Muggsopp på vegg
Foto: Shutterstock

Slik sjekker du boligen for fuktskader

Det våte været ser ikke ut til å ville gi seg. På sikt kan det føre til fuktproblemer innendørs. Edderkopper i kjelleren, sølvkre på badet eller misfarging på veggene er tegn på at du kan ha fukt i boligen din. Her får du tipsene som hjelper deg å oppdage og unngå fukt- og råteskader. 

Slik oppdager du fukt i boligen

Mange fukt- og råteskader kan du enkelt se selv. Svarte prikker bak sengen, skjolder på veggene og kondens på vinduene er ofte et tegn på at du har fukt i huset eller hytta. Om du ikke ser noe, kan du bruke nesen. 

Vannmerker

Vann finner enkleste vei og med det hyppige og voldsomme regnværet vi har hatt i sommer, er det fort gjort at vann trenger inn i boligen. Se etter mørke flekker eller striper på vegger og tak. Her kan det ha rent vann fra en lekkasje eller et fuktig område.

Er det lenge mellom hver gang du er på hytta, ta en ekstra sjekk neste gang du er der. Her kan vannet ha rukket å tørke inn, og da kan flekker og striper være de eneste tegnene på at det har vært vann der. 

Saltutslag

Hvite eller grålige flekker på overflater, spesielt på murvegger, kan være saltutslag fra vann som trekker opp mineraler fra underlaget. Kalde murvegger i kjelleren kan også være tegn på fukt.

Istapper fra taket

Når varmen inne stiger, varmer den yttertaket og snøen smelter og lager istapper. Det kan skyldes dårlig isolasjon, ikke god nok lufting på loftet eller at dampsperre mangler. Se etter fukt og svarte prikker på loftet. 

Kondens på vinduene

Har du dugg på soveromsvinduet om morgenen, kan det være problemer med ventilasjonen i huset. Luft godt ut, sørg for at blir gjennomtrekk. Det trenger ikke ta lang tid, fem minutter er nok på kalde dager.

Se etter misfarging

Sjekk om det er misfarging bak møbler og malerier som er plassert inn mot yttervegger. Mørke flekker og skjolder kan være et tegn på kondens og muggvekst. Trekk møblene bort fra ytterveggen for å få luftsirkulasjon.

Malingen flasser og veggen buler

Andre tegn på fuktig inneklima er sprekker, maling som skaller av og gipsplater som kan bule ut på grunn av fukt som har trukket inn.

Det dukker opp sølvkre

Sølvkre spiser muggsopp og trives i fuktig miljø. Du finner dem på bad, vaskerom og i kjeller, du kan også finne dem på kjøkkenet. Skrukketroll og edderkopper i kjelleren kan også være tegn på fuktproblemer.

Ta gjerne en ekstra sjekk slik at du ikke forveksler sølvkre med skjeggkre, som også trives i et fuktig miljø. De tåler også fint tørrere omgivelser og kan finnes overalt i boligen.

Norsk Hussopp Forsikring viser hvordan kan du sammenligne sølv- og skjeggkre - og få oversikt over andre insekter og skadedyr som finnes i norske hjem. 

Bruk nesen

Kjellerlukt eller mugglukt kan bety at du har fuktproblemer. Jordlukt kan bety at du har råteskader på treverk. Jord er nedbrutt biologisk avfall, og treverk som råtner kan derfor lukte som jord. 

Dette dekker råte- og skadedyrforsikringen for hus og hytte

  • Skade etter råtesopper
  • Skade etter insekter
  • Skade forvoldt av rotter, mus og andre skadedyr
  • Skadebekjempelse av stokkmaur, husbukk, stripet borebille, kakerlakker, veggedyr, skjeggkre, rotter, mus og andre skadeinsekter

Oppdager du råteskader i huset bør du kontakte oss så snart som mulig, spesielt om du mistenker ekte hussopp. Dette er en råtesopp som kan gjøre stor skade på boliger. 

Her kan du sjekke pris og vilkår på husforsikring.

Dekker skadedyrbekjempelse i leilighet

Hvis du bor i leilighet og har forsikringen Innbo Maks, får du dekket bekjempelse av alle skadeinsekter, rotter og mus inntil 150.000 kroner. 

Sjekk pris og vilkår på innboforsikring her

Forsikringen dekker ikke dette

Husforsikringen dekker ikke utvendige råteskader, som råteskader på vindu, dører og lekter på yttervegg og tak eller annet utvendig treverk. Den dekker heller ikke skade på isolasjon.

Forsikringen skiller mellom råtesopper som ødelegger treverk og andre sopparter. Muggsopp og svertesopp verken bryter ned eller skader treverk og bygning fysisk, og forsikringen dekker derfor ikke denne typen sopp. 

Usikker på hvordan du er forsikret?

Er du allerede forsikret hos oss, kan du finne forsikringsavtalen din på Min Side (krever innlogging). Her kan du sjekke om har dekning for råte- og insektskader på hus-, hytte- eller innboforsikringen din. Her kan du også melde skade.

Slik forebygger og fjerner du fuktskader 

På Norsk Hussopp Forsikrings nettsider får du mange nyttige tips:

Slik kan du forebygge fukt- og råteskader på hus og hytte - både utendørs og innvendig

Slik fjerner du muggsopp