KLP_profilbilde_2016_stockfoto_02

Er du født i 1963-1970 kan du få overgangstillegg

Er du født etter 1962 har du mulighet til å slutte i jobben og ta ut pensjon fra 62 år. Men du får ikke den samme AFP (Avtalefestet pensjon) som eldre årskull får og som er en tidligpensjon. Pensjonen blir dermed lavere, men du kan få det som er kalt for et overgangstillegg.

Du må slutte

For å få overgangstillegg må du være født mellom 1963-1970 og ha minst 15 års tjenestetid. Du må dessuten slutte i stilling som gir rett til offentlig tjenestepensjon. Dette tillegget utbetales bare mellom 62-67 år og kan ikke tas ut delvis.

Hvor mye kan jeg få

For å få fullt tillegg må tjenestetiden være minst 40 år. Har du mellom 15 og 40 års tjenestetid blir tillegget beregnet forholdsvis. Tillegget er 0,15 G for 1963-kullet. G står for grunnbeløpet i folketrygden og er for tiden på 118.620 kroner. Overgangstillegget reduseres med 12,5 prosentpoeng for hvert årskull etter 1963-kullet. 1970-kullet blir det siste som får tillegget.

Tillegget blir beregnet på grunnlag av gjennomsnittlig stillingsprosent og skal ikke  levealdersjusteres. Overgangstillegget reguleres i takt med grunnbeløpet (G).

Kan ta jobb i privat sektor

Inntekt fra arbeid som ikke medfører medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning, påvirker ikke tillegget. Du beholder altså tillegget så lenge du jobber slik at du ikke blir innmeldt i offentlig tjenestepensjonsordning.

Hvorfor gis et overgangstillegg?

Du kan betrakte overgangstillegget som en kompensasjon for at de som er født i 1963 eller senere ikke kan få AFP som tidligpensjon slik som eldre årskull kan. Overgangstillegget bidrar til å bygge en bro mellom årskullene i pensjonssystemet.

Du kan også ta ut annen pensjon

For de som er født i 1963 eller senere blir pensjonen svært fleksibel. Det betyr at du kan ta ut hel eller delvis pensjon når en ønsker det etter fylte 62 år, og du kan kombinere inntekt og pensjon uten at den reduseres. Du kan ta ut alderspensjon fra folketrygden og alderspensjon opptjent etter 2020 – påslagspensjon og gradere uttaket. Hovedregelen er at du kan gradere uttaket med 20, 40, 50, 60, 80 eller 100 prosent av pensjonen. Men vær klar over at det er noen minimumskrav til uttak eller endring av pensjon. Pensjonsgraden kan ut over det endres når det har gått ett år fra siste endring, men du kan likevel ta ut full pensjon eller stanse pensjonen uavhengig av dette.

Du kan også ta ut AFP livsvarig fra 62 år, men denne kan ikke graderes. Det vil si at du tar ut 100 prosent eller ingenting. Tilsvarende gjelder for alderspensjon opptjent før 2020 – bruttopensjon. Den kan også tas ut med 100 prosent fra 62 år og når du tar ut den får du automatisk beregnet det som kalles for 2011-tillegget. Du kan lese mer om det i «Hva er 2011-tillegget»

Du kan ta ut disse pensjonene samtidig med lønn uten at pensjonen reduseres, og disse pensjonene utbetales livsvarig.

Se også på den livsvarige pensjonen

Vær klar over at overgangstillegget bare gis til de som slutter i medlemspliktig stilling og at det opphører ved 67 års alder. Vær også klar over at den årlige livsvarige pensjonen blir lavere om du slutter ved 62 år. Vurderer du for eksempel å slutte å jobbe ved 62 år og beregner pensjonen ved 62 år inkludert overgangstillegg, vil pensjonen være litt større fra 62 år enn den samlede årlige pensjonen du skal leve av fra du er rundt 67 år.

 

Gjelder dette for deg?

Det er bare de som er født i 1963-1970 som kan få overgangstillegg.

Vær klar over at du som er født i 1963 eller senere som hovedregel kan starte uttaket av alderspensjonen fra både offentlig tjenestepensjon og folketrygden fra 62 år. 

kalkulator

Pensjonskalkulator

Få oversikt over hva du kan få i pensjon.

Sjekk din pensjon