Finans_Okonomi_eierskap_sparing_valuta

Det er viktig å være langsiktig

Vi har ofte understreket at det er viktig å ha lang tidshorisont når man sparer i aksjefond. Historisk har aksjemarkedet gitt vesentlig høyere avkastning enn bankinnskudd.

Vi tror det fortsatt vil være slik, men avkastningen i aksjemarkedet varierer mye fra år til år. Store deler av avkastningen skapes i perioder når markedssentimentet snur fra pessimisme til optimisme. Er man ute av aksjemarkedet i disse tidsrommene, blir avkastningen langt svakere. Skal man være noenlunde sikker på å kunne høste den risikopremien som aksjemarkedet gir, er det derfor nødvendig å være langsiktig. Dette sikrer at man ikke går glipp av periodene med ekstremt høy avkastningen. Tidshorisonten på aksjeinvesteringer bør egentlig være minst ti år for å minimere risikoen for uflaks. Med «uflaks» mener vi at aksjemarkedet gir lavere avkastning enn tilnærmet risikofri sparing som bankinnskudd.

Påvirkes av store hendelser i verden

De siste årene har det inntruffet flere store hendelser som har vært negative for aksjemarkedene: COVID-19-pandemien i 2020, økende inflasjon/renteoppgang i 2021/22 og Russlands angrep på Ukraina i 2022. COVID-19 førte til at MSCI World (samme indeks som KLP AksjeGlobal Indeks følger) falt med over 30 prosent i lokal valuta på en drøy måned. Det er vanskeligere å kvantifisere fallet som skyldes renteoppgangen og Ukraina-krigen, men hittil i år er MSCI World ned omtrent 12 prosent i lokal valuta. Men på tross av alt som har skjedd, er likevel MSCI World opp rundt 30 prosent i lokal valuta de siste tre årene. Eller sagt på en annen måte – var man langsiktig og holdt fast ved den opprinnelige spareplanen, så har man fått god avkastning også i de turbulente årene vi nettopp har vært gjennom.

Historisk sett en god spareform

Vi vet naturligvis ikke hva som vil skje i fremtiden, og kan ikke garantere at avkastningen blir god selv på lang sikt, men i det forrige århundret opplevde vi verdenskrig, revolusjon i Russland og Kina, spanskesyke, depresjon og ny verdenskrig. Likevel fikk aksjesparerne godt betalt for å ta risiko. Det kan godt hende at det 21. århundret også blir ille, men aksjemarkedene har iallfall historisk vist seg å tåle ganske mye. Skulle dette århundret bli enda verre enn det forrige, og de verste scenarioene inntreffer, så spiller det neppe noen stor rolle om man har valgt å plassere sparepengene i aksjefond eller i banken. Det er ingen vits i å planlegge for dommedag. Dette er nok mye av grunnen til at aksjemarkedene tilsynelatende tar relativt lett på krigen i Ukraina.