Fondspodden

Bli med Håvard Gulbrandsen bak kulissene i KLP Kapitalforvaltning. Fondspodden gir deg et uformelt innblikk i hva som ligger bak våre investeringer, samfunnsansvar i finansverden, gode historier fra fondsverdenen og diskusjon av etiske dilemmaer. 

Spotify iTunes Webspiller

Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning
Håvard Gulbrandsen - administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning

Sesong 3:

Episode 3: Svak norsk krone og råtne selskaper i porteføljen

Hva betyr egentlig valutasikring? I denne episoden har Håvard med seg forvalter Joakim Embu og Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning. De oppsummerer hva som har skjedd siden nyttår, og diskuterer forventninger fremover. Det er mye snakk om svak norsk krone om dagen, men hva betyr egentlig det? Og hvorfor er krona så svak når oljen og gassen vår er så etterspurt?

De tar også en prat om det indiske Adani-konglomeratet. Hva gjør vi når det begynner å lukte stramt av et selskap i porteføljen?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 2: Bedre tider i markedene og offshore gruvedrift

Markedene ser ut til å snu igjen, og hittil i år er det mange piler som peker oppover. Er vi ute av skogen, eller venter det skygger fremover også? Signalene spriker i alle retninger, men kanskje må vi justere forventningene våre til 2023.

Også er det dette med gruvedrift til havs. Behovet for mineraler er stort, men det er kanskje for risikabelt å begynne å tukle med havbunnen på den måten. Hvor mye mer juling tåler egentlig havet? I studio har Håvard besøk av Arild Skedsmo og Odd Rune Heggheim.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 1: Nytt usikkert år og ny lov om bærekraftig finans

I årets første episode får Håvard besøk av Per Kristian Gilleshammer og Odd Rune Heggheim. De oppsummerer et rufsete 2022, og diskuterer den helt nye loven om bærekraftig finans som trådte i kraft 1. januar. Nå skal finansbransjen tvinges til å bli bærekraftig, og det går ut over alle andre bransjer også.

De tar også en kikk i krystallkulen for det nye året. Hvordan blir 2023? Tid for panikk eller grunn til optimisme?

iTunes
Spotify
Webspiller

Sesong 2

Episode 12: Hva skjer med rentene fremover?

I denne episoden får Håvard besøk av rentefondsforvalter Phillip Øksnes og direktør for samfunnsansvar Heidi Finskas. De diskuterer renter, inflasjon og arbeidsmarkedet. Hvorfor gjør sentralbankene som de gjør om dagen? Og hvor skal renten fremover?

De oppsummerer også hva som kom ut av COP27 i Sharm el-Sheik. Hvordan skal vi betale for den enorme omstillingen vi står overfor? Og hvilken rolle spiller finansbransjen oppi alt dette?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 11: Klimatoppmøte i rufsete markeder. Og hva skjer egentlig i Kina om dagen?

Håvard har med seg fagansvarlig for klima, Arild Skedsmo, og Odd Rune Heggheim i studio. Det er mye å snakke om i markedene om dagen, og midt oppi det hele kommer COP27 i Sharm el-Sheik. Hvorfor er finansbransjen er så opptatt av FNs klimatoppmøte?

Og hva skjer egentlig i Kina om dagen, hvor børsene stuper og eiendomsmarkedet har kollapset? Big tech får juling på børsen, krigen herjer og det er valg i flere viktige land. Joda, det rufser fremdeles godt i markedene.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 10: Turbulente markeder og klimasatsing fra Oljefondet. Hva nå?

Håvard får besøk av Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning og direktør for samfunnsansvar, Heidi Finskas. De snakker om alt som skjer i markedet om dagen. Hva skjer med rentene, inflasjonen, valutaene og aksjemarkedene, og hvordan henger det hele sammen? I tillegg snakker de om hva Oljefondets nye klimasatsing vil bety fremover.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 9: Hva har valget i Brasil å si for råvarekrise og uroligheter i finansmarkedet?

Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, stepper inn for Håvard. Hun får besøk av porteføljeforvalter Kristoffer Solem og fagansvarlig for klima, Arild Skedsmo. De tar et blikk på aksjemarkedet og diskuterer energimarkedet, råvarekrise, krig og grønn omstilling. Hva må investorer være oppmerksomme på nå? Og hvorfor er utfallet av valget i Brasil så viktig for oss i Europa?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 8: Arendalsuka - Hva tenker egentlig oljebransjen om grønn omstilling?

Vi har flyttet Fondspodden til Arendalsuka, og Håvard får besøk av Aker ASA-sjef Øyvind Eriksen for å snakke om hvordan oljebransjen tilnærmer seg omstillingen til grønnere energi. Hvordan skal oljebransjen endre seg for å være relevant også i fremtiden? Kan vi egentlig komme oss ut av oljeavhengigheten?

iTunes
Spotify
Webspiller

Spesialepisode: Nye kriterier for svanemerkede fond

I denne spesialepisoden av Fondspodden ser vi på de nye kriteriene for svanemerkede fond. Nå blir det blant annet enda strengere krav til klimavennlige investeringer og nye krav som tar hensyn til biologisk mangfold. I tillegg vil EUs taksonomi innlemmes i de oppdaterte kravene. Hva betyr dette for sammensetningen av fond som er Svanemerket?

Ann-Elisabeth Tunli Moe, Leder Fond KLP Kapitalforvaltning, prater med forvalterne Kristoffer Aasen Solem og Joakim Askenstedt Embu om de forestående endringene.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 7: Hva gjør inflasjon, stigene renter og matvarekrise med markedet?

I denne episoden har Håvard med seg Odd Rune Heggheim, Phillip Øksnes og Arild Skedsmo. De ser mer på utviklingen i markedene, og særlig rentene globalt og i Norge. Hva er det som skjer i markedet nå? Og hva kan skje fremover? I tillegg diskuterer de matvarekrisen. Hvor kommer den fra og hva er konsekvensene?

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 6: Hvorfor gjør Norge det så mye bedre enn resten av verden?

Håvard får besøk av Thomas Lorck og Arild Skedsmo for å snakke om Norge. Markedene stuper over hele verden, men her hjemme går det meste så det griner. Hvorfor gjør vi det bedre enn verden for øvrig? Dessuten har Equinor lagt frem sin Energy Transition Plan for å gå mot en mer klimavennlig retning. Hva skjer egentlig da?

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 5: Hva betyr et svakt aksjemarked og stigende renter for fondssparing?

I denne episoden får Håvard Gulbrandsen besøk av Kiran Aziz, Arne Løftingsmo og Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning. De diskuterer bevegelsene i aksjemarkedet, hva som skjer i rentemarkedet og inflasjon. Hvordan henger egentlig dette sammen? De snakker også om hvorfor store investorer bør bruke anledningen fotball-VM gir til å påvirke arbeidsrettighetene i Qatar.

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 4: Krig og ny klimarapport fra FN, hva skjer i markedene nå?

I denne episoden får Håvard Gulbrandsen besøk av Heidi Finskas, direktør for samfunnsansvar i KLP, og Christa Clapp, hovedforfatter av kapittelet om finansbransjen i FNs klimapanels (IPCC) siste delrapport. I tillegg er Kristoffer Solem med og snakker om hvordan krigen i Ukraina påvirker fremvoksende markeder og de nye kriteriene for Svanemerkede fond. Hvordan går det egentlig med økonomien og markedene?

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 3: Hvordan vil krigen i Ukraina påvirke økonomien i Norge og verden?

I denne episoden er temaet krigen i Ukraina. I studio får Håvard Gulbrandsen besøk av Harald Magnus Andreassen fra SpareBank1 Markets, samt Joakim Embu og Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning. De diskuterer hvordan konflikten påvirker økonomien og markedet i inn- og utland. Hva betyr egentlig krigen for deg som sparer i fond?

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 2: Hvorfor bør fondsforvaltere være opptatt av naturen?

I denne episoden har Håvard Gulbrandsen med seg porteføljeforvalter Joakim Embu og KLPs direktør for samfunnsansvar, Heidi Finskas. Hvilke fond og markeder gjorde det best og dårligst i 2021 og hva vi kan lære av dette? Og hvorfor blir egentlig natur og naturmangfold ekstra viktig fremover?

