en av fremtidens energikilder. Dette er et kraftig signal om at det er viktig å skifte fra fossil til fornybar energi, sier Sverre Thornes.

Ståle Øksnes

Selv små beløp kan bli store med månedlig sparing

24.01.22

Stadig flere nordmenn velger fast sparing i verdipapirfond. KLP var blant fondsleverandørene med størst økning i antall spareavtaler i fjor.