Kvinner i utviklingsland
Gjennom direkteinvesteringer i Afrika og Asia når NMI rundt 10 millioner kunder, hvorav ~ 95% er kvinner og ~ 80% bor i landlige områder. Foto: NMI

Pensjonspengene bidrar til økonomisk vekst i utviklingsland

Mange mennesker i verden lever i fattigdom og får ikke mulighet til å ta små lån eller spare i vanlige banker. Derfor investerer KLP i selskaper som kan gi fattige tilgang til finansielle tjenester slik at de kan ta initiativ for å bedre egen økonomi og forsørge seg og sin familie.

I 2008 var vi med å starte Nordic Microfinance Initiative (NMI) for å investere i utviklingsland. Gjennom NMI har vi bidratt til at nesten 9 millioner mennesker har fått tilgang til banktjenester, hvor flesteparten er kvinner. Dette er historien til to av dem.

To god historier

Musoni, Kenya - “Habari Chairman”

Mange hilser på Kimani på vei til butikken hans. Du merker fort at han har mye respekt på Gikomba markedet i Nairobi. Geoffrey Kangethe, mest kjent som Kimani har flere bedrifter, og er en kunde av Musoni banken som gir mikrofinansiering. Når du spør han hvorfor han er så populær forteller han at arbeidet hans involverer mye relasjonsbygging, og han over flere år har bygget gode forhold til både kunder og andre bedrifter I nabolaget.

Kimano hørte om Musoni for 3 år siden fra niesen sin, som hadde lånt penger til å betale skolepenger. Tilbakebetalingsløsningen var fleksibel, og han var overasket over hvor enkelt det hadde vært for niesen å låne, hun kunne faktisk ordne alt igjennom mobiltelefonen. Kimani hadde allerede lett etter et sted han kunne få lån til å ekspandere skobutikken sin, han dro til den lokale Musoni banken dagen etterpå, og fikk muligheten til å starte flere bedrifter.

Geoffrey Kangethe aka Kimani
Geoffrey Kangethe aka Kimani Foto: NMI

Å selge brukte klær heter «mitumba» i Kenya, og er populært for små butikker. Mange som driver butikk i Kenya har startet med mitumba, før de har startet andre suksessfulle selskaper. Det samme gjelder Kimani. Han startet med å selge brukte sko i Majengo med stor suksess, og etter det åpnet han en ny butikk i det godt besøkte markedet Gikomba i Nairobi. Han fortalte at det var veldig fint å ha flere butikker å drive med familien, kona driver den ene, og den andre styrer han med den yngste datteren som hjelper til når hun er hjemme fra skolen. «På markedet i Gikomba så så jeg et behov» forteller han. Han så at det var et behov for de som jobbet på markedet å ha et sted hvor de kunne få raske gode måltider. Han åpnet en juice bar som serverer mat, drikke og te når man trenger noe varmt i kalde sesonger. Å få lånet som gjorde at han kunne flytte til Gikomba og åpne flere bedrifter har gikk Kimani muligheten til å tjene mer penger og ta vare på familien sin.

Proimity Finance, Myanmar

De siste månedene av året var noen av de tøffeste i Myint Myint Htwe sitt liv. I slutten av oktober mistet hun mannen sin etter kort tid med sykdom. De hadde lenge håpet å ha råd til å la barna gå på skolen, men nå som hun alene skulle forsørge familien virket drømmen langt unna.

Siden det lille hun tjener fra landbruksjobben så vidt fikk endene til å møtes, bestemte Myint Myint Htwe seg for å gjøre noe. Istedenfor å gå tilbake til jobben startet hun sesongen med å låne penger til å leie et stykke land og plantet løk.

Myint Myint Htwe
Myint Myint Htwe Foto: NMI

Etter en suksessfull innhøsting hadde hun tjent nok penger til å leie enda et stykke land med hjelp fra Crop Loan fra Proximity Finance. På den nye åkeren planter hun hvite blomster, og med inntjening fra både løk og blomster var ikke drømmen om å sende barna på skole like fjern.