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 1: Kan fondssparere forvente et like bra 2022 som 2021?

2021 var nok et knallår for aksjeavkastning. Hvem gjorde det bra, hvem gjorde det middels og ikke minst hvor lenge kan festen fortsette? Håvard Gulbrandsen har med seg Odd Rune Heggheim og Ståle Øksnes, og prater om hvordan ulike sektorer og områder gjorde det i fjor. De tar også opp plattformavgiften og andre ting som endrer kostnaden på fond i 2022.

iTunes
Spotify 
Webspiller

Sesong 1

Episode 18: Hva blir viktig i 2022 for deg som sparer i fond?

Hva skjer egentlig i markedet om dagen? Hvordan spiller nye skatteregler inn for deg som sparer i fond? I årets siste episode har Håvard Gulbrandsen med seg Kiran Aziz og Odd Rune Heggheim. De gjør opp status etter et år preget av pandemi, klimatoppmøte og regjeringsskifte, og prater om hva 2022 vil bringe med seg innen ESG og bærekraft, lovendringer og markedsutvikling.

iTunes
Spotify 
Webspiller

Episode 17: Hvordan gir klimautfordringene økt risiko og nye muligheter for deg som sparer i fond?

Hvorfor fører klimautfordringene til økt finansiell risiko? Hvilke nye muligheter dukker opp? I denne episoden følger Håvard Gulbrandsen opp samtalene fra toppmøtet i Glasgow sammen med porteføljeforvalter Niklas Hallberg og klima-fagansvarlig Lars Erik Mangset. De prater om hva næringslivet kan gjøre, og hva det betyr for deg som sparer langsiktig.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 16: Hvorfor er emerging markets og skipsfart så aktuelt fremover?

Hvorfor er egentlig hele verden så opptatt av et kinesisk eiendomsselskap akkurat nå? Hvordan ser fremtiden til shippingbransjen ut fra et investeringsperspektiv? I denne episoden får Håvard Gulbrandsen besøk av Joakim Embu og Simon Røksund Johannessen. De diskuterer blant annet fremvoksende markeder og grønn skipsfart.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 15: Hvordan skal man spare når rentene er lave og aksjemarkedet er dyrt?

I denne episoden har Håvard Gulbrandsen med seg Odd Rune Heggheim fra KLP Kapitalforvaltning. De diskuterer hva man som sparer skal gjøre når aksjemarkedet virker ustabilt og bankrentene er lave. Ekspertene kaster ut sine spådommer om markedet, men hvor flinke er de egentlig til å gjette fremtiden?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 14: Hvordan setter vi sammen svanemerkede fond?

Hvordan settes svanemerkede fond sammen, og hvordan velger vi hvilke aksjer som er med å ikke? Håvard Gulbrandsen har med seg Kiran Aziz og Joakim Embu for å diskutere svanefond, en status i markedet og hva skjer egentlig i Myanmar, og har KLP et ansvar der?

iTunes
Spotify
Webspiller


Episode 13: Hvordan jobber KLP med aktiv forvaltning?

KLP er mest kjent for indeksfondene sine, men har også aktivt forvaltede fond. Hvordan jobber vi med dem? Håvard Gulbrandsen har med seg Niklas Hallberg og Torkel Aaberg for å snakke om aktiv forvaltning, energisektoren og ser tilbake på hvordan det norske aksjemarkedet var i 2020. 

iTunes
Spotify
Webspiller


Episode 12: Hvordan tenker indeksforvaltere på Gamestop?

I denne episoden har Håvard Gulbrandsen med seg porteføljeforvalter Joakim Embu for å oppsummere fjoråret og snakke om hva de tror kommer i 2021, og diskuterer shortsqueezer, Gamestop og hvordan man tenker på det som langsiktig forvalter. 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 11: Hvordan svanemerkes et fond?

I denne episoden får Jeanett Bergan og Kristoffer Solem fra KLP Kapitalforvaltning besøk av Per Sandell, som jobber i Svanen. De diskuterer hva det betyr at noe er svanemerket, hvordan vi svanemerkede fond og fremtiden til bærekraftige investeringer. 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 10: Kan et fondsselskap påvirke avskoging i Brasil?

