Mann med barn på nakken

Forbered deg i tilfelle du trenger hjelp med økonomien

| 01.11.22

Når du blir pensjonist, er det smart å tenke litt fremover. Det er lurt å sikre de økonomiske interessene dine i tilfelle du i fremtiden skulle trenge hjelp til å betale regninger, logge inn i nettbanken og overføre penger. Her er noen tips til hva du allerede nå bør gjøre klart.

Opprett en fremtidsfullmakt

Så tidlig som mulig bør du opprette en fremtidsfullmakt. Ved å opprette denne typen fullmakt, bestemmer du hvem som skal styre økonomien din dersom du ikke kan gjøre det selv. Hvis du ikke har en fremtidsfullmakt, er det Statsforvalteren som overtar ansvaret for å forvalte økonomien din.

Les mer om fremtidsfullmakt på statsforvalteren.no

Legg til disponent på kontoen

Som pensjonist kan det etter hvert oppstå behov for hjelp knyttet til økonomien din. Ved å legge til en person du stoler på som disponent på kontoen din, kan personen hjelpe deg med å betale regninger, sjekke saldo og lignende.

Les mer om disposisjonsrett

Ikke del BankID og passord med andre

Du kan ikke la andre bruke BankIDen og passordet ditt. BankID er personlig, både som legitimasjon, elektronisk signatur og til innlogging, og er juridisk like bindende som en skriftlig signatur. Har du BankID, har du signert en avtale der du blant annet bekrefter at du aldri skal dele passord og kodebrikke med andre. Å låne bort BankID bryter med avtalevilkårene og er dermed ulovlig.

Regelverket er til for å beskytte deg som bruker av BankID mot misbruk. I feil hender kan BankID og passord brukes til mer enn å logge inn i nettbanken. Man kan også sjekke skatte- og helseopplysninger, logge inn på NAV og andre offentlige nettsteder, samt søke om lån og signere lånedokumenter.

Arveoppgjør og dødsbo

Hvis du mister en av dine nærmeste, hva skjer med kontoer, kort og lån i banken da? Og hva må du som pårørende eller arving gjøre? 

Les mer om arveoppgjør og dødsbo

Se også

Godt voksen kvinne snakker med ung kvinne foran datamaskin.

Derfor bør du opprette fremtidsfullmakt, uansett alder!

19.12.23

Lurer du på hvem som skal ta vare på økonomien din og eiendelene dine den dagen du ikke lengre er i stand til det selv? Med en fremtidsfullmakt kan du forsikre deg om at dine personlige interesser blir ivaretatt av noen du stoler på.

Familie med 2 barn

Derfor bør du velge KLP Banken

05.04.24

Har du jobb med pensjonsordning i KLP, eller får du utbetalt pensjon fra KLP? Da får du et rimelig og trygt banktilbud hos oss.

Du får de beste betingelsene på lån, sparing og dagligbanktjenester. Vi har åpen prisliste. Det betyr at du kan være trygg på at du alltid får de beste betingelsene - helt uten at du trenger å forhandle på pris.

Dame med mobil på stranden

Ikke del BankID og passord med andre

13.05.24

Har du noen gang logget inn med BankID-en til noen andre bare for å hjelpe? Eller kanskje har du lånt bort din egen BankID for å få hjelp? Det bør du ikke gjøre! BankID-en er din digitale identitet, og skal ikke deles med noen.