Fondspodden er tilbake etter sommerferien og Håvard Guldbrandsen har med seg Jeanett Bergan og Kiran Aziz fra KLP Kapitalforvaltning. De tar en oppsummering av markedet, diskuterer møtene KLP har hatt med myndighetene i Brazil, skatteparadiser og morsmelkerstatning.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 9: Hvordan håndterer vi uroen i Equinor?

Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan ser på hvordan det går med markedet etter noen turbulente måneder,  på Equinor og hvordan vi har håndtert uroen der, og nye uttrekk i vårt investeringsunivers. 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 8: Kan det komme noe godt ut av koronakrisen?

I denne episoden ser vi på konsekvensene av koronakrisen, hvordan fondene våre har gjort det, og om det kan komme noe godt ut av krisen, for eksempel for miljøet?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 7: Koronakrise, hva nå?

Håvard Gulbrandsen og Kristoffer Sundnes i KLP Kapitalforvaltning forteller om koronakrisen i finansverden, valutasikring og har indeksfondene til KLP nesten gått litt for bra? 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 6: Likestilling, mangfold og sparing med SHE gründer Heidi Aven

Jeanett Bergan er i nytt studio, og har med seg leder for fond i KLP Kapitalforvaltning Ann Elisabeth Tunli Moe og Heidi Aven som er gründer i SHE. De diskuterer viktigheten av mangfold og likestilling,  hvordan det påvirker hvordan vi stemmer i generalforsamlinger og trendene vi ser innenfor kvinner og sparing. 

Vi tar også en status på hvordan Koronaviruset påvirker markedet og våre råd til de som sparer i fond.

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 5: Hva tror vi om 2020?

Håvard Guldbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning oppsummerer hva som skjedde i 2019 innenfor samfunnsansvar og aksjemarkedet, og ser på hva som ligger foran oss i 2020. 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 4: Hvordan bør man egentlig spare?

Håvard Guldbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer hvordan man bør spare med kort og lang horisont, utelukkingen av G4S og Jeanett har vært i India og sett på arbeidsvilkår for de som jobber med skraping av skip. 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 3: Hvordan møter KLP selskapene vi er investert i?

Hvordan skal en aksjonær følge opp selskaper som XXL og Hydro når problemer avdekkes?  Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer rollen som eier og hvordan det er å møte selskapene, Jeanett skal til India for å lære mer om skraping av skip og er aktiv investering litt som at Ingebrigtsen-guttene skulle løpe 5000 meter med gummistøvler?

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 2: Trenger vi fond med fokus på samfunnsansvar?

KLP lanserer nye svanemerkede fond, men hva betyr det? Håvard Gulbrandsen og Jeanett Bergan i KLP Kapitalforvaltning diskuterer merkeordninger, samfunnsansvar og hvorfor dette er viktig. For holder det ikke med de fondene vi allerede har, og hvorfor er det ofte dyrere å velge bærekraftig? 

iTunes
Spotify
Webspiller

Episode 1: Kan man gjøre forskjell som eier?

I første episode kan du høre Håvard Gulbrandsen og Ståle Øksnes i KLP Kapitalforvaltning prate om hvordan vi oppfører oss som eiere og om ekskluderinger i KLP-fondene. Kan man gjøre en forskjell som eier? Og var det hyklersk å gå ut av kull?

iTunes
Spotify
Webspiller

Fondspodden er KLPs podcast om sparing og fond.

Fondspodden er en podcast for deg som er interessert i fond, investeringer, bærekraft og samfunnsansvar. Administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning Håvard Gulbrandsen inviterer gjester og diskuterer aktuelle temaer fra fondsverdenen. Dermed får du et unikt innblikk i hva som foregår hos en av Norges største kapitalforvaltere.

Disclaimer 

Denne podcasten skal anses som markedsføringsmateriell og baserer seg på kilder som av KLP Kapitalforvaltning vurderes som pålitelige. Det er imidlertid ikke mulig å garantere at informasjonen i rapporten er presis eller fullstendig. Denne podcasten skal ikke forstås som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. KLP Kapitalforvaltning påtar seg ikke ansvar for direkte eller indirekte tap eller utgifter som skyldes forståelsen av og/eller bruken av informasjonen i denne podcasten.

